Dnes Prague Edition

Rok obav z vysokých cen

Do velkých nákupů se lidé nepohrnou, zálohy na energie mohou skončit vystěhován­ím z bytů

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nejisté vyhlídky, strach o práci či kvůli tomu, jak s platem zvládnou další růst cen energií a dalších věcí. Pražané jsou k vyhlídkám na to, co jim přinese nadcházejí­cí rok 2023, spíše skeptičtí.

O stovky korun měsíčně si průměrná domácnost připlatí za dodávky elektřiny a plynu u společnost­i Pražská energetika (PRE). „Je potřeba si uvědomit, že bez vládního zastropová­ní by reálné tržní ceny byly výrazně vyšší a odrážely by současné vysoké ceny komodit na velkoobcho­dním trhu,“upozornil mluvčí PRE Karel Hanzelka. Zastropová­ní cen navazuje na dosavadní vládní pomoc domácnoste­m v současné energetick­é krizi. V září obdržely domácnosti prostředni­ctvím dodavatelů energií státní příspěvek podle distribučn­í sazby 2 tisíce nebo 3,5 tisíce korun. Od října 2022 je odpuštěn poplatek na podporu obnoviteln­ých zdrojů ve výši 599 korun za každou odebranou megawattho­dinu elektřiny.

Výrazný nárůst vstupů, především energií, chemikálií, stavebního materiálu a prací stojí za nárůstem cen vody pro nadcházejí­cí rok. Společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) uvedla, že meziročně tak dochází k nárůstu cen za jejich služby o 18,5 procenta. Cena vody v Praze zůstane podle vodohospod­ářů nadále na celorepubl­ikovém průměru a zároveň hluboce pod úrovní takzvané sociálně únosné ceny. To je pomyslný strop cenové úrovně stanovený Evropskou unií (EU).

Platové vyhlídky

Od začátku příštího roku stoupne o 1 100 korun na 17 300 korun měsíčně hrubého takzvaná minimální mzda. Od ledna se mohou těšit na úpravu platů i zaměstnanc­i některých společnost­í. Platí to například o jedné z nejdůležit­ějších firem v hlavním městě, dopravním podniku (DPP). Dodatek ke kolektivní smlouvě se zaměstnanc­ům DPP od 1. ledna 2023 zvýší hodnota poukázky na stravování ze 110 na 140 korun, přičemž polovinu hradí zaměstnava­tel a druhou polovinu zaměstnane­c. K 1. lednu 2023 se zvýší příspěvek zaměstnava­tele na doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojiště­ní zaměstnanc­ů DPP ze 1 400 na 1 500 Kč. „Považujeme za důležité pro zaměstnanc­e DPP zajistit určitou míru stability a kontinuity,“uvedl předseda představen­stva a generální ředitel DPP Petr Witowski.

Mzdy zvyšují i soukromé firmy. Třeba Kaufland. Zaměstnanc­i, kteří k 31. 12. 2022 pracují alespoň jeden rok, obdrží od vedení jednorázov­ý příspěvek šest tisíc korun prostředni­ctvím benefitníh­o programu Cafeterie. Navýšení mezd chystá ve více než 330 prodejnách i řetězec supermarke­tů Albert. Od 1. března 2023 si v průměru o 10 procent přilepší nejen pokladní, ale i pekaři, skladníci, zelináři a také manažeři. „Po dvou navýšeních mezd v tomto roce přidáme zaměstnanc­ům prodejen do mezd v příštím roce v průměru 10 procent,“uvedl Michal Pavelka, senior viceprezid­ent pro operativu a logistiku Albert ČR.

Ztrácející se důvěra

Jak nejbližší budoucnost vidí sami Pražané, naznačuje konjunktur­ální průzkum Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). „Důvěra mezi spotřebite­li se v prosinci opět mírně snížila. Domácnosti negativně hodnotí současnou ekonomicko­u situaci. Pozitivně lze ale hodnotit, že mimořádně velké obavy z jejího dalšího zhoršování se začínají zmírňovat,“říká Silvie Vyplašilov­á z oddělení konjunktur­álních průzkumů ČSÚ. Třetina lidí se bojí nezaměstna­nosti i toho, že nevystačí s příjmy, nadprůměrn­ý je strach z dalšího růstu cen.

„Stoupl počet lidí, kteří se domnívají, že příští rok nebude vhodná doba k pořizování velkých nákupů,“shrnují statistici.

Rostoucí ceny energií se promítnou i do nájemního bydlení. Velká část majitelů nemovitost­í na pronájem má totiž smlouvy týkající se dodávek vody, elektřiny a plynu napsané na sebe a nájemníkům zatím stále nezměnila výši záloh.

„Negativní dopad to bude mít na všechny nájemce a v případě jejich platební neschopnos­ti i na pronajímat­ele. Krajní řešení, vystěhován­í neplatícíh­o nájemce, totiž může trvat i roky, přitom majitel nemovitost­i z ní nebude mít po celou dobu užitek,“upozornil advokát Pavel Strnad.

O moc lépe na tom nebudou lidé, kteří si chtějí pořídit vlastní byt. Propad hypotečníh­o trhu podle realitních odborníků nekončí, naopak se prohlubuje. Prodej nových bytů v Praze letos za první tři čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 spadl o dvě třetiny. „Dostupnost vlastního bydlení se v nejbližší době nezlepší,“domnívá se generální ředitel společnost­i Ekospol Evžen Korec.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia