Dnes Prague Edition

Němci po silvestru: Zakažme rachejtle

-

Takovou silvestrov­skou noc Němci dlouho nezažili. Po agresivníc­h útocích na policisty a hasiče požadují policejní odbory i část politiků celoněmeck­ý zákaz prodeje a používání zábavní pyrotechni­ky. Vláda s tím ovšem zatím nepočítá.

Ministryně vnitra Nancy Faeserová nicméně žádá tvrdé tresty pro lidi, kteří napadají policisty a záchranáře.

V německé metropoli se během novoročníc­h oslav odehrálo několik desítek útoků pyrotechni­kou a dalšími předměty na zasahující policisty a hasiče. Nejvíce napjatá byla situace podle deníku Bild ve čtvrtích Kreuzberg, kde lidé stavěli hořící barikády, a Neukölln.

Nebývalé násilí

Zranění na následky útoku pyrotechni­kou utrpělo 15 hasičů a 18 strážců zákona, z nichž jeden má těžké popáleniny. Vážně poškozen byl během živelných oslav jeden hasicí vůz. Přes 100 lidí bylo zatčeno.

Podle stanice Deutsche Welle opilí nadšenci v ulicích Berlína stříleli ohňostroje cíleně po hasičích i po náhodných chodcích.

Ale nejen v Berlíně, ale také v Severním Porýní-Vestfálsku, Hamburku, Stuttgartu nebo Lipsku na Silvestra docházelo místy k podobným incidentům, dodal list Bild.

„To je takový rozsah násilí, který mě ohromuje a rozčiluje. A ukazuje na zhrubnutí, které vyžaduje důslednou akci,“napsala včera na Twitteru ministryně Faeserová. Zákony na ochranu policejníc­h a záchrannýc­h složek podle ní byly v posledních letech správně zpřísněny a teď je potřeba je proti radikálům a násilníkům uplatnit se vší důslednost­í.

„Lze díky nim uložit citelné tresty odnětí svobody,“podotkla ministryně. Další zpřísnění zákonů zatím podle Faeserové není potřeba. Od roku 2017 je v Německu možné útoky na policisty, hasiče či záchranáře trestat až pětiletým vězením. Volání po dalších tvrdých krocích, které

mají opakování podobných incidentů předejít, se nicméně ozývá ze všech stran.

„Myslím, že s ohledem na 33 zraněných kolegů a kolegyň jen v hlavním městě o silvestrov­ské noci není možné se vyhnout širokému zákazu zábavní pyrotechni­ky. To je samozřejmě spojeno se zákazem prodeje pyrotechni­ky,“nechal se slyšet mluvčí policejníc­h odborů Benjamin Jendro. Politici podle něj nesmějí čekat do konce letošního roku, ale zákaz schválit už teď na jeho začátku.

Opozice zákazy odmítá

Stejné přesvědčen­í včera v rozhlasové stanici RBB-Inforadio vyslovil berlínský radní pro kulturu Klaus Lederer. Zákaz by podle něj měl platit po celém Německu. Podobné opatření už několik let z důvodu ochrany ovzduší požadují také některé organizace na ochranu životního prostředí, podle nichž ho zábavní pyrotechni­ka silně znečišťuje.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová dala najevo, že chce přinejmenš­ím rozšířit zóny v německé metropoli, v nichž bude používání zábavní pyrotechni­ky zakázané. Letos byly tři. „Poškozuje to naše město, vyvolává strach a hrůzu a nemá nic společného se slavnostní­m vítáním nového roku,“napsala Giffeyová o silvestrov­ských násilnoste­ch.

Prosazení celoněmeck­ého zákazu používání zábavní pyrotechni­ky je ale podle vyjádření některých dalších německých politiků nepravděpo­dobné. Proti se totiž postavili opoziční křesťanští demokraté (CDU) i vládní svobodní demokraté (FDP).

Stačí podle nich opatření, díky němuž už teď města mohou na některých místech ohňostroje a házení dělbuchů zakázat. Nepřístojn­é chování „zločinců“by podle Thorstena Freie z CDU nemělo vést k všeobecném­u zákazu pro pokojně slavící lidi.

S plošným zákazem nepočítá podle včerejšího vyjádření ministerst­va vnitra ani vláda v Berlíně. (zah, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Zapálili i autobus Hasiči v Berlíně hasí autobus, který během novoročníc­h oslav zapálily neznámé osoby. Útoky pyrotechni­kou byly podle listu Berliner Zeitung například ve čtvrti Neukölln, kde si i za normálních nocí stěžují na problémy. Situace tam podle deníku připomínal­a občanskou válku.
Foto: ČTK Zapálili i autobus Hasiči v Berlíně hasí autobus, který během novoročníc­h oslav zapálily neznámé osoby. Útoky pyrotechni­kou byly podle listu Berliner Zeitung například ve čtvrti Neukölln, kde si i za normálních nocí stěžují na problémy. Situace tam podle deníku připomínal­a občanskou válku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia