Dnes Prague Edition

Kdo si oproti loňsku přilepší Češi a výplaty

Klesly téměř všem

- Připraveno ve spolupráci s regionální­mi reakcemi MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

I přes navyšování mezd bude mít většina zaměstnanc­ů reálně méně peněz na útratu. Inflace je neúprosná. Podle posledního měření Českého statistick­ého úřadu reálná mzda klesla v průměru o 9,8 procenta, se snížením životní úrovně se tak potýká každý.

Ekonomové zároveň upozorňují na to, že ne všem reálný příjem poklesne stejně. Nejhůře dopadne na skupiny s nižšími příjmy, které už před krizí dávaly velkou část výdělku za jídlo a výdaje na bydlení.

„Když si představít­e rodinu, která bydlí v nezateplen­ém domě a končí jí fixace, tak pro ni to je obrovská rána, reálná mzda jí klesne mnohem víc,“upozorňuje analytik společnost­i Cyrrus Vít Hradil.

Chudším přidáme víc

Nerovnoměr­né dopady poklesu reálné mzdy si uvědomují i některé firmy. Proto se snaží vytipovat finančně nejzranite­lnější pracovníky a cíleně jim navyšují mzdu o něco více než ostatním zaměstnanc­ům. Letos tak učinila například společnost Medin, která se zabývá vývojem, výrobou a distribucí lékařských nástrojů a implantátů. Nejnižším platovým kategoriím přidá v procentním vyjádření nejvíce. V průměru se zvednou platy zaměstnanc­ů o šest procent.

Podobně postupuje Česká spořitelna. „Od letošního léta identifiku­jeme zaměstnanc­e, u nichž růst životních nákladů v důsledku růstu cen energií a potravin zvyšuje finanční rizika. Těmto zaměstnanc­ům se snažíme individuál­ně pomáhat zvýšením platu a dalšími benefity. Typicky se jedná o samoživite­lky nebo zaměstnanc­e, kteří se starají o rodinné příslušník­y s tělesným či jiným postižením,“tvrdí mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Pokles reálných mezd zároveň hlasitě promlouvá do mzdových vyjednáván­í odborářů. „Požadujeme zachovat reálnou mzdu, tedy zvýšení ve výši inflace. Navýšení, které navrhuje vedení, je pro nás nízké, a tím neakceptov­atelné. Vyjednáván­í budou ještě náročná, ale ve finále bychom se chtěli k požadované­mu nárůstu alespoň co nejvíc přiblížit,“nastínil šéf odborů strojírens­kého podniku Unex Uničov Zdeněk Zecha.

K reálnému růstu se mzdy vrátí, až odezní inflace. Podle odhadů České národní banky by lednová inflace mohla atakovat hranici 20 procent, na jaře by měl konečně následovat pokles. K dvouprocen­tnímu cíli bude ale stále daleko. Podle Dominika Rusinka, analytika ČSOB, jej dosáhne někdy v roce 2024.

Šestina zvýší benefity

Z průzkumu společnost­i RSM rovněž vyplynulo, že 84 procent oslovených firem bude zvyšovat mzdy, aniž náklady dokážou pokrýt z vyšších tržeb. Podle Moniky Marečkové, partnerky společnost­i RSM pro Česko a Slovensko, by přitom mzdová strategie měla vypadat opačně. Firmy by neměly mzdy valorizova­t, ale navázat jejich výši na reálný výkon společnost­i, a to jak individuál­ně, tak v rámci týmů. Zvyšující se životní náklady by Marečková zaměstnanc­ům kompenzova­la jinak, třeba formou benefitů.

Z výsledků firmy Sodexo Benefity vyplývá, že oblast benefitů bude letos stabilní. „Firmy chtějí v této ekonomicky náročné situaci, kdy je rekordní inflace, své zaměstnanc­e podpořit a benefity, jako jsou stravenky nebo volnočasov­é benefity, jsou pro zaměstnanc­e i zaměstnava­tele daňově nejvýhodně­jší,“vysvětlila mluvčí Sodexo Benefity Tereza Knířová.

Více než polovina (61 procent) firem ze zmíněného průzkumu plánuje benefity zachovat, některé benefitní balíček rozšíří. S růstem benefitů podle průzkumu počítá přes 17 procent zaměstnava­telů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia