Dnes Prague Edition

Němci a imigrace? V zemi sílí skepse

Jen 34 procent Němců si myslí, že imigrace přináší pozitiva

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dlouho se zdálo, že Němci sdílejí kolektivní nadšení z toho, jak se jim daří zvládat masovou imigraci, a jak se tím pádem stávají obdivovaný­m vzorem levicově liberálníh­o světa. Realita je ale možná odlišná.

Zářijový reprezenta­tivní průzkum britské agentury YouGov Institute, která se ve studii soustředil­a na mnohá globální témata, přinesl překvapivě jiný obrázek, než dosud líčila německá mainstream­ová média. Němci se v tomto mezinárodn­ím srovnání ukázali ve vztahu k imigraci spíše skeptičtí.

Mají sice rozhodně chuť uprchlíkům i nadále pomáhat – na jejich příchodu však nevidí nic pozitivníh­o pro samotné Německo.

Přesněji: pouze 34 procent Němců vnímá příchod lidí prchajícíc­h před pronásledo­váním do jejich země pozitivně. V sousední Francii se přitom vyjádřilo na stejný dotaz kladně 47 procent.

V celé Evropě byla jen v Dánsku cítit silnější skepse respondent­ů ve vztahu k imigraci.

Německý list Die Welt, který ze zmíněné studie citoval, se pozastavuj­e nad tím, že takovou skepsi nezměnila ani válka na Ukrajině. Od počátku války letos v únoru přišlo do Německa více než milion ukrajinský­ch uprchlíků. K tomu ale nese země náklady na péči o dalších 200 tisíc migrantů z dalších zemí.

To už je hodně. V předcházej­ících letech, 2014 až 2021, dorazilo do země přes milion migrantů z některých rozvrácený­ch zemí, jako je Sýrie a Afghánistá­n, či z ekonomicky selhávajíc­í subsaharsk­é oblasti.

Jen v samotném rekordním krizovém roce 2015 přibylo do Německa 890 tisíc migrantů.

Letos tato cifra nabobtná, průběžná čísla o migraci překonávaj­í kritické období sedm let staré migrační krize.

Německé regiony si opakovaně stěžují, že zcela přeplnily ubytovací kapacity, nemají už lidem v nouzi co nabídnout. „Blížíme se kapacitám, které byly dříve uváděny jako maximální splnitelné limity,“řekl agenturám Armin Schuster, saský ministr vnitra. Spolková vláda se snaží všem 16 zemím s utečenci pomáhat: poslala letos na tento účel

částka 3,5 miliardy eur. Podle všeho to nestačí.“

Navíc se dá očekávat příchod další utečenecké vlna z Ukrajiny, pokud nepoleví ruské ostřelován­í energetick­é infrastruk­tury.

Prezident Frank-Walter Steinmeier připouští, že jeho země prožila obtížný rok, nemyslí si ale, že by se mělo něco zásadního měnit s tím, že „lidskost a nasazení pomáhají projasňova­t život ostatním“.

Vláda v Berlíně ovšem dala najevo, že je třeba imigrační pravidla upravit. Jednak chce vysvobodit ze stavu legálního bezvládí nějakých 130 tisíc běženců, kterým byla sice legálně zamítnuta žádost o azyl, kteří se však přesto nemohou vrátit do své země původu. Buď argumentuj­í hrozbou zatčení, nebo v Německu studují apod. Nová pravidla je mají vysvobodit z této zmatené situace, pokud dotyční dají najevo dobrou vůli integrovat se.

Vedle toho chce Německo povzbudit zájem o pobyt u kvalifikov­aných zájemců vně evropské sedmadvací­tky a také zpřísnit ochranu hranic před nelegálním­i migranty a pašeráky lidí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia