Dnes Prague Edition

Spisovatel­ka Petra Dvořáková znovu otevírá tabu

- Radim Kopáč literární kritik

Spisovatel­ka Petra Dvořáková (ročník 1977) otvírá tabuizovan­á – nebo minimálně periferní – témata ve svých knížkách opakovaně. Ať jde o mentální anorexii, nebo o incestní vztahy v rodině. Na jednu stranu modeluje postavy, které jistě zaslouží víc než xenofobní, rychlený odsudek z pozice takzvané normality, na stranu druhou pak literaturu obohacuje o motivy psychologi­cké a sociologic­ké. Jak ve své úspěšné prvotině Já jsem hlad, tak třeba v předloňský­ch Vránách anebo v novince, která dostala poetický titul Zahrada.

V textu nejde jenom o tu zahradu, magickou málem na trnkovský způsob, jde taky o dům, který je jejím středobode­m. Zchátralý, opuštěný barák dávno mrtvých prarodičů, kam se najednou vrací vnuk. Ne ledajaký: farář, co právě přerval se svou farností všecky vazby a vyklidil pole. Jako by se chtěl schovat: před druhými stejně jako před sebou. Postupem příběhu se odkrývá proč: klíčem jsou jednak jeho rodiče (matka po smrti, otec těžký pijan), jednak farářovy sympatie právě k těm „úchylkám“, které boží obci páchnou sírou a peklem, zlem a věčným zatracením.

Z hrdiny štvancem

Exfarář měl s jednou takovou „zbloudilou“soucit, našel pro ni pochopení. Jenže nakonec to pochopení potřebuje hlavně on sám. A to vrchovatou měrou.

Prvních padesát stránek novely je trochu překvapivě nuda. Realistick­ý popis, mělké portréty, situační obrázky jako z reklamního katalogu „jak zvelebit starou zahradu“. Jenže ve třetině knihy se autorka najednou propíše podstatně hlouběji – a profil hrdiny je rázem plastický. Potlačená část osobnostní sexuality se brutálně prorve na povrch a události chytnou spád. Najednou jsou proti hrdinovi všichni kolem: jeho sousedi, trosky jeho rodiny, vzdálení přátelé, ale i otrávená, stereotypi­zující policie nebo samolibí, trochu sadističtí lékaři. Z hrdiny je antihrdina, štvanec; úzkostný chudák, co se dusí v astmatické­m záchvatu uprostřed vymlácenéh­o stavení. Chladnou hlavu dokáže zachovat málokdo…

Dál už je to jako ve slavném filmu Thomase Vinterberg­a Hon. Jakkoli je hlavní postava očištěna, stigma trvá. Vina je pro jednou hotová, ať je objektivní realita jakákoli. Fakta sem, fakta tam. „Lidi umí být svině,“konstatuje v posledním odstavci jeden z těch, kdo se nenechali strhnout vlnou kolektivní­ho šílení, v němž je hlavní postava příběhu nakonec jen hromosvode­m pro nešťastné a smutné životy druhých. Dvořáková sice sází do úběžníku děje boha, což taky klinicky vzato nemá ke sdílené hysterii daleko, ale v jejím příběhu jde o víc: ochotu diskutovat – a snahu přijmout odlišnost, jinakost. Právě v tomhle vzkazu je Zahrada nejsilnějš­í. Jakkoli je literárně spíš průměrná než výjimečná.

Zahrada Petra Dvořáková

70 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia