Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký bylo to tam!

Proč se na školách v hodinách češtiny vyučuje oxymóron neboli protimluv na tak staré veteši, jako jsou příklady z 19. století typu „zbortěné harfy tón“, „ztrhané strůny zvuk“či „mrtvé milenky cit“? Proč nezkusit něco aktuálního? Třeba vládní podpora ve výši 100 milionů korun pro nezávislá média? To je snad ještě dokonalejš­í oxymóron, než bylo Havlovo humanitárn­í bombardová­ní!

Ale vážně: na veřejnost pronikl vládní plán boje s dezinforma­cemi. Stát chce z Olympu své moudrosti posuzovat, co je pravda, a co dezinforma­ce, jejich šiřitele trestat, weby, které se vládě nelíbí, odstřihnou­t od státní inzerce, desítkami milionů podporovat názorově blízké neziskovky

a stovkou milionů vstřícná (ve vládním slovníku „nezávislá“) média. Slušnější zbytky staré ODS už pochopily, že je to Fialova obrovská politická chyba, protože to neguje vše, na čem strana vznikla. Ale bude to stačit na zastavení vládního cenzora Michala Klímy, který se evidentně utrhl ze řetězu?

Dvě vládní strany, STAN a TOP 09,

v poslední pracovní den v roce nelenily a obě obeslaly média zásadní informací, že jejich senátor Jiří Růžička a poslanec Jan Lacina poslali otevřený dopis prezidentu Miloši Zemanovi, v němž mu květnatě oznamují, že ho nemají rádi. Je to spíš případ pro psychiatra: proč si jeden nedovtipný senátor a jeden přitroublý poslanec asi tak myslí, že by taková informace někoho mohla zajímat?

Šíbr Polčák ante portas! Největší kámoš mafiána Michala Redla, europoslan­ec Stanislav Polčák, který si po jarním průšvihu pozastavil členství ve STAN, už požádal o obnovení členství. Rakušanovo vedení se tím bude zabývat v lednu. A až policie nevyargume­ntuje důkazy proti exradnímu Petru Hlubučkovi a ten požádá o totéž, čeká STAN možná zajímavé jaro.

Ve vánoční promluvě prezident Miloš Zeman citoval báseň Vítězslava Nezvala Sbohem a šáteček. Ale jak si všiml Miroslav Macek, zase mizerně. Zeman řekl: „A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost.“A Nezval: „Sbohem, a kdybychom se nikdy nesetkali, bylo to překrásné a bylo toho dost.“Kdo ale najde v časopisu Přítomnost vlevo dole Zemanovu verzi Nezvala, vyhrává hradní klíčenku!

A ještě jednou Zeman: s poslední prezidento­vou vánoční promluvou patrně skončil jeden jev, který celou jeho politickou éru doprovázel. Totiž že slova poslanec či Poslanecká sněmovna zásadně vyslovoval tak, že minimálně existovalo vážné podezření, že vlastně řekl posranec a Posranecká sněmovna. Což by ostatně dost odpovídalo tomu, co si o inteligenc­i poslanců i kolektivní inteligenc­i Sněmovny myslel. Také ve svém zřejmě posledním projevu k národu Zeman Poslanecko­u sněmovnu zmínil – a věřte tomu:

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia