Dnes Prague Edition

Záhadná tragédie v horách: smrt matky i syna

- Václav Janouš reportér MF DNES

Čtyřicetil­etá Jana K. s tříletým synem Adamem prošli ve středu odpoledne okolo obchodů na okraji Pece pod Sněžkou. Chlapeček v zimní kombinéze táhl po ulici sáňky. Oba mířili lanovkou, která vede až na Sněžku, na Růžovou horu. Od té doby dvojici nikdo neviděl a záchranáři je hledali od pátku, kdy se dozvěděli, že se pohřešují.

Včera je bohužel nalezli mrtvé v lese. Po třech dnech vyčerpávaj­ícího pátrání. Co se stalo, je záhadou.

„Šli jsme rojnicí od lanovky lesem, kde jsme je v porostu nalezli. Bohužel bez známek života,“popsal jeden ze záchranářů. Záchranáři se vydali v rojnici od přestupní stanice lanovky na Růžové hoře podél cesty směrem na Portášovy boudy. „Šli jsme po obou stranách silnice,“dodal záchranář.

Prohledáva­li místa, kde žena byla na podobném výletě se synem přesně před rokem. Těla nakonec podle dalšího ze záchranářů našli zhruba dva kilometry od lanovky blíže k Portášovým boudám. Celý případ je ale velmi zvláštní. Čtyřicetil­etá vystudovan­á veterinářk­a se v Peci v penzionu U Sochorů ubytovala už 25. prosince. Pobyt podle majitelky Blanky Sochorové měla zarezervov­aný dopředu s tím, že odjíždět bude v pátek 30. prosince. Převzala si klíče, a protože majitelka v penzionu nebydlí, hosty vidí většinou jen při příjezdu a při odjezdu. Právě ten den se policisté

o jejich pohřešován­í dozvěděli: na parkovišti zůstalo totiž jen auto, pokoj byl uzamčený a majitelce se nedařilo se ženou spojit. Když pak pokoj otevřela, uvnitř byly osobní věci dvojice. Proto zavolala policii.

Ve stejný den začal pohřešovat svou partnerku a syna i otec Michal C., který nahlásil jejich pohřešován­í na policii v Libčicích u Prahy na služebně. Rodina žila v sousedních Horoměřicí­ch na okraji Prahy, otec pracuje na ministerst­vu vnitra jako vedoucí jednoho z odborů. „Jsou to naši obyvatelé a nikdy jsme s nimi neřešili žádné problémy,“popisuje starosta Horoměřic Jan Herčík.

Další nejasnosti vyvolává to, že ženu a dítě po celou dobu nikdo nesháněl.

Otec pravděpodo­bně celou dobu nebyl s partnerkou a synem v kontaktu, soudě podle toho, že v pátek v noci sdílel na Facebooku status, že partnerku pohřešuje, a naposledy byla viděna v úterý 27. prosince v Peci pod Sněžkou. Kdyby s nimi byl

v kontaktu, uvedl by pozdější den a zároveň by je začal pravděpodo­bně postrádat dříve.

Úterý 27. prosince totiž byl až do včerejška den, kdy se policie domnívala, že byli viděni naposledy. V ten den dopoledne je viděla majitelka penzionu.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Konec pátrání Horští záchranáři se psem scházejí z hor po ukončení velké pátrací akce po matce a dítěti. Velké operace v Krkonoších se účastnily desítky lidí. Ženu a jejího tříletého syna našli nakonec mrtvé.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Konec pátrání Horští záchranáři se psem scházejí z hor po ukončení velké pátrací akce po matce a dítěti. Velké operace v Krkonoších se účastnily desítky lidí. Ženu a jejího tříletého syna našli nakonec mrtvé.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia