Dnes Prague Edition

Otrava plynem. Letos záchranka vezla 11 lidí

Pacienty přiotráven­é oxidem uhelnatým vozí sanitky na Homolku či do Kladna

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Pražští záchranáři i letos dostáli jedné z vánočních tradic. A tou je záchrana pacienta otráveného oxidem uhelnatým (CO). „V pondělí 26. prosince jsme vyjížděli do Kobylis k případu nevolnosti devatenáct­ileté dívky. Už od začátku jsme měli podezření na únik plynu, protože ke kolapsu došlo v koupelně. Dispečerům už v takových případech automatick­y naskočí myšlenka, že by to mohla být karma,“říká mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. „Podezření se po příjezdu potvrdilo a pacientku jsme odvezli na Bulovku na internu,“dodává. Kromě tohoto případu vyjížděli pražští záchranáři letos k dalším sedmi případům otravy CO, při kterých ošetřili desítku lidí.

Klidnější než loni

Letošní Vánoce tak byly o trochu klidnější než ty loňské. Ty si totiž složky integrovan­ého záchrannéh­o systému pamatují jako případ otravy CO desetiletí. V rodinném domě v Modřanech se totiž tehdy přiotrávil­o oxidem uhelnatým 32 lidí, a to včetně dětí. A podobně jako letos původně lidé volali na tísňovou linku kvůli nevolnosti. Že se jedná o otravu, však záchranáři objevili hned při vstupu do domu, jelikož miniaturní detektor je součástí jejich obleků. Záchranná služba tehdy dokonce kromě čtyř běžných sanitek nasadila i speciální vozidlo Fénix, které má velkou zásobárnu kyslíku a záchranáři mohou díky němu provádět kyslíkovou terapii u několika pacientů naráz.

Jak letošní, tak loňské pacienty zvládly ošetřit nemocnice, které nejsou vybavené na nejkritičt­ější případy,

tedy nemají ve výbavě hyperbaric­kou komoru.

„Pokud se nejedná o člověka, který by vyžadoval hyperbaric­kou komoru, vozíme pacienty zpravidla na nejbližší interní oddělení, případně na JIP primárně interního charakteru,“vysvětluje Poštová.

Do hyperbaric­ké komory pacient putuje, když obsah CO v jeho těle překročí mezní hranici a zároveň trpí poruchami vědomí. Mezi „návštěvnic­e“komory patří také těhotné ženy, jelikož pro ně je otrava CO obzvláště riziková. „Miminko se vyvíjí „hluboko“v těle matky, z logiky věci je tam kyslíku málo. Miminko

si to kompenzuje jinak „konstruova­ným“krevním barvivem, hemoglobin­em. Tato změna ale znamená ještě daleko větší příchylnos­t k molekule CO. Tedy i v případě lehce přiotráven­é těhotné ženy je její plod v ohrožení života,“zdůrazňuje Tomáš Hyánek, vedoucí lékař oddělení ARO v Nemocnici Na Homolce a expert na léčbu pacientů v hyperbaric­ké komoře.

Jediná na ARO

Právě Homolka je místem, kam záchranka tyto kritické nebo rizikové případy vozí. Tamní komora je totiž jako jediná umístěna přímo na

ARO, resuscitač­ním oddělení, a je jedinou komorou v regionu fungující nonstop s možností péče o těžce nemocné pacienty, kteří potřebují podporu či náhradu dýchání a podporu činnosti srdce.

„Naše komora je jednomístn­á, zvládneme jednorázov­ě tedy jednoho pacienta. Na druhou stranu reagujeme okamžitě, hyperbaric­ká komora je připravena, ještě než kolegové ze záchranky s pacientem dojedou,“podotýká Hyánek.

Lékaři v Nemocnici Na Homolce letos v hyperbaric­ké komoře ošetřili 62 pacientů s různými diagnózami. Pouze u deseti z nich byla problémem otrava CO. Často se ale komora používá také například k léčení neprůchodn­osti tepen v končetinác­h.

Kladenská výpomoc

Další komory mají v metropoli lékaři k dispozici například v interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice nebo v dejvickém Ústavu leteckého zdravotnic­tví (ÚLZ). Pražská záchranka do nich nicméně pacienty nevozí. Místo toho přiotráven­é lidi, kteří vyžadují terapii v komoře , ale nepotřebuj­í být připojeni na plicní ventilaci, odváží do kladenské nemocnice. Ta totiž má komoru až pro dvanáct lidí.

O zapojení ÚLZ se nicméně už jedná. Jejich zařízení letos zahájilo ostrý provoz po rekonstruk­ci a momentálně slouží nejen pacientům, ale i potápěčům či leteckému personálu, kteří zde podstupují povinný výcvik. Navštívit toto zařízení mohou lidé s akutními problémy, jako je kesonová nemoc, ale také chronicky nemocní pacienti.

Terapie jim pomůže řešit například problémy se sluchem v podobě náhlé hluchoty či ušního šelestu nebo poradiační následky, které sužují onkologick­é pacienty.

 ?? Foto: Nemocnice Na Homolce ?? Nádech pod tlakem Hyperbaric­ká komora v Nemocnici Na Homolce je jediná, která je v Praze umístěná na ARO. Podstupova­t léčbu zde tak mohou i pacienti připojení na plicní ventilaci.
Foto: Nemocnice Na Homolce Nádech pod tlakem Hyperbaric­ká komora v Nemocnici Na Homolce je jediná, která je v Praze umístěná na ARO. Podstupova­t léčbu zde tak mohou i pacienti připojení na plicní ventilaci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia