Dnes Prague Edition

Paráda! Nastává čas?

Dává víru, že může přijít blyštivý průlom

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Střídačce velel Jaroslav Holík, který už nějakou dobu sleduje hokejová klání z VIP sektoru v nebi. Z jeho výběru se dnes po kluzištích prohánějí už jen kladenský patriot Plekanec a obětavý vousáč Výtisk z Litoměřic. Tehdy hráli v moskevské hale Křídel Sovětů.

Takové byly kulisy, v nichž Češi naposledy načali juniorské mistrovstv­í světa dvěma výhrami.

Po dlouhých 22 letech na ně navazuje současná výprava trenéra Radima Rulíka. „Já historické statistiky vůbec neznám,“ošije se. Pak ale přizná: „Nečekali jsme, že po dvou zápasech budeme mít šest bodů.“

Na Štěpána mladí Češi šokovali hokejový svět, když v Halifaxu před nažhaveným­i kanadskými fandy vyřídili domácí favority 5:2. V noci na včerejšek zase zdemoloval­i 9:0 nebohé Rakušany.

„Druhý zápas ve dvou dnech bývá ošemetný. Kluci ho ale zvládli výborně. Hráli zodpovědně a vytvořili si ohromnou spoustu šancí,“libuje si Rulík. Vychvalova­t může i jednotlivc­e. Brankář Suchánek kromě bravurní úspěšností šplhající k 96 procentům vlastní i tři asistence (!), s nimiž se po včerejšku řadil do první desítky bodování celého turnaje. „Je to náhoda,“usmívá se. „Jen odehraju puk a pak jen doufám, že útočníci dají gól.“

Proti Rakousku válel hlavně první útok. Hbitý Kulich nasázel hattrick, centr Šapovaliv posbíral čtyři asistence, nápaditě si počínal i Šalé.

Vyspěle působí obrana v čele s Jiříčkem, Svozilem či Špačkem.

„Jsem strašně rád, že jsme první zápasy takhle zvládli,“říká Rulík. „Jsme rádi i za trochu klidu. Nebudeme v presu a stresu. S kolegy budeme na tým působit tak, abychom ho připravili na dalšího soupeře.“

Dnes od 19.30 (online reportáž na iDNES.cz/sport) vyzvou neporažení junioři silné Švédy, kteří Rakušanům nasázeli dokonce 11 tref. Na silvestra zakončí skupinu Češi proti Německu.

Vleklá doba bez úspěchu značí, že fandové při sebemenším záchvěvu hledí ještě dál. Až k medaili, na niž juniorská reprezenta­ce čeká od ledna 2005. „Teď už můžeme říct, že o ni budeme bojovat, protože se dostaneme do play off,“pousměje se kouč Rulík. Jeho souboru ani dvě následujíc­í porážky nevyfoukno­u

jedno ze čtyř postupovýc­h míst do čtvrtfinál­e, které je na programu po Novém roce.

„O tři medailová místa v podstatě hraje pět zemí,“odhadoval před startem šampionátu Václav Varaďa. Úspěšný hokejový kouč, jenž dřív juniorskou reprezenta­ci vedl, rozebírá sledovaný turnaj jako expert pro iDNES Premium. Ve svém posledním komentáři krajany chválí a nabízí i návod, který je přiblíží úspěchu. „Líbilo by se mi, kdybychom ulevili obraně. Chce to víc podržet kotouč v útočném pásmu, získat

přesilovku nebo soustavněj­ší tlak,“píše Varaďa. „S vyhlídkou posunu do další fáze k náročnější­m zápasům je důležité hrát a ukrajovat minuty v útočném pásmu. Tam padají branky, tam se rodí fauly, tam soupeři berete sílu.“

Dosavadní slibné výkony nepředstav­ují jedinou naději na blyštivý český průlom. Na turnaji chybějí Rusové, jejichž vojska drancují Ukrajinu. V sousední skupině, z níž vzejde čtvrtfinál­ový sok pro Čechy, se z medailovýc­h adeptů nacházejí už jen Američané s Finy.

Dnešní bodový zisk se Švédy by zvýšil pravděpodo­bnost na schůdnější čtvrtfinál­ovou variantu – proti Lotyšům, Slovákům či Švýcarům, s nimiž ovšem mladíci v přípravě před šampionáte­m prohráli.

Lepší umístění ve skupině nabízí i benefit, že se tým nemusí na čtvrtfinál­e stěhovat z Halifaxu do Monctonu. „Určitě by bylo lepší zůstat tady, kde to známe,“kývne gólman Suchánek.

Setrvání by nahrávalo jiné změně. Že se Češi po letech vrátí ze šampionátu s medailí.

 ?? Foto: ČTK ?? Gólová oslava V centru české radosti asistent kapitána Jiří Kulich. Talentovan­ý útočník se v povedeném duelu s Rakušany blýskl hattrickem.
Foto: ČTK Gólová oslava V centru české radosti asistent kapitána Jiří Kulich. Talentovan­ý útočník se v povedeném duelu s Rakušany blýskl hattrickem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia