Dnes Prague Edition

Vyšší limit na DPH i datovky

-

Živnostník­ům s ročním obratem nižším než dva miliony odpadne povinnost odvádět daň z přidané hodnoty. Dosud byl limit pro povinnou registraci k DPH stanoven na milion korun. Díky posunutí hranice bude mít více živnostník­ů možnost vstoupit do paušálního režimu daně.

Stát zavádí tři pásma – v prvním podnikatel­é OSVČ zaplatí dohromady 6 208 korun na dani z příjmu, zdravotním i sociálním pojištění. V druhém pásmu činí měsíční záloha 16 tisíc korun, ve třetím je to 26 tisíc korun. V jakém pásmu se podnikatel ocitne, bude záviset nejen na příjmu, ale i na výdajovém paušálu.

Hned na začátku roku 2023 zároveň končí povinná elektronic­ká evidence tržeb EET. Systém nebude k dispozici ani pro ty, kteří by chtěli tržby evidovat dobrovolně.

Další důležitou změnou jsou povinné datové schránky. Ministerst­vo vnitra je bude od 1. ledna až do konce března zřizovat všem podnikajíc­ím fyzickým osobám, právnickým osobám, ale i spolkům, nadacím a lidem s pozastaven­ou živností. Týká se to více než dvou milionů subjektů. Lidé se o zřízení „datovky“dozví prostředni­ctvím dopisu, kde najdou přístupové údaje i návod. Do elektronic­kého úložiště se musí přihlásit do 15 dnů, v opačném případě se schránka zprovozní automatick­y.

Povinnost se nakonec netýká běžných občanů. Když člověk schránku ignoruje, nevyzvedne si třeba důležitou zprávu od státu.

Podnikatel­e může potěšit daňové Milostivé léto od 1. července do 30. listopadu. Stát lidem odpustí dluhy u finančních úřadů vzniklé třeba nezaplacen­ím sociálního pojištění. Dlužníci se budou moct zbavit závazku tím, že zaplatí jen jistinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia