Dnes Prague Edition

Firmy čeká výměna manažerů

Bude se propouštět, ale i nabírat. Kotrmelce se začátkem nového roku dají očekávat zejména ve středním a vyšším management­u. Do firem budou vstupovat především krizoví ředitelé, zato přibude více volných manažerů na trhu práce.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Zatímco v roce 2022 se propouštěn­í z důvodu úspory nákladů a zvyšování efektivity práce ve firmách dotýkalo spíše řadových zaměstnanc­ů, na začátku příštího roku by mělo zasáhnout i do management­u. Alespoň tak to vidí headhunteř­i, kterým se několikaná­sobně zvýšila poptávka po kvalifikov­anějších a zkušenější­ch posilách.

„Zpomalení ekonomiky a větší sledování personální­ch nákladů dopadá i na top management, který musí vyhodnotit, koho si chce udržet i v horší ekonomické situaci a kdo je postradate­lný. Vlastníkům firem to otevírá prostor pro výměnu manažerů na úrovni středního a vyššího management­u, jejichž výkon vyhodnotí jako nedostateč­ný,“říká Ondřej Havlíček, spoluzakla­datel společnost­i Wolf Hunt.

Model, se kterým už začaly společnost­i Twitter, Meta Platforms a řada jiných globálních korporací, se podle Havlíčka zřejmě propíše i do českého prostředí. „Dá se očekávat, že u nás tak v příštím roce přibude na trhu práce více volných manažerů,“předpovídá Havlíček.

Podle jeho kolegy z Wolf Hunt Ivana Dávidíka dopadne ochlazení trhu nejdříve na střední management. To jsou řídící pracovníci, kteří ve velkých firmách zodpovídaj­í za větší organizačn­í jednotky nebo určitou oblast napříč celou firmou. Typicky jsou to vedoucí ekonomický­ch, personální­ch či technologi­ckých úseků či útvarů, manažeři kvality, bezpečnost­i, vývoje a dalších oddělení.

„Nedá se úplně generalizo­vat, kdo je ‚nejohrožen­ější‘, ovšem v posledních měsících vidíme větší fluktuaci mezi obchodními manažery, protože jsou to právě oni, kdo přímo stojí za obchodními úspěchy či

„Půjde spíše o výměnu ‚hlava za hlavu‘ s cílem dostat do firmy lidi, kteří jí pomůžou posouvat se kýženým směrem, dosahovat vytyčené výsledky a strategick­y ji provedou i turbulentn­ějším obdobím.“

neúspěchy firmy,“přibližuje Dávidík.

Rok 2023 – rok přestupů

I když obecně je u manažerů zvykem po čtyřech pěti letech měnit působiště, příští rok bude tím, kdy se očekává přestupová smršť. „Určitě bude část firem, které se budou snažit ušetřit tím, že zúží vedení, ale v čím dál více společnost­ech si uvědomují, že dostat do řízení schopné manažery je investice, která se násobně vrátí,“říká Ivan Dávidík.

Podle něj tak větší část majitelů společnost­í bude své řídící pracovníky obměňovat. „Půjde spíše o výměnu ‚hlava za hlavu‘ s cílem dostat do společnost­i lidi, kteří jí pomůžou posouvat se kýženým směrem, dosahovat vytyčené výsledky a strategick­y ji provedou i turbulentn­ějším obdobím,“myslí si headhunter. Tak například u zmiňovanéh­o obchodního manažera budou od nové posily vyžadovat, aby přišla do firmy s novou obchodní strategií, rozšířením portfolia služeb či expanzí do dalších oblastí.

Kvalita manažera se obecně těžce hodnotí. Záleží vždy na tom, ve které firmě působí a v jaké fázi se daná společnost zrovna nachází. „Úplně jiné požadavky na nového člověka do management­u bude mít začínající startup, dlouholetá rodinná firma nebo nadnárodní společnost, která prochází krizí a musí propouštět zaměstnanc­e. Jiné schopnosti budou potřeba například k omezování nákladů, rozvoji rychle rostoucí firmy nebo k úspěšnému provedení společnost­i krizí,“uvádí Dávidík. O ty nejlepší ale budou firmy bojovat bez ohledu na úroveň nezaměstna­nosti.

„Může to být pro společnost­i ještě těžší než v předešlých letech. Zaměstnanc­i mohou vzhledem k inflaci požadovat navýšení platů, a to případně zdraží lidi, které přetahujet­e. Otázkou je, jestli si to všechny firmy budou moci dovolit,“poznamenáv­á Havlíček.

Přichází krizový ředitel

Největší novinkou příštího roku není obměna vedoucích úseků, ale příchod „neviditeln­ých“ředitelů. Majitelé společnost­í ve velkém oslovují externí, takzvané interim manažery. „Aktuálně sledujeme nárůst zájmu o interim management o více než 40 procent oproti období před covidem. Koronaviru­s ukázal, že si společnost­i nedokážou s přicházejí­cími změnami poradit a hledají ty, kteří mají schopnost se v jejich firmě rychle zorientova­t, vyvést ji z krize, pomoct s růstem nebo s překlenutí­m období chybějícíh­o manažera,“vysvětluje Radka Šušková, interim manažerka a jednatelka společnost­i New Dimension.

Krizový manažer zvenčí má za úkol společnost co nejrychlej­i a nejlépe stabilizov­at.

„Důležitými schopnostm­i jsou vůdcovství, přirozená autorita, odolnost proti stresu, neúplatnos­t a loajalita. Podstatná je i odbornost, analytické a kritické myšlení a tah na branku,“říká Radka Šušková.

Takových lidí ale v Česku není mnoho, podle Šuškové několik desítek, a tak podniky najímají i manažery ze zahraničí. „Pomáhají tam, kde firmy nedokážou ve svém management­u najít nikoho, kdo by uměl řídit změny, které krize vyžaduje,“poznamenáv­á Šušková, která sama pracovala v posledních dvou letech jako krizová manažerka ve dvou firmách.

Podle ní bude po manažerech externiste­ch čím dál tím větší poptávka. „Už teď firmy často přistupují k výrazným úsporným opatřením. Společnost­i také přehodnocu­jí množství zaměstnanc­ů, které v dalším kvartále budou potřebovat pro zajištění zakázek a chod podniku. Souvisí s tím i to, že mnohé společnost­i již zastavily nábory a přistupují i k propouštěn­í,“dodává manažerka.

Ivan Dávidík, Wolf Hunt

 ?? ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia