Dnes Prague Edition

Chtěl jsem Trošku obhajovat

Zlepšit pověst žánru muzikál si dal za cíl Ondřej G. Brzobohatý. Nyní chystá Anděla Páně a stojí si i za svým předchozím počinem, muzikálem Slunce, seno, jahody.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Muzikál Anděl Páně, ke kterému Ondřej G. Brzobohatý složil hudbu a texty, je již dva roky kompletně hotový. Nyní se v karlínském divadle chystají na lednové konkurzy. „Na ty se moc těším, protože se zdá, že se hlásí lidé, kteří vědí, jaké muzikály já dělám, a tuší, co ode mne můžou čekat. Snažím se držet si určitou úroveň, v té nepolevit a postupem času z ní vytvořit standard. Tedy žádné písničkály, ale ryzí muzikály,“předesílá skladatel.

Dokonce se zde pasujete do role supervizor­a, z jakého důvodu?

Jsem spíš takový poradce, který čerpá ze zkušeností z dnes už velkého počtu představen­í, která jsem ať už v New Yorku, Londýně, Hamburku, Vídni, nebo třeba v Soulu navštívil. Mám velké štěstí, když můžu říct, že mým přítelem a člověkem, který mě i ve svém požehnaném věku dodnes svými radami obohatí, je John Kander, autor muzikálů Chicago či Cabaret. Takže se cítím být kompetentn­í k tomu, abych do toho mohl mluvit, a navíc to dělám z pozice člověka, který tento žánr miluje. Snažím se tak u nás rezonanci

slova muzikál znovu navrátit její čistý tón. Ne každý na to slovo reaguje kladně, někdo v něm apriori vidí pokleslou estrádu. Pro mě je to přitom jeden z nejvíc respektuho­dných divadelníc­h žánrů.

A proč jste se rozhodl zrovna pro Slunce, seno? Za tím nebylo něco jako kalkul?

Klidně řekněte, že to kalkul je. Jenomže v tom nejlepším slova smyslu. Když jsem se plný dojmů z muzikálů vrátil z New Yorku, a to jsme už psali Anděla Páně, tak jsem si říkal, že by bylo skvělé udělat muzikálovo­u komedii. Začal jsem hledat mezi našimi filmovými klasikami, co lidi znají. Kdybych třeba napsal muzikál Nevidomá vlaštovka a byla to strašná řachanda, nepřišlo by na to tolik lidí jako na Slunce, seno. Karlín není zrovna divadlem, kde byste si mohl dovolit nějaké experiment­y. Něčím to musí mít zásah přímo na komoru. A tím Slunce, seno bezesporu je. Když jsem s něčím takovým koketoval, zrovna tento film dávali v televizi. S chutí jsem se na něj znovu díval, no a když jsem viděl scénu, ve které Šimon Plánička zázračně vydojí z farářovy krávy dva kýble mléka, vyskočil jsem z gauče a zařval heuréka. Jsem dnes rád, že se to povedlo zrealizova­t do té podoby, jakou to v Karlíně má. Ti, co mají ten film rádi, to neurazí a možná i nadchne. A ti, co na to půjdou s předsudkem, bývají mile překvapeni.

Nebál jste se předsudků, když

spojíte své jméno se Zdeňkem Troškou?

No to je právě to. Nakonec mě to lákalo právě i proto, že si řada lidí klepala na čelo, proč dělám „takovou blbost, kterou natočil Troška“. Musel a chtěl jsem ho obhajovat. Je to nesmírně vzdělaný člověk, který má zkušenosti s inscenován­ím oper po Evropě, navíc dobrý řemeslník, který natočil několik nádherných pohádek, co dávají každé Vánoce. Babovřesky a podobné lidovky také zrovna nemusím, ale jak bych si mohl dovolit mít neúctu vůči někomu, kdo řadě lidem prodloužil život tím, že se u jeho komedií nasmáli? Minimálně u Slunce, sena určitě. Nehodlám tu zastávat nějakou intelektuá­lní vlnu, že je Troška patlal. Díky realizaci tohoto muzikálu jsem právě na tohle téma i trochu rozproudil diskusi, a to mě bavilo.

S muzikálem jste se poprvé setkal kdy?

Nejprve v televizi. Mary Poppins nebo Čaroděj ze země Oz v dětství. A potom na divadle s Bídníky ve vinohradsk­ém divadle. Ladislav Županič, který v devadesátk­ách vedl karlínské divadlo, tehdy obsadil tátu do různých muzikálů. Pomáhal jsem tátovi s korepetice­mi a do muzikálu se tak víc a víc zamilováva­l. Naprosto stěžejní pro mne bylo uvedení Řeka Zorby, kde hrál táta hlavní roli. Viděl jsem to představen­í snad padesátkrá­t. V tu chvíli jsem věděl, že přesně tohle chci celý život dělat. Jakmile jsem měl možnost vidět i orchestrál­ní partituru, žánru jsem zcela propadl. Řeka Zorbu shodou okolností napsal právě John Kander. Stojí bojovat za to, aby lidé věděli, že muzikál je jeden z nejkrásněj­ších druhů zábavy a hlavně umění.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Nejen muzikály Ondřej Brzobohatý nyní dále skládá hudbu například pro animovanou verzi pohádky Pyšná princezna. Pracuje na ní spolu s kamarádem Ondřejem Brouskem.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Nejen muzikály Ondřej Brzobohatý nyní dále skládá hudbu například pro animovanou verzi pohádky Pyšná princezna. Pracuje na ní spolu s kamarádem Ondřejem Brouskem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia