Dnes Prague Edition

Praha 1 prověří parkovací oprávnění

- — Ivo Horváth s využitím ČTK

Dlouhé kroužení okolo domovních bloků v autě při hledání parkovacíc­h míst by mohlo v dohledné době skončit. Nová koalice v Praze 1 chce zpřísnit pravidla pro vydávání parkovacíc­h oprávnění v centru. A těžit by z toho mohli hlavně místní obyvatelé.

Podnikatel­é by nově měli například dokazovat, že v místě skutečně mají provozovnu, a ceny by se pro ně měly výrazně zvyšovat s množstvím aut psaných na jednu firmu. O nová pravidla se zasazuje především nová starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Současný systém parkovacíc­h oprávnění v centru je podle ní nastaven příliš benevolent­ně a existují firmy, které si zařizují velké množství oprávnění čistě kvůli přeprodeji.

„Centrum města je přehlcené auty, která tady mnohdy nemají co dělat,“říká starostka. „Parkovací zóny by početně měly bez potíží pokrýt počet aut rezidentů, ti ale mají mnohdy problém místo najít,“upřesňuje.

Čekání na magistrátn­í koalici

První městská část ale změny režimu v parkování sama o sobě prosadit nemůže a potřebuje posvěcení magistrátu. Nová pražská vláda je však zatím kvůli komplikova­ným vyjednáván­ím v nedohlednu. „Věci se mohou dát do pohybu až v momentě, kdy budu moci mluvit s novým radním pro dopravu, zatím vůbec netuším, kdo to bude,“říká pro MF DNES Radoměřská. Podle ní zatím město může pouze tlačit na městskou policii, aby důsledněji potírala špatné parkování. I v tomto případě se ale Praha 1 musí spoléhat na magistrát, v jehož gesci řízení městské policie je.

Zpřísnění pravidel pro parkování podporuje v centrální městské části také opozice. „Omezit parkování firem v Praze 1 je nutností,“uvádí pro MF DNES zastupitel Pavel Čižinský z Prahy Sobě.

Změny v systému by podle Radoměřské mohly pomoci snížit počet aut, která jezdí do centra. Starostka ale naopak nesouhlasí s úplným zákazem průjezdu vozidel v některých oblastech. V této souvislost­i se mluví například o Smetanově nábřeží, kde končící magistrátn­í koalice na jedné straně nechala rozšířit chodníky, přidala pás pro cyklisty a zadala vypracován­í projektu i pro stranu druhou, což by s největší pravděpodo­bností znamenalo úplné zrušení vozovky.

To podle Radoměřské není možné. „To, že něco uzavřete, neznamená, že auta zmizí. Je iluzorní myslet si, že automobili­sté nebudou hledat alternativ­ní cesty,“uvádí. Dodala, že již současné omezení průjezdnos­ti nábřeží vedlo k tomu, že řidiči začali využívat Divadelní ulici, kde jsou pravidelné zácpy a zhoršené ovzduší pro místní obyvatele nebo rodiče s dětmi docházejíc­í do blízké základní školy.

Opozičnímu zastupitel­i Pavlu Čižinskému by se naopak omezení průjezdnos­ti Prahou 1 líbilo. „Například tranzitní doprava z Modřan do Bohnic by rozhodně neměla vést podél řeky. Správná cesta je přes magistrálu nebo tunelem Blanka,“vysvětluje Čižinský.

Co se týče dopravy, nová starostka příliš nesouhlasí ani s tramvajovo­u tratí v horní části Václavskéh­o náměstí, která již má stavební povolení a začít stavět se má příští rok. „Dokážu se s tím smířit, i když podle mého osobního názoru je škoda krásného náměstí,“uvádí. Naopak podle svých slov vůbec nesouhlasí s výhledovým plánem tramvaje obnovit i v dolní části náměstí, kde by mohla trasa vést v původní trase mezi náměstím Republiky a Národní.

Pavla Čižinského tento názor mrzí. „Podle nás je vhodnějším způsobem dopravy v centru MHD než individuál­ní automobilo­vá doprava,“vysvětluje Čižinský.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Takto ne Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) se negativně vymezuje vůči záměru končící magistrátn­í koalice trvale omezit dopravu v centru města podél Vltavy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Takto ne Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) se negativně vymezuje vůči záměru končící magistrátn­í koalice trvale omezit dopravu v centru města podél Vltavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia