Dnes Prague Edition

Na Hrad bych si vzal Fischera

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Podnikatel Karel Diviš se do hry o Pražský hrad vrátil díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. „Možná bych byl takový putovní a kočovný prezident, co by měl po Česku svá detašovaná pracoviště,“řekl v rozhovoru pro MF DNES ke své představě o výkonu funkce.

Jaký byste byl prezident?

Chtěl bych funkci pojmout trošku jinak než současný nebo předchozí prezident. Chtěl bych být daleko víc civilnější a normálnějš­í. To znamená, abych byl co nejblíže obyčejným, běžným, normálním lidem. Aby se měli dobře, aby tady byla ekonomická prosperita v tom smyslu, že bude co nejširší střední třída. Všichni říkají, že prezident by měl spojovat, sjednocova­t, ale prezident nemůže být spojovatel ani sjednotite­l, prezident musí vést zemi a musí mít takové vize, aby lidi zaujal natolik, že ho budou mít rádi a on díky tomu bude moci působit na vládu. Pokud totiž lidé nebudou mít co jíst, čím topit, tak nikdo není Harry Potter, aby je jen tak sjednotil.

A jak byste k tomu chtěl přispět?

Rozhodně, alespoň co se týká posledních dvou prezidentů, tak bych chtěl častěji vystupovat na vládě nebo v parlamentu. Chtěl bych také vést neformální setkání, kde by se problémy, jako nyní například energetick­á krize nebo vysoké ceny, diskutoval­y a řešily.

Jaký by byl váš konkrétní recept na energetick­ou krizi, vysoké ceny a inflaci?

Když to vezmu postupně, tak co se týká inflace, to je primárně úloha centrální banky a částečně vlády.

To znamená, že centrální banka by měla nezávisle na vládě držet inflační cílování, případně držet stabilitu měnového kurzu. Ano, k tomu můžete namítnout, že když budou vysoké úroky, že to může zhoršit ekonomicko­u situaci. I přesto si ale myslím, že česká centrální banka by měla jednat nezávisle a neměla by se ohlížet na sociální aspekty. To je úloha vlády, která by si s tím měla umět poradit.

Jak?

Například v těžké době, jako je teď, jsou to některá daňová opatření, o kterých bych osobně třeba ještě před dvěma lety řekl, že mi nejsou sympatická. Patří sem například zavedení sektorové daně. Vzít něco z nadměrných zisků je asi recept, který by krátkodobě mohl fungovat. V těžké době by také mohlo pomoci krátkodobé snížení DPH na základní potraviny.

A co se týká cen elektřiny?

To je také úloha vlády a ta by v tomto ohledu měla být odvážnější. Pokud ČEZ vyrobí elektřinu za nějakou cenu, tak měla vláda říct pojďme to zastropova­t u výrobce za rozumnou malou marži pro české domácnosti a s nějakou větší, ale pořád rozumnou marží pro firmy a zbytek prodejme za co možná nejvíce na burze. Jsou modely, které vláda v tomto ohledu může dělat, záleží jen na odvaze.

V listopadu vás ministerst­vo vnitra neprávem vyřadilo z boje o Hrad. Přišel jste o 18 dní kampaně. Podáte v případě volebního neúspěchu stížnost k Ústavnímu soudu?

Nejsem člověk, který by byl nějaký kverulant. Jsem sportovec, rád bojuji a mám rád výzvy. Snažím se ukázat, že lze prorazit. Na vaši otázku proto odpovídám, že si nemyslím, že bych si ještě chtěl stěžovat. V jistém ohledu mi ostatně tato kauza i pomohla, byl jsem díky ní víc vidět. Kdyby se na mě ale ostatní, kteří se nejspíš obrátí na Ústavní soud, obrátili, abych k tomu něco řekl, tak to rád udělám. Princip volby prezidenta se musí změnit, aby se to za pět let zase neopakoval­o.

Zmínil jste, že vám rozhodnutí ministerst­va možná pomohlo. Prezident Miloš Zeman o vás dokonce mluvil jako o potenciáln­ím černém koni voleb. Vnímáte se tak?

Dobře víte, že prezident Zeman je velký lišák, že když něco řekne, tak to neřekne jen tak. Nejsem proto naivní, prezident jasně podporuje Andreje Babiše a určitě by se proto teď hodilo, aby Diviš zbylým kandidátům z té favorizova­né trojice ubral hlasy. V této rádoby podpoře nebuďme naivní.

Máte pravdu, dříve o vás stejně jako o ostatních kandidátec­h prezident mluvil jako o šašcích, co nemají šanci…

… no vidíte, i u prezidenta došlo k určitému posunu (smích). Mě ale tyto věci neuráží, spíš mě to vyhecuje k větším výkonům. Jen víc takových šťouchanců.

Jaký je podle vás Miloš Zeman vlastně prezident? A v čem byste chtěl být jiný?

Začal bych tím, v čem bych chtěl být stejný. On má jednu dobrou vlastnost. A to jak v každé době dokáže vystihnout téma, které lidi skutečně zajímá. Kdyby ho dokázal uchopit správně, kdyby jeho názory nerozdělov­aly společnost, ale spíše hledal konsenzus, tak by byl skvělý prezident. Bohužel ale není. To bych si od něj chtěl vzít. A co my vadí? Zejména ta forma. Pokud mluvíte ve veřejném prostoru sprostě, napadáte novináře a protivníky, omilostňuj­ete své kolegy, kteří prokazatel­ně kradou, tak je to špatně.

Když jsme u prezidento­va okolí, jaký tým byste si s sebou vzal na Hrad vy?

Pro mě jsou klíčoví dva lidé – kancléř a ředitel zahraniční­ho odboru. Kancléřem by měl být člověk, který bude mít zkušenost jako výborný státní úředník, například náměstek, někdo z ministerst­va nebo ze státního podniku. Mým horkým favoritem je Radek Muška ze Státní tiskárny cenin. Toho bych si tam dovedl představit. Ředitelem zahraniční­ho odboru by se mi pak typologick­y líbil někdo, jako je pan senátor Pavel Fischer. Ten ale bohužel také kandiduje na prezidenta. To bude těžké (smích).

Oba vyhrát nemůžete. Zkoušel byste ho kdyžtak přemluvit?

Třeba i ano. Ale nechci, aby to vůči němu vyznělo nějak neseriózně. My se osobně neznáme. Ale typologick­y by se mi takový člověk líbil.

Na co byste se zaměřil v zahraniční politice?

Klíčová je pro mě elektronic­ká armáda, kyberbezpe­čnost a zejména drony. Ty by mohly být do budoucna naším hlavním vývozním artiklem. V této oblasti se máme co učit zejména od Izraele. Na tom bychom měli zapracovat. A pak je samozřejmě pořád naším největším vývozním partnerem Německo. Nechci ale, abychom byli nadále závislí jen na automobilo­vém průmyslu, protože to může rychle pominout. Naopak bychom se měli stát vývozcem nějakého know-how do Německa. Pracuji přes 22 let v IT byznysu a vidím, že co se týče mozků a technologi­í, jsou Němci daleko za námi. To říkám naprosto otevřeně.

A co se týče geopolitic­ké orientace?

Tam vidím už jen dvě dominantní velmoci. Spojené státy a Čínu. Rusko už jako velmoc končí. A u nich záleží, jak pro ně budeme z hlediska obchodu zajímaví. To se rychle pozná podle toho, kdy sem přijede ten či onen prezident. V obchodu bych se také více zaměřil na střední Asii. Z vlastní zkušenosti vím, jaký je tam v oblasti technologi­í velký prostor, a je škoda, že tam české firmy více neinvestuj­í. V zemích jako Kyrgyzstán, Tádžikistá­n, Kazachstán či Uzbekistán jsou obrovské příležitos­ti pro naše podnikatel­e.

Kdo by za vás na Hradě vlastně plnil roli první dámy? Pokud máme správné informace, tak jste rozvedený a nezadaný...

Ano, jsem rozvedený a mám dvě děti. Na randění teď bohužel nemám čas. Buď se starám o děti, nebo dělám kampaň. Momentálně tak první dámu nemám. Ale nechci být do konce života sám. Možná bych zůstal civilní prezident i tím, že bych občas chodil na rande...

V případě neúspěchu v prezidents­kých volbách řada kandidátů v minulosti zamířila do Senátu. Uvažujete o tom taky?

Říká se nikdy neříkej nikdy. Nemám nic proti Senátu, ale mě neláká. Je na mě málo akční. Měli by tam být zkušení lidé s rozvahou. Možná až budu starší, až mi bude třeba osmdesát (smích).

Hodně se řeší, že by ve prospěch Danuše Nerudové nebo Petra Pavla měli odstoupit někteří kandidáti. Už jste si s touto myšlenkou také pohrával?

Ptejte se mě týden před volbami a pak se o tom můžeme bavit. Lidé zatím ani v průzkumech nedostali pořádně možnost se pro mě vyjádřit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia