Dnes Prague Edition

Život s datovou schránkou

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Od ledna přichází nová vlna rozšiřován­í datových schránek. Ty budou automatick­y zřízeny všem živnostník­ům, a to i těm, kteří mají živnost pozastaven­ou. Na co se mají lidé připravit, popisuje v rozhovoru pro MF DNES Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmen­tu na ministerst­vu vnitra.

Komu bude od nového roku nově zřízena datová schránka?

Během prvních tří měsíců roku 2023 začneme zřizovat datovou schránku všem osobám, které jsou v registru osob. To znamená všem živnostník­ům, spolkům, společenst­vím vlastníků jednotek. Všem těmto lidem automatick­y přijde do vlastních rukou dopis, kde budou přístupové údaje do datové schránky a návod, co mají učinit, aby všechno proběhlo hladce.

To znamená i živnostník­ům, kteří mají živnost pozastaven­ou?

Ano, i těm. Teď je ideální čas se zamyslet, jestli skutečně činnost, která je třeba patnáct dvacet let pozastaven­á, tak jestli ji skutečně v budoucnu budou potřebovat. Nebo jestli není čas si tuto živnost jednoduše zrušit.

Takže modelový příklad. Dejme tomu, že jsem si zřídil živnost v roce 1995, rok jsem podnikal a pak ji pozastavil. Teď mohu být třeba senior v důchodu, i tak mi bude zřízena datová schránka?

Přesně tak. Pokud ji nechci a nepředpokl­ádám, že začnu podnikat, tak je ideální si tu živnost zrušit.

To se dá udělat na živnostens­kém úřadě?

Je to tak. Stačí navštívit jakýkoliv živnostens­ký úřad, byla totiž zrušena místní příslušnos­t. Jde to udělat i online. Předpoklád­ám ale, že v takovém případě půjde spíše o lidi, kteří nechtějí komunikova­t elektronic­ky, pak je nejlepší prostě navštívit nejbližší úřad obce s rozšířenou působností a věc vyřešit na místě. Trvá to asi pět minut.

Co se stane, pokud nestihnu zrušit živnost dřív, než mi stát založí datovou schránku?

To vůbec nevadí. Ty systémy jsou propojené. Pokud tedy živnostník ukončí podnikání dejme tomu v dubnu, není problém společně s tím zrušit také datovou schránku. Schránka se úplně nesmaže, přepne se do archivního režimu, takže je možné se do ní podívat, ale už na ni není možné odesílat zprávy.

Pokud nemám počítač, ani chytrý telefon, jak se do datové schránky dostanu?

Věříme, že v takovém případě pomůže někdo z rodiny, jako například děti. Takový nejzazší záchytný bod pak mohou být veřejné knihovny, kde jsou počítače s internetem zdarma, anebo některé úřady, které mají zřízené internetov­é kiosky.

Pokud mám datovou schránku, ale pravidelně ji nekontrolu­ji, co tím riskuji?

Datovou schránku nemusíte kontrolova­t pravidelně. Nejlepší cesta je nastavit si upozornění, které přijde na e-mail, kde bude informace o tom, že vám do schránky přišla nová zásilka – tato služba je zdarma. Je možné nastavit si i upozornění přes SMS zprávu. Na portálu Moje datová schránka je SMS zpoplatněn­a (provozuje ho Česká pošta a SMS zpráva stojí tři koruny, pozn. red.). My doporučuje­me používat Portál občana na stránce obcan.portal.gov.cz, tam jsou zdarma i SMS notifikace. Nastavení notifikací doporučuji, asi nemá cenu pravidelně se do datové schránky přihlašova­t.

Dobře, ale pokud si zprávy v datové schránce nevšimnu, jaké mi hrozí riziko?

Stejné, jako když si nevyzvedne­te oficiální úřední dopis. Po deseti dnech dojde stejně jako u dopisu k takzvané fikci doručení. To znamená, že úřad předpoklád­á, že jste se s obsahem dopisu seznámili. A pak začnou nabíhat termíny vyplývajíc­í z toho, co je obsahem zprávy.

To může být typově co?

Spektrum je široké od běžné pokuty za špatné parkování až po informaci z katastru nemovitost­í, že se s vaší nemovitost­í něco děje.

Pokud komunikuji s úřadem přes datovou schránku, měl bych mít nárok na dvacetipro­centní slevu, je to tak?

Ano, je to tak. Vyplývá to ze zhruba dva roky staré legislativ­ní změny. Pokud s úřadem komunikuji přes elektronic­ké formuláře, mám nárok na dvacetipro­centní slevu ze správního poplatku.

Původně měla být datová schránka spuštěna automatick­y nejen pro živnostník­y, ale i pro fyzické osoby. Od záměru nakonec ministerst­vo vnitra ustoupilo. Vrátí se k němu v dohledné době?

Myslím si, že ne. Není to na pořadu dne. Budeme nejprve muset vyhodnotit výsledek této nové vlny datových schránek a pak uvidíme, jakým směrem se vydáme. Jsou tady zkušenosti například z Dánska, kde má od 18 let každý povinně datovou schránku. Tento stát patří, co se týče digitaliza­ce, k nejúspěšně­jším na světě, ale samozřejmě i tam mají možnosti, jak ze systému vystoupit.

Česká pošta zdražuje od příštího roku službu Poštovní datová zpráva. Za každou odeslanou zprávu má odesilatel od ledna nově platit 10 korun místo loňských pěti. Připadá vám to v současné situaci vhodné?

S tím se musíte obrátit na Českou poštu. Je to jejich obchodní politika. Upozorňuji, že se to týká pouze komunikace třeba mezi fyzickými osobami a firmami. Komunikace se státem přes datovou schránku je vždy zdarma.

 ?? ?? Roman Vrba Ředitel odboru eGovernmen­tu na ministerst­vu vnitra.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Roman Vrba Ředitel odboru eGovernmen­tu na ministerst­vu vnitra. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia