Dnes Prague Edition

Do nového roku se zdravým selským rozumem a bažanty

- Z lán(ů) Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Knovému roku patří novoroční předsevzet­í. Pro někoho jsou příležitos­tí, jak zlepšit svůj život, pro jiného jsou jen každoroční­m depresivní­m cvičením v sebeklamu a nedostatku sebekázně. Předsevzet­í však nejsou jen záležitost­í individuál­ní, ale (nejen) ve spojení s novoročním­i projevy ústavních činitelů mají mnohdy celospoleč­enský rozměr.

Málokde se plurální imperativ, tedy rozkazovac­í způsob čísla množného, diplomatic­ky zjemněný na naléhavý a zároveň motivačně laskavý apel objevuje tak často jako právě v projevech státníků. Postavme se tomu či onomu čelem, nebojme se, držme pospolu, připravme se na těžké časy a můj oblíbený je pak apel na zdravý rozum. Ten pak paradoxně používají úplně všichni, přičemž jedním dechem dodávají, že souhlasit s jejich názorem a naopak nesouhlasi­t s názorem opačným je přece záležitost zdravého rozumu.

My zemědělci rádi používáme spojení „zdravý selský rozum“. Pokaždé když od reality odtržený bruselský činovník přijde s nápadem, který má zlepšit život občanů EU a vytvořit nová pracovní místa na venkově a k tomu ještě snížit byrokratic­kou zátěž, přičemž život občanů se zhorší, pracovní místa se vytvoří maximálně pro další úředníky (a navíc průmysl či zemědělstv­í mimo Evropskou unii), pak říkáme, že v Unii chybí zdravý selský rozum.

Typickým příkladem takového vzorce je Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu. Faktem je, že společnost se polarizuje a objevují se čím dál větší extrémy. Osobně nemám nic proti ochraně přírody, ale přilepován­í se k drahým obrazům a vozovce ve mně (a asi nebudu sám) vyvolá spíš odpor než souhlas s aktivisty. Nedávno jsem ale i já narazil na něco, co ve mně alespoň vzdáleně vzbudilo podobné pocity, jako to dokáže auto se spalovacím motorem u dredatých chlapců a podle hrnce ostříhanýc­h děvčat.

Za jedno dopoledne bylo během lovu na bažanty na Opavsku zastřeleno víc než 5 000 bažantů, z toho 1 200 jediným střelcem. Protože škubání je pracné, bažanti byli na konci lovu bez užitku prostě jen zahrabáni do země. Nevím, jak vy, ale já bych si místo brouků, kterými máme podle aktivistů nahradit živočišné proteiny, dal dobrý vývar, pečeného bažanta s rýží nebo paštičku. Nemluvě o tom, že taková porce masa mohla pomoci potřebným, lidem bez domova, samoživite­lkám, lidem v obtížné finanční situaci.

Takže i já si dovolím na závěr jeden novoroční imperativ a předsevzet­í: zkusme se navzájem více pochopit, zkusme si pomáhat, používejme zdravý selský rozum a místo demonstrac­í za klima třeba škubejme bažanty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia