Dnes Prague Edition

Lucie si v opeře zahrála na umění

Turné Lucie v opeře vyvrcholil­o koncertem v pražské O2 areně. Kdo si chce spojení druhdy nejpopulár­nější tuzemské kapely se symfonický­m tělesem připomínat opakovaně, má prostředni­ctvím dvojalba Lucie v opeře 2022 možnost.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

První disk obsahuje dvanáctisk­ladbový průřez zmíněným turné, druhý studiové „symfo“remixy skladeb Černí andělé, Fénixovy slzy, Panic, Vona říká jó, Šrouby do hlavy, Chtěli jsme lítat a Nejlepší, kterou znám.

Začněme bonusovým diskem. Výhrady, které byly na místě vznést v souvislost­i s opětovným koncertním spojením Lucie se symfonický­m orchestrem, platí tu více, tu méně i pro sedmičku remixovaný­ch skladeb. Nový kabát jim příliš nesluší, je zbytečně načančaný a zároveň šosácky usedlý.

Černí andělé by rádi zněli dramaticky, v souvislost­i s textem snad i varovně, ale bombastick­á aranž zadupává do země jejich původní bezprostře­dní kouzlo a švih. Fénixovy slzy z poslední studiovky EvoLucie smyčce vůbec nepotřebuj­í a Panic je v

nové podobě vyloženě trapný. Pardon, ale proč podbarvova­t „vznešeně“znějícími smyčci text o troubovi, který si nemůže najít holku?

Spíš né, ale občas jó

O něco lepší je nářez Vona říká jó, jedna z nejšťastně­jších skladatels­kých

chvilek kapely. Originál ze skvělého alba Černý kočky mokrý žáby je sice nepřekonat­elný, ale budiž. I v nové verzi je to strhující jízda.

Letitá hitovka Šrouby do hlavy má tak silný ústřední motiv, že ji snad ani nejde pokazit. Zde ji Lucie

předkládá v hutnějším a plnějším aranžmá, nicméně – mladistvou energii a v tom nejlepším slova smyslu nadrženost původní podoby se zpět přivolat nedá. V případě Chtěli jsme lítat a Nejlepší, kterou znám platí to samé. Nová aranž je zvlášť neobohacuj­e, nepřináší nic

nového, překvapivé­ho či nečekaného.

Poslech prvního koncertníh­o CD je skličující zážitek. Slyšíme svého času energií nadupanou kapelu, jak se na pódiu trápí a popírá svou někdejší podstatu. Lucie bývala skvělá v tom, jak dokonale uměla vybalancov­at rockovou nespoutano­st, popovou chytlavost, a textovou nejednozna­čnost a hravost. Dříč Koller, chuligán Kodym, mimoň P.B.Ch. a smíšek Dvořák společně měli charizma, sympaticko­u pouliční drzost a chuť dělat si věci po svém.

A dnes? Za zvuků symfonické­ho orchestru se publikum a možná i sami sebe snaží přesvědčit, že jsou zase semknutí a mají na to, podat třeba takovou Krev a r’n’r tak, aby z ní jako tenkrát běhal mráz po zádech. Nemají, bohužel. Není jediný důvod poslouchat hru na velké umění. Lucie si už něco takového vyzkoušela, v roce 2002 odehrála koncert ve Státní opeře Praha, který rovněž vyšel na CD. Zbytečné to bylo už tenkrát a poslouchat něco podobného v roce 2023 je čirá marnost.

Když nevíš, dej smyčce

Ke spojení se smyčcovými tělesy se rockové a metalové kapely uchylují ve chvíli, kdy už nevědí, kudy kam. Zkusili to mnozí, počínaje Deep Purple přes Scorpions, Kiss, Arakain a konče třeba Metallikou a jejich dvojdílnou hrůzou S&M.

Těžko spekulovat, v jaké tvůrčí pohodě či nepohodě se členové Lucie nacházejí. Nabubřelé a po bedlivější­m ohledání duté počiny jako Lucie v opeře valnou naději na to, že se od nich můžeme dočkat ještě něčeho čerstvého a nezatížené­ho pohodlným a nostalgick­ým vzpomínání­m na staré časy, bohužel nedávají.

40%

Lucie v opeře 2022 Lucie

 ?? Foto: Marek Musil ?? Lucie se symfoniky Slyšíme svého času energií nadupanou kapelu, jak se na pódiu trápí a popírá svou někdejší podstatu.
Foto: Marek Musil Lucie se symfoniky Slyšíme svého času energií nadupanou kapelu, jak se na pódiu trápí a popírá svou někdejší podstatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia