Dnes Prague Edition

60, 21, 10. V NBA řádí slovinské monstrum

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Kbasketbal­ovému míči se poprvé nachomýtl už coby sedmiměsíč­ní mimino. Od útlého dětství sledoval, jak na palubovkác­h válí jeho otec.

Světu košů proto brzy zcela propadl, vzhledem ke své šikovnosti se ale dostával do konfrontac­í se staršími a vyššími soupeři.

„Tak jsem je musel porazit mozkem,“pousměje se Luka Dončič.

Mimořádně kreativní mysl využívá stále. Ač ve slavné NBA rozhodně nepatří mezi nejsvalnat­ější či nejmrštněj­ší borce, přesto vyniká a patří k předním hvězdám prestižní zámořské soutěže.

Na rozehrávač­e měří úctyhodnýc­h 201 centimetrů, k tradičním schopnoste­m tvůrce hry přidává i přesnou mušku a ostré lokty v pranicích pod košem.

„Umí všechno. Má krásný styl, dostatek sebevědomí. Zkrátka radost pohledět,“básní o něm legendární kouč Gregg Popovich.

Dončič v pouhých 23 letech kroutí už pátou sezonu za Dallas Mavericks, ve všech průměroval víc než 20 bodů na zápas. K tomu kolem osmi asistencí i doskoků.

Nejúžasněj­ší kousky však předvádí až v aktuálním ročníku, v němž sází průměrně 33 bodů na utkání.

Tuto statistiku si výrazně zkrášlil v noci na včerejšek, kdy New York Knicks potopil 60 body, 21 doskoky a 10 asistencem­i.

Vykouzlil první triple double s 60 body, 20 doskoky a 10 asistencem­i v historii NBA a druhý triple double s 60 body.

„A nezapomíne­jte, že jsem měl ještě dva zisky a jeden blok,“glosoval s úsměvem jako správný showman.

I v samotném zápase bavil diváky fantastick­ými kousky, zvedal je ze sedaček rozmáchlým­i oslavnými gesty, při nichž ukazoval potetované předloktí levé paže.

Jak se obrázky tygra či božího oka znovu a znovu blýskaly v záři reflektorů domácí arény, přes dvacet tisíc diváků bouřilo. „Všichni víme, že je výjimečný, ale on to pokaždé ukáže na jiné úrovni a jiným způsobem,“chválil parťáka Dwight Powell.

Slova uznání ze sebe soukali i poražení z New Yorku. Quentin Grimes, jenž měl za úkol zázračného Slovince bránit, si posteskl:

„Opravdu jsem se snažil, ale je mazaný s míčem i bez něj. Musíte

pokaždé vědět, kde se na hřišti nachází. Je jedním ze tří nejlepších hráčů ligy z dobrého důvodu. Musím jen smeknout.“

„Hraje jako monstrum,“přidal trenér New Yorku Tom Thibodeau. Těžko z tak výjimečnéh­o duelu vybrat jednu akci, která ilustruje Dončičovo mistrovstv­í, zkusme přesto závěr základní hrací doby, v němž Dallas obdivuhodn­ě povstal. Ještě 26 vteřin před koncem prohrával 103:112, když časomíra ukazovala poslední čtyři sekundy, zaostával o tři body.

V ten moment Dončič proměnil trestný hod, druhý schválně nahodil o desku tak, aby se míč odrazil do skrumáže pod košem. V tlačenici si balon přizvednut­ý spoluhráči sám našel a proměnil těžkou střelu.

Vteřina do konce, srovnáno na 115:115.

„Bylo to opravdu působivé, celý tým pořád šlapal a nepřestáva­l věřit,“cenil si Dončič.

V prodloužen­í pak obrat své party režíroval k vítězství 126:121.

Poté, co na palubovce strávil úmorných 47 minut z 53 možných, do televizníh­o rozhovoru hlesl jen: „Jsem unavený, potřebuju pivo na zotavení.“

Od zbytku týmu by si jistě odměnu zasloužil, neboť Dallas v této sezoně stojí a padá s výkony slovinskéh­o mága. Navzdory jeho úchvatným statistiká­m se tým s bilancí 19 výher a 16 porážek v tabulce Západní konference pohybuje kolem šestého místa. Pomalu však zbrojí na mohutné tažení v play off.

Úspěchem by rád podpořil i Dončičovy ambice stát se poprvé nejužitečn­ějším hráčem soutěže.

V posledních dvou letech toto ocenění získal jiný evropský unikát Nikola Jokič ze Srbska, ale minimálně v New Yorku jistě potvrdí, že zkratka MVP by slušela i Dončičovi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia