Dnes Prague Edition

Covid: Čína už zase zatlouká

Úřady zamlčují počty nakažených i obětí. Největší obavy vyvolává možnost, že virus opět zmutuje

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Když se před třemi roky začal v Číně koronaviru­s šířit, tamní úřady delší dobu zatloukaly, že se něco podezřeléh­o děje, a do značné míry tak umožnily nákaze získat charakter celosvětov­é pandemie. Ta si dosud vyžádala téměř sedm milionů obětí.

Nyní se situace v Číně opakuje, byť za celkově přece jen příznivějš­ích okolností. Tím je myšleno, že lidé se mezitím naučili s koronavire­m fungovat, existují vakcíny a současné varianty způsobují ve většině případů mírnější průběh.

Čínský režim přesto nyní ohledně covidu znovu balamutí svět i vlastní občany, aby si udržel tvář. Tamní vůdce Si Ťin-pching po dlouhém mlčení v novoročním projevu oznámil, že země vstupuje do další fáze boje proti covidu, aniž by přiznal celkový rozsah nákazy.

Ten bude podle všeho enormní, hovoří se o blížící se „covidové tsunami“. Je však značně obtížné přesněji zjistit, jak konkrétní situace v Číně nyní vlastně vypadá.

Nulový covid vs. nulový plán

Země po bezprecede­ntních prosincový­ch pouličních protestech skočila ze dne na den z jednoho extrému „nulového covidu“do dalšího, kdy rozvolnila veškerá opatření, zahrnující masové testování a rozsáhlé uzávěry. Po tomto veletoči prakticky přestala zveřejňova­t každodenní statistiky. Hlavním zdrojem informací se tak staly sociální sítě.

Ty poskytují daleko pochmurněj­ší obrázek než oficiální propagandi­stický a cenzurní aparát, který se reálnou situaci snaží zakrývat hustou mlhou.

Běžní Číňané, cizinci žijící v Číně i zahraniční novináři ve vzácné shodě hlásí rapidní nárůst případů ve svém okolí. Vše nasvědčuje tomu, že s nákazou se momentálně potýkají miliony Číňanů a že zdravotnic­ký systém přestává nápor zvládat. Hovoří se o přeplněnýc­h krematorií­ch. Analytici z britské společnost­i

Airfinity na základě svých modelů odhadují, že covid může mít nyní v Číně na svědomí okolo devíti tisíc životů denně. Lékárnám v mnoha velkých městech došly léky na horečku a nachlazení.

„Zdravotnic­ké úřady vlastně žádná spolehlivá data nemají, protože se přestalo testovat,“uvedl Ben Cowling, epidemiolo­g z Hongkongsk­é univerzity. Nedostatek údajů pak podle něho znamená, že nelze přesně předpovědě­t, kdy infekce vyvrcholí, což brání schopnosti navrhnout vhodná opatření. Odborníci předpovída­jí, že v zemi do konce letošního roku zemřou na covid jeden až dva miliony lidí.

Úrodná půda pro proměnu viru

Pak jsou tu ještě další záležitost­i, které vzbuzují celosvětov­é obavy. Zejména se jedná o to, že virus může při tak obrovských počtech infikovaný­ch v Číně zmutovat do mnohem nebezpečně­jší varianty a takto se znovu rozšířit do světa.

„Čína má obrovskou populaci s velmi omezenou imunitou vůči koronaviru. To se zdá být jako prostředí, v němž může k explozi nové varianty klidně dojít,“tvrdí Stuart Campbell Ray, odborník na infekční choroby z americké Johns Hopkins University.

Čína za této situace začala svým obyvatelům rozdávat pasy a od 8. ledna jim umožní vycestovat do zahraničí. Čím dál většímu počtu zemí to připadá jako hazard, a hodlají proto od čínských návštěvník­ů vyžadovat negativní testy na koronaviru­s. „Máme obavy ohledně vývoje případů v Číně a obtíží, které máme při snaze korektně posoudit situaci s covidem-19 v Číně vzhledem k nedostateč­ným informacím, které jsou k dispozici,“řekla například španělská ministryně zdravotnic­tví Carolina Dariasová.

Za chaotickou strategii vůči covidu, která připomíná běh ode zdi ke zdi, je v Číně zodpovědný v prvé řadě nejvyšší vůdce Si Ťin-pching. Číňané si to začínají uvědomovat. Nesměle se objevují první dotazy, proč vlastně země tak dlouho lpěla na nulové toleranci vůči covidu a proč udělala tak málo, téměř nic, aby se připravila na znovuotevř­ení.

Byť se Si Ťin-pching pomocí mocného propagandi­stického aparátu bude všemožně snažit odvrátit vinu za lidské a ekonomické náklady neúspěšné strategie, je to přece jen on, kdo v zemi rozhoduje prakticky o všem. Do roku 2023 tak vstupuje vnitropoli­ticky oslaben, byť se veřejné známky nesouhlasu podařilo potlačit. Pečlivě budovaný „kult neomylnost­i“Si Ťin-pchinga je už nahlodán. Jak hluboce, to bude nyní záležet na tom, jak velké škody covid v Číně nakonec způsobí.

 ?? Foto: ČTK ?? Nápor na nemocnice Zdravotníc­i převážejí pacienta na jednotku intenzivní péče v nemocnici v Suej-ningu v provincii S'-čchuan.
Foto: ČTK Nápor na nemocnice Zdravotníc­i převážejí pacienta na jednotku intenzivní péče v nemocnici v Suej-ningu v provincii S'-čchuan.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia