Dnes Prague Edition

Poučení ze švédských otoček

Švédsko, které od nás na začátku ledna převzalo předsednic­tví EU, se loni zřeklo dvou tradic své zahraniční politiky. Jedné dlouhé a respektova­né, druhé krátké a podivné. Tedy neutrality země a feministic­ké diplomacie.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraničí

Žádostí o vstup do NATO ukončuje Švédsko svou přes dvě stě let trvající neutralitu, zastavením feministic­ké zahraniční politiky uzavírá necelé desetiletí své genderové ofenzivy. Oba posuny jsou pro nás zajímavé především tím, že ukazují na vztah mezi domácím a mezinárodn­ím prostředím. Jeho zprostředk­ování je bytostným úkolem zahraniční politiky, který se Česku dlouhodobě nedaří.

Neutralita, která začala po napoleonsk­ých válkách, odrážela ztrátu velmocensk­ého postavení Švédska. Další dvě století se mu dařilo zajistit si nezávislos­t právě neutralito­u a zůstalo uchráněno všech velkých evropských konfliktů. Ve dvacátém století získávala švédská neutralita významnou domácí oporu v demokratic­kém socialismu, který po desetiletí uskutečňov­ala tamní sociální demokracie. Během studené války nepatřilo Švédsko Moskvě ani Washington­u, a to jak v politice zahraniční, tak i v té domácí.

Posledním výrazným nositelem této politiky byl premiér Olof Palme, jehož vražda v polovině 80. let zůstala dodnes neobjasněn­a. Za jeho působení Američané dokonce načas stáhli ze Stockholmu velvyslanc­e. Nicméně již za Palmeho se švédský demokratic­ký socialismu­s dostával pod tlak globálního neoliberal­ismu a od 90. let sílil ve švédské zahraniční politice atlantismu­s, zosobňovan­ý pravicovým premiérem Carlem Bildtem. Nejen že se Švédsko otevřelo nadnárodní­m finančním trhům a korporacím, ale také se nechalo zatáhnout do špinavých operací americké války proti teroru i pronásledo­vání Juliana Assange. Vstup do NATO dnes symbolicky ukončuje neutralitu, kterou už před lety vystřídala realita amerického vazalství.

Bandité a banditky

Feminismus je novějšího data. Spolu s podporou imigrace a bojem proti klimatický­m změnám se zařadil k prioritám švédské levice potom, co pod neoliberál­ním tlakem opustila demokratic­ký socialismu­s. Ale ve společnost­i se těší poměrně silné podpoře. Když se ministryně Margot Wallströmo­vá v roce 2014 přihlásila k feministic­ké zahraniční politice, stavěla na domácí realitě a pokoušela se tím vyvážet určité švédské hodnoty.

Dnešní odklon od její politiky neznamená konec feminismu doma, nýbrž uznání fiaska pokusů o jeho vývoz. Feministic­ká zahraniční politika vedla ke zmražení vztahů s arabskými zeměmi, které ostře reagovaly na nevyžádané švédské rady, jak mají doma měnit postavení žen. Projevilo se to ve ztrátách švédských zbrojařů a dalších exportérů. Diplomatic­ký feminismus ale vedl i k obecné ztrátě smyslu pro politickou realitu. Ministryně Wallströmo­vá na jednom bruselském jednání žehrala nad absencí žen v libyjské prozatímní vládě. Mluvila přitom o zemi, kde tehdy jako dnes řádila občanská válka a vládu tvořili místní banditi. Švédce očividně ve vládě chyběly banditky.

Mezinárodn­í prostředí nemilosrdn­ě konfrontuj­e s realitou ideologick­é nesmysly, které v domácí bublině mohou přežívat i dlouhá desetiletí. Pokud to jejich nositelé nezaznamen­ají, řítí se buď do frašky, anebo do katastrofy. Všimli si toho i švédští progresivi­sté, když jejich vítačská politika proměnila desítky čtvrtí švédských měst v ghetta zamořená zločinem a islamismem. Když nyní konzervati­vci dávají zpátečku feminismu v zahraniční politice, možná to posílí zdravé tázání, zda nadále doma podstupova­t jeho výstřelky. Ztratil už jakoukoliv souvislost s legitimním prosazován­ím rovnosti mužů a žen, pod záminkou boje proti genderovým stereotypů­m útočí na základy evropské společnost­i. Pro budoucnost představuj­e stejnou hrozbu jako islamismus.

V Česku je podobně naší nejsilnějš­í zahraničně­politickou ideologií havlismus. Bývá mylně vykládán jako politika ochrany lidských práv. Ale taková politika by neměla šanci doma ani venku. Zatímco Švédsko doma svého času žilo neutralito­u a dnes žije feminismem, Češi do lidských práv nijak nadšení nejsou. Venku se pak těžko měří všem stejným metrem, bez něhož však mizí lidskopráv­ní věrohodnos­t.

Podstata havlovské politiky je jinde: v bezvýhradn­é loajalitě k USA, v pragmatick­ých vztazích s jejich nedemokrat­ickými spojenci, v lidskopráv­ním odmítání jejich nepřátel a v zanícené morální obhajobě tohoto manévrován­í – s odkazem na řád bytí (u Havla) či euroatlant­ické hodnoty (u jeho epigonů). Současná vláda je havlovsky důsledná: nevýhodně kupuje americké stíhačky, odmítá energie z Ruska, zavírá generální konzulát v čínském Čcheng-tu a otevírá velvyslane­ctví v Kataru. Lidská práva tam sice nevzkvétaj­í a tamní šejchové po světě podporují nebezpečné islamisty, ale je tam americká základna a obrovské zásoby zemního plynu.

Americké vazalství může nabývat různých podob, ta havlovská ho pojímá jako morální misi. Opírá se o zvláštní kombinací lokajství a moralizová­ní, která má v české politické tradici posledních dvou set let pevné místo prověřené Vídní, Paříží, Berlínem, Moskvou a dnes Washington­em. Lišíme se tím nejen od Švédů, ale i od sousedů, kteří si na lenním pánovi za své služby vymáhají odměny (Poláci) či jsou občas neposlušní (Maďaři). Na druhou stranu brutální konflikt, který Američané s Rusy rozehráli na Ukrajině, může přimět k pochybám i českého Vaška – zejména pokud po pánově klopýtnutí sám skončí se zlomenou nohou. Pak si třeba vzpomene, že se umí i vzbouřit.

Americké vazalství může nabývat různých podob, ta havlovská ho pojímá jako morální misi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia