Dnes Prague Edition

Záhadná smrt v horách

Nikdo je dlouho nepohřešov­al

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Ve skutečnost­i podle kamerového snímku, který včera zveřejnila policie, byli oba naživu ještě 28. prosince. Podle informací MF DNES ten den matka se synem nastoupili okolo čtrnácté hodiny na lanovku na Růžovou horu.

Včera se policistům přihlásil také svědek Denis Pavlíček, který tvrdí, že oba viděl přímo na lanovce. „Já ji viděl i s dítětem 28. 12. na lanovce na Růžovce, a tam se pak chodí pěšky a je tam hrozný terén a ten den to tam hrozně klouzalo, byla ledovka. A měla s sebou i sáňky,“popsal muž na Facebooku na profilu otce s tím, že stejné informace řekl i policii.

Krátce nato policisté oznámili, že pohřešovan­ou dvojici nalezli. Předtím právě policie rozhodla o tom, že záchranáři půjdou rojnicí podél zmíněné cesty.

Nikomu nechyběli

Co se přesně v lese stalo a proč žena i dítě zemřely, není jasné. Podle informací MF DNES nalezli horští záchranáři těla dvacet metrů od lesní cesty, po které se sváží dříví z kopců – takzvané svážnice. Policie však odmítá blíže komentovat, co mohlo být příčinou smrti.

Nevyjadřuj­e se ani k tomu, zda mohli například na sáňkách sjíždět z kopce a v lese nabourat. Právě úsek, kde byli nalezeni, lidé popisují jako místo, kde bývá sníh často namrzlý a silnice zledovatěl­á. Jde o lokalitu ve výšce téměř 1 400 metrů nad mořem, kde byly ještě i včera zbytky sněhu.

V noci z 28. na 29. prosince na místě teploty klesaly až k minus šesti stupňům, přes den tam bylo v dané dny okolo nuly, nanejvýše pět stupňů.

Otázky vyvolává i to, že policie zveřejňova­la opakovaně jen nekvalitní fotografie hledané dvojice – jednalo se většinou o přefocené snímky v rámečku, nikoliv o originály.

Není ani jasné jak to, že ženu s dítětem už dříve nehledali ani další příbuzní, třeba ženini rodiče.

Není ani jasné, zda u sebe měla žena mobilní telefon, nicméně podle

map signálu mají v lokalitě všichni operátoři velmi slušné pokrytí. Nejslabší má zřejmě Vodafone, který výše směrem na Sněžku signál ztrácí, avšak v místech, kde byla mrtvá těla nalezena, mají signál všichni tři operátoři.

Klíčovou otázku nyní musí zodpovědět pitva – proč matka se synem zemřeli a zda žena nebyla schopna si přivolat pomoc.

Na druhou stranu oba vyrazili do hor slušně vybavení. Jak žena, tak dítě měly čepici, rukavice, žena na zádech tmavý batoh. Místo, na kterém je nalezli, bylo nedaleko silnice, která po dalších kilometrec­h vede oklikou zpět až do Pece pod Sněžkou.

O víkendu po ženě a dítěti pátralo zhruba 80 policistů a záchranářů, včera pak už 120 včetně dvaceti, kteří přijeli na pomoc z Polska. Najezdili stovky kilometrů na čtyřkolkác­h, prošli desítky kilometrů pěšky a povolán byl i vrtulník s termovizí, na jehož palubě byl jako navigátor horský záchranář, který tamní lokality velmi dobře zná.

Pátrání po ženě a dítěti bylo první velkou akcí horských záchranářů v letošní zimě. Na místě pomáhali strážci z národního parku a kynologové se psy. V Krkonoších jde o první tragické úmrtí v letošní zimě.

 ?? 2x foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Po třech dnech Horští záchranáři nalezli dvojici bez známek života včera po poledni. Po čtyřicetil­eté ženě a tříletém chlapci pátrali od pátku i pomocí vrtulníku. Příčinu smrti určí soudní pitva.
2x foto: Martin Veselý, MAFRA Po třech dnech Horští záchranáři nalezli dvojici bez známek života včera po poledni. Po čtyřicetil­eté ženě a tříletém chlapci pátrali od pátku i pomocí vrtulníku. Příčinu smrti určí soudní pitva.
 ?? Foto: Policie ČR ?? Poslední pohyb Dvojici zachytila v Peci kamera.
Foto: Policie ČR Poslední pohyb Dvojici zachytila v Peci kamera.
 ?? ??
 ?? ?? Záchranáři Ženu a dítě nalezli v lese horští záchranáři.
Záchranáři Ženu a dítě nalezli v lese horští záchranáři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia