Dnes Prague Edition

Nejlevnějš­í energie od začátku války

Domácnosti, které vloni spadly do DPI, mohou mít v roce 2023 levnější energie než ostatní.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Někdejší závislost na ruské ropě pomáhají Evropě vykrývat dodávky z Perského zálivu a Severní i Jižní Ameriky. Od začátku prosince platí embargo na dovoz ruské ropy po moři, Česko má ale výjimku a komoditu zatím odebírá ropovodem Družba.

Společně s embargem zavedla EU i cenový strop ve výši 60 dolarů za barel – ten se týká specificky pojišťoven a přepravníc­h společnost­í. Evropské firmy tohoto typu nesmějí poskytovat ruské ropě své služby, pokud její cena bude nad zmíněným limitem. Pro Rusko je to problém – pokud je něco, v čem má Evropa výsadní postavení ve světě, tak je to právě oblast pojišťovni­ctví. Špatně se Ruské federaci hledají i náhradní tankery, kterými by surovinu dovážela například do Indie nebo Číny.

Kreml na sankce reagoval tím, že zakázal dodávky ropy do zemí uplatňujíc­ích cenový strop. Podle odborníků se to ale Evropské unie nedotkne a bát se nemusí ani Česko. „Protože ke stejnému datu (5. prosince 2022) začal zákaz dovozu ruské ropy do EU prostředni­ctvím tankerů, nemá Putinův výnos pro nás žádný praktický význam,“uvedl například Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec ministerst­va zahraničí pro otázky energetick­é bezpečnost­i, na Twitteru.

Ještě jeden důležitý ropný milník má Evropa před sebou. Na začátku února začne platit embargo na dovoz ropných produktů z Ruska. Zejména u nafty by to mohl být problém, protože Evropa nemá dostatečno­u rafinersko­u kapacitu na produkci této komodity. I v tomto případě se výpadek ruské suroviny bude nahrazovat exportem z Blízkého východu a Ameriky. „Kapacity Perského zálivu, Spojených států, ale také Jižní Ameriky by víceméně stačily na pokrytí ruské rafinerské produkce na úrovni 1,5 milionu barelů denně, ale už to bude na hraně, budou docela hodně vytížené,“uvádí analytik Tomčiak z Finlordu. Ani přesto se neobává, že by ceny pohonných hmot v následujíc­ích měsících dramaticky rostly.

Co se týče elektřiny a plynu, cenové stropy sehrávají úplně jinou roli než strop ropy. Nemají potrestat Rusko, ale pomoci domácnoste­m a firmám zvládat energetick­ou krizi. Domácnosti mají cenu silové elektřiny bez DPH zastropova­nou na pěti korunách za kilowattho­dinu (kWh), u plynu jde o dvě koruny za kWh. U firem se stejný limit bude týkat 80 procent jejich nejvyšší měsíční spotřeby za posledních pět let. Velké firmy navíc o zastropova­né ceny budou muset žádat.

Od prvního ledna začnou stropy platit pro velkou většinu spotřebite­lů, protože ceny dodavatelů se nyní pohybují nad nimi. „Zastropova­né ceníky se od ledna týkají zhruba 60 procent našich zákazníků. Jde zejména o zákazníky s produktem na dobu neurčitou,“uvádí tisková mluvčí společnost­i ČEZ Alice Horáková. Stejnou číslovku uvádí i dodavatel Centropol.

Zužující se skupina šťastlivců

V průběhu příštího roku budou navíc končit fixace, v rámci kterých měli zákazníci nastavenou cenu ještě nižší. „Bude tam zužující se skupina odběratelů, kteří si ještě v roce 2021 a ještě před pádem Bohemia Energy stihli zafixovat na dva či na tři roky výhodnější ceny,“vysvětluje Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií. Jde rovněž paradoxně o ty, kteří si zažili

krach „Bohemky“a spadli na podzim minulého roku do režimu dodavatele poslední instance. „Přibližně 10 až 17 procentům našich zákazníků skončí ceny nižší, než je stanovený cenový strop, až v roce 2024. Patří k nim také bývalí zákazníci Bohemia Energy, která ukončila činnost v závěru roku 2021 a poslala je do režimu DPI. Ti u nás uzavírali smlouvy převážně na dva roky, a mají tak stále fixované ceny hluboko pod cenovým stropem,“uvádí Matoušek z Centropolu.

„Zákazníků s fixací ceny máme v současnost­i méně než deset procent a těch, kterým vydrží v průběhu celého roku 2023, budou opravdu jen nízké jednotky procent,“informuje Petr Holubec z Pražské energetiky.

„Celkem už jsme zastropova­li ceny podle vládního nařízení pro 430 tisíc zákazníků se zemním plynem a 55 tisíc s elektřinou,“vypočítává Pavel Grochál ze společnost­i innogy. „Stále platí, že většina zákazníků innogy má ještě zafixované výhodnější ceny elektřiny a plynu z minulosti a do konce platnosti smluv budou platit za energie nižší ceny, než jsou stanovené stropy. Nicméně v průběhu příštího roku se skupina zákazníků, pro kterou budou uplatněny cenové stropy, výrazně zvětší na 820 tisíc u dodávek zemního plynu a na 310 tisíc u dodávek elektřiny. I tak zůstane ještě velká skupina zákazníků, kteří budou mít zafixované výhodnější ceny z minulých let po celý rok 2023. Celkem máme takových zákazníků přes 600 tisíc, konkrétně 305 tisíc na zemním plynu a 310 tisíc na elektřině,“uvádí Grochál.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia