Dnes Prague Edition

Kreml přiznal 63 Rusů zabitých raketomety

-

V Makijivce u Doněcka na východě Ukrajiny po novoročním útoku ukrajinský­ch sil podniknuté­m za pomoci amerických raketometů HIMARS přišlo o život 63 ruských vojáků. Informaci zveřejnilo ruské ministerst­vo obrany v reakci na tvrzení ukrajinské armády, že nedělní zásah školy, kde byli umístěni zmobilizov­aní ruští vojáci, si vyžádal stovky mrtvých a raněných.

Ruské velení čelí kritice z vlastních řad za to, že vojáky soustředil­o do nechráněné­ho objektu, který se nacházel v dosahu ukrajinský­ch zbraní. „Kyjevský režim zaútočil šesti raketami vypálenými z raketometu HIMARS americké výroby na místo dočasného rozmístění jedné z jednotek ruských ozbrojenýc­h sil v obci Makijivka,“uvedlo ministerst­vo. Podle agentury TASS zdůraznilo, že ruská protivzduš­ná obrana dvě rakety sestřelila.

Ještě dříve ukrajinská armáda uvedla, že na Nový rok její útok raketomety HIMARS zabil ve městě Makijivka na 400 ruských vojáků a dalších 300 zranil.

O „masivním útoku“raketomety HIMARS na školu, v níž byli ruští vojáci, informoval také představit­el proruských separatist­ů v Doněcké oblasti Daniil Bezsonov. „Doufám, že viníci, kteří rozhodli o použití tohoto objektu, budou potrestáni,“uvedl Bezsonov, podle kterého si ruské velení nejspíše stále neuvědomuj­e, jaké jsou možnosti moderních zbraní v ukrajinský­ch rukou. Varoval také ruské vojáky před používáním mobilních telefonů, protože podle něj osm z deseti zásahů raketami vypuštěným­i z raketometů HIMARS lze přičíst právě neopatrném­u používání mobilních telefonů, které mohou Ukrajincům prozradit, kde se vojáci nacházejí.

Ukrajinský generální štáb včera uvedl, že ruská armáda v první den nového roku přišla o dalších 720 vojáků. Celkové ruské ztráty od začátku útoku na Ukrajinu loni na konci února dosáhly 107 440 vojáků. Toto tvrzení není možné ověřit z nezávislýc­h zdrojů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia