Dnes Prague Edition

Umění i alkohol chtějí trpělivost. Za pár let přinesou ovoce

- — Sabina Ali

Při pohledu na padající akcie, válku a inflaci se jeví investice do umění či sběratelsk­ých předmětů atraktivně­ji než dřív. Výhodou je, že ty méně objemné kousky člověk může snadno sbalit a kamkoli převézt. „Ti, kteří mají peníze, berou umění a sběratelsk­é předměty jako bezpečný přístav,“míní Martin Jaroš, šéf Portu Gallery, platformy zaměřené na investován­í do umění.

Že se tomuto segmentu daří, dokazuje i letošní aukční rekord. Obraz Bohumila Kubišty Staropražs­ký motiv se na konci května vydražil za neuvěřitel­ných 123 milionů korun. Úspěch by podle Valérie Dvořákové, art specialist­ky J&T Banky a kurátorky Galerie Magnus Art, mohl být předzvěstí trendu v příštích letech. Dalším trendem by podle expertky mohl být i příliv nováčků do světa umění. „Vše nasvědčuje tomu, že se k investován­í do umění odhodlává více a více nováčků, často z generace dnešních třicátníků a čtyřicátní­ků,“odhaduje Dvořáková.

Dvoucifern­á inflace je ale neúprosná a ani trh s uměním vůči ní není zcela imunní. „Vypovídá o tom letošní Index ART+, který zohledňuje nejen samotné prodeje, ale třeba i nárůsty konečných cen oproti těm vyvolávací­m nebo neprodané položky. Zatímco nominální hodnota indexu i letos uspokojivě rostla, hodnota indexu očištěného o inflaci letos poprvé začala klesat,“vysvětluje Dvořáková.

Investičně zajímavým je také alkohol. „Válka ukázala, že může nastat situace, která lidi donutí opustit obydlí. Proto byl letos zájem o hodinky a další předměty, které můžete snadno naložit do auta, prodat v zahraničí a začít život jinde. To samé platí také u alkoholu,“vysvětluje Martin Žufánek, majitel stejnojmen­ného lihovaru.

 ?? ?? Aukční rekord Bohumil Kubišta Staropražs­ký motiv, cena 123 mil. Kč.
Aukční rekord Bohumil Kubišta Staropražs­ký motiv, cena 123 mil. Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia