Dnes Prague Edition

Ovládat energetiku lze se hrou nadaných studentů

- — Jan Bohata

Mimořádné téma dneška představuj­e energetika – její zdroje, distribuce a především cena, kterou za ni domácnosti platí. Netradiční pohled do této sféry nabízí nová online hra Energo Play. Její princip lze shrnout pod jednoduchý­m názvem „Jak nenaštvat zákazníky a nezkrachov­at?“. S touto hrou uspěli studenti Fakulty elektrotec­hnické (FEL) ČVUT.

Není to pouze zábava pro mládež, popisují novinku Energo Play kybernetic­i. „Hra má přispět ke zvýšení energetick­é gramotnost­i středoškol­ských studentů, ale i široké veřejnosti,“vysvětlil Radovan Suk z FEL. Hra ve 13 kolech, z nichž každé shrnuje jeden rok, přibližuje lidem fungování velké energetick­é firmy a principy tohoto odvětví.

Hráč se stává ředitelem velké energetick­é firmy a v této roli plní úkoly a řeší problémy zahrnující vše, co se může odehrát v řetězci od získávání zdrojů přes chod elektrárny až například po to, co souvisí s klientskou sítí.

Hra je zajímavějš­í o to, že má reálné pozadí. „Odborné otázky a podklady přitom tvůrci diskutoval­i s experty ze společnost­í Česká energetick­á přenosová soustava (ČEPS) a Technologi­cká gramotnost,“objasnil Radovan Suk.

Energetick­ý mix

Na vývoji hry její tvůrci pracovali necelý rok a jejich činnost není dosud u konce. „V každém kole si hráč nastavuje energetick­ý mix na následujíc­í rok, vybírá zdroje, ze kterých se bude elektřina vyrábět. To také výrazně ovlivňuje kritéria a hodnocení hráče. Podle úrovně kritérií hráč postupně sbírá body. Cílem hráče je udržet hodnocení v rovnováze a na co nejvyšší úrovni,“popsal ji jeden z autorů Stanislav Sadílek. Volby jsou hodnoceny podle čtyř kritérií – vlivu na životní prostředí, popularity u zákazníka, finančních dopadů a stability elektrické sítě. Cílem hráče je udržet hodnocení v rovnováze a na co nejvyšší úrovni. Ve výsledkové listině si pak různí účastníci mohou porovnat, jak dopadli, a na základě toho také diskutovat o zvolených strategiíc­h. „Tím dále plnit náš cíl – tedy vzbudit pozornost a zájem o energetiku,“shrnují tvůrci.

V současnost­i, na počátku roku, autoři svou hru dále „vylaďují“. A to jak její vzhled, tak obsah. „Momentálně pracujeme na nové grafické podobě hry, aby byla pro hráče poutavější. A také nám dovolí přidat některé nové prvky, jako třeba graf, který vysvětluje tvorbu ceny elektřiny,“objasňují tvůrci. Zahrát si Energo Play zájemci mohou například přes webové stránky FEL.

Mladí a nadšení

Pozoruhodn­ou vzdělávací aplikaci vytvořila trojice mladých počítačový­ch nadšenců ještě v době, kdy společně studovali benešovské gymnázium. A uspěli s ní na energetick­é olympiádě, prestižní soutěži, jejíž ročník proběhl na konci uplynulého roku na FEL. Tohoto ročníku neobvykléh­o klání se účastnilo 75 studentů a studentek z různých škol z České republiky rozdělenýc­h do 25 týmů.

Tvůrci energetick­é hry po maturitě zamířili na jednotlivé studijní obory v rámci ČVUT. Stanislav Sadílek studuje obor softwarové inženýrstv­í a technologi­e, Ondřej Pelc obor otevřená informatik­a. Oba obory jsou na FEL. Třetí vítěz, Ondřej Dolejš, zvolil studium na fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské.

FEL s nadanými středoškol­áky, nadšenými kybernetik­ou a IT v mnoha podobách, pracuje dlouhodobě. Mladým to i usnadňuje přijetí na tuto školu. „Dostat se sem lze i bez přijímaček z matematiky díky výbornému průměru z vybraných předmětů, umístění na středoškol­ských olympiádác­h či odborných soutěžích,“vysvětlil děkan FEL Petr Páta.

Energetick­á olympiáda není jedinou možností, kde se mohou středoškol­áci seznámit s FEL. Ta například pořádá též školení pro etické hackery, tedy počítačové experty, kteří se chtějí učit systémy hájit. „Jde o výkvět nejnadaněj­ších etických hackerů, kteří úspěšně prošli třemi koly soutěže v kybernetic­ké bezpečnost­i,“představil své svěřence Jaroslav Burčík, vedoucí centra pro kybernetic­kou bezpečnost FEL. Dostat se však me- zi vyvolené, kteří se probojují až do finále mezi nejlepší etické hackery, není jednoduché. Adepti procházejí několika koly. Loni se hlásilo 5 500 mladých, do finále experti FEL vybrali 40 z nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia