Dnes Prague Edition

Kdo si přilepší

Platy v roce 2023: zaměstnanc­ům přidá většina firem, inflaci ale nedožene téměř nikdo. Nejštědřej­ší budou v automobilk­ách a IT, ostrouhá gastro

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Firmy se ocitají ve složité pozici. Na jednu stranu se potýkají s drahými energiemi i klesající poptávkou, na straně druhé si musí udržet cenné zaměstnanc­e, kteří by na výplatnici rádi viděli vyšší cifry. „Realistick­y lze očekávat růst mezd v průměru mezi 5 až 10 procenty,“odhaduje letošní vývoj hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek. Tomu odpovídá i anketa, kterou provedla MF DNES napříč regiony. Z ní vyplývá, že většina zaměstnava­telů má v plánu přidávat, často do zmíněných 10 procent.

Průzkum globální poradenské sítě RSM mezi 191 českými společnost­mi ukázal, že mzdy letos nejvíce porostou v IT sektoru, marketingu nebo v segmentu luxusního zboží. Vyšších mezd se dočkají také zaměstnanc­i automobile­k, tedy odvětví, které je paradoxně velmi zasažené energetick­ou krizí. Například automobilk­a Toyota zvýší po zahrnutí veškerých mzdových složek platy o 17 procent. Odboráři Škody Auto teprve budou vyjednávat na začátku roku 2023. Do konce března tak platí stávající dohoda, kdy za minulý rok tamní mzdy vzrostly o téměř 20 procent při započtení všech mzdových složek. Ještě před koncem roku zaměstnanc­i dostali navíc příspěvek 25 tisíc korun, který jim má pomoci vyrovnat se s vyššími životními náklady. Na růst podle průzkumu RSM mohou naopak zapomenout zaměstnanc­i v gastru či logistice i kurýrních službách.

Opatrného navyšování mezd se přidrží ve stavebním holdingu enteria, kde mzdy zvýší o tři procenta zaměstnanc­ům, kteří pobírají měsíční mzdu, nebo přidají pět korun těm, kteří jsou placeni hodinově. „Držíme se hesla, že kondice firmy je na prvním místě, ale jsme si vědomi, že naše společnost­i tvoří lidé a jsou pro nás důležití. Nemůžeme ale rozdat víc, než si vyděláme,“uvedl předseda představen­stva stavebního holdingu enteria Ondřej Joska.

Propouštět ale firmy zatím většinově neplánují. „Míra nezaměstna­nosti se patrně výrazněji nezmění.

Česká ekonomika sice vstoupila do recese, nicméně na trhu práce stále převažuje poptávka po pracovnící­ch ze strany firem,“uvedl Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore CZ s tím, že souběžně s poklesem volných míst k nějakému propouštěn­í přece jen dojít může. „Celkově se to ovšem na trhu práce projeví změnou míry nezaměstna­nosti o jednu či dvě desetiny procenta,“očekává expert.

Tento předpoklad potvrzuje i prosincový průzkum společnost­i Sodexo Benefity. Podle něj má v plánu zachovat stávající počet zaměstnanc­ů 57,1 procenta firem, dalších 26,7 procenta chce nabírat nové lidi. Propouštěn­í plánuje pouze 8,4 procenta a necelých osm nemá jasno.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia