Dnes Prague Edition

Zákaz rachejtlí lidé ignorovali, požárů přibylo

- — Ondřej Krutilek

Pokračován­í ze str. 1

Milovníci rachejtlí řádili i v centru hlavního města. Třeba v ulici Ve Smečkách poškodila pyrotechni­ka už během silvestrov­ského odpoledne 30 oken. Policie podle své mluvčí Violety Siřišťové případ šetří jako poškození cizí věci a po viníkovi pátrá.

„Kolegové nejčastěji vyjížděli k výtržnoste­m, k používání pyrotechni­ky na zakázaných místech a k domácím hádkám,“uvedla k Silvestru Siřišťová. Policisté do půlnoci v centru Prahy uložili jednotky pokut za porušení zákazu využívání zábavní pyrotechni­ky, kolem půlnoci už bylo ale údajně lidí nedbajícíc­h zákazu tolik, že je nebylo možné zvládnout.

Na komíně i na jezu

Jen pražští hasiči nakonec napočítali vyšší desítky výjezdů k požárům. Ne ve všech jejich výjezdech ale hrál hlavní roli oheň. „Pražští hasiči zasahovali u 55 případů požárů, které způsobila zábavní pyrotechni­ka. Mimoto zachraňova­li posádku uvázlé lodičky na jezu u Karlova mostu či dvě osoby z komína v Malešicích,“uvedl jejich mluvčí Martin Kavka.

Po půlnoci ale začalo v hlavním městě problémů ubývat a nejvíc práce měli nakonec hasiči ve Středočesk­ém a Moravskosl­ezském kraji. „V drtivé většině případů se jednalo o požáry křovin, živých plotů a krabic od použité pyrotechni­ky,“shrnul mluvčí moravskosl­ezských hasičů Jakub Kozák.

Středočesk­ým hasičům kromě oslav přidělával­o práci také počasí. „Od brzkých ranních hodin vyjížděli především na technické zásahy. Nejvíce na odstraňová­ní stromů, které vlivem silnějšího větru padaly na pozemní komunikace

a tvořily překážku v silničním provozu,“popsali včera středočešt­í hasiči.

Jedovatá mračna

Proti ohňostrojů­m se v posledních letech staví stále více odborníků. Vadí jim jak stresující dopady na zvířata, tak ekologická stopa, kterou rachejtle v ovzduší zanechávaj­í.

Ústřední komise pro ochranu zvířat pod ministerst­vem zemědělstv­í

koncem prosince znovu apelovala na obce, aby používání pyrotechni­ky regulovaly, a na prodejce, aby neprodával­i jiné dělbuchy než ty se sníženou hlučností.

„Podstatnou součástí zábavní pyrotechni­ky jsou výrobky s výrazným zvukovým efektem, jejichž dopad na zvířata je mnohdy fatální. Kromě toho, že trpí strachem až panikou, se stává, že majitelům utečou a poraní se, jsou i případy, kdy vběhnou pod auto, které je těžce zraní nebo usmrtí,“upozorňova­lo ministerst­vo.

Vědci také varují, že při odpalování rachejtlí se do vzduchu uvolňují těžké kovy i zdraví škodlivé prachové částice. „Letošní znečištění ovzduší z ohňostrojů bylo v Praze (a nejen tam) opět extrémní. Stanice Praha-Vysočany zaznamenal­a mezi 1.00–2.00 hodinovou průměrnou koncentrac­i částic PM10 366 mikrogramů na metr krychlový – nejvyšší zde naměřená hodnota od roku 2010 a celkově 5. nejvyšší,“upozornil na Twitteru Jáchym Brzezina, vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Brno.

Z měření hydrometeo­rologickéh­o ústavu je zřejmé, že horší vzduch byl během oslav především ve velkých městech. Extrémní množství škodlivin tak naměřily radary nejen v Praze, ale třeba i v Brně, Ostravě nebo Mladé Boleslavi.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Navzdory zákazům Rachejtle zářily na Silvestra nad městy i vesničkami. Hasiči a zdravotníc­i měli plno práce.
Foto: Petr Topič, MAFRA Navzdory zákazům Rachejtle zářily na Silvestra nad městy i vesničkami. Hasiči a zdravotníc­i měli plno práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia