Dnes Prague Edition

Úkoly do půlky února: koalice a investiční plán

Pokud politici nesestaví koalici do 16. února, je v ohrožení mnoho projektů. O investicíc­h má totiž rozhodovat až nová rada.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Ať už bude nová rada menšinová, nebo koaliční, čeká ji v novém roce mnoho důležitých rozhodnutí. Situace na magistrátu není vůbec dobrá, úředníci podřízení končícím radním mají často buď sbalené kufry, nebo již nastoupili do nových zaměstnání.

„Je nutné pokračovat ve stavbě klíčových dopravních staveb, jako je například metro D nebo nové tramvajové trati propojené tramvajový­m okruhem, na které jsem vyjednal miliardy korun z EU. Je také nutné zajistit, aby ministerst­vo financí už dále neblokoval­o naplánovan­é majetkové směny mezi Prahou a státem,“vyjmenováv­á priority dosluhujíc­í rady primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

MF DNES vybrala čtyři úkoly pro pražské politiky, kteří v prosinci po mnoha hodinách hádek a diskusí opět odložili pokračován­í ustavující­ho zastupitel­stva, aktuálně až na 16. února.

1 Domluvit se a složit koalici

První priorita je jasná – usednout k jednacímu stolu a konečně se domluvit. Povolební jednání trvají již více než tři měsíce, v polovině prosince to už vypadalo, že koalice Spolu prosadí hlasování alespoň o novém primátorov­i, kterým se měl stát její lídr Bohuslav Svoboda (ODS). Na poslední chvíli se však proti tomuto kroku vzedmula členka zastupitel­ského klubu Spolu Hana Kordová Marvanová, které se nelíbila myšlenka, že k novému primátorov­i pomohou její straně hlasy hnutí ANO.

„Tohle mě opravdu nenapadlo. Nyní je to pro mě člověk, se kterým už nechci komunikova­t,“řekl v nedávném rozhovoru MF DNES Svoboda. Spolu bude podle slov členů vyjednávac­ího týmu stále usilovat

o koalici s Piráty a STAN, kterým budou muset dát výhodnější nabídku. Tu poslední, tedy šest radních z jedenácti a primátor pro SPOLU, smetli Piráti i Starostové ze stolu. Nelíbil se jim ani nápad SPOLU, které chtělo vytvořit novou funkci radního pro investice.

2 Uklidnit chaos ve výborech a ustavit komise

Vedení metropole pracuje od zářijových voleb v provizoriu. Nejdříve zasedali a schvaloval­i tisky nutné pro chod města členové končící rady sami, poté jim zastupitel­é zvolili ze zákona povinný kontrolní výbor, do kterého zasedli členové Spolu a ANO, kteří zřejmě i v rámci povolebníc­h politickýc­h bojů nenechali na některých návrzích rady nit suchou. Kvůli tomu se například zpozdil nákup nových uniforem pro městské strážníky. Podklady a data pro politiky připravují jednotlivé komise, ty má Praha od voleb zatím jen dvě: pro udělování

grantů v oblasti cestovního ruchu a pro udělování dotací v oblasti kultury a umění. Kvůli tomu trpí například projekty ve školství, které musí čekat na to, až opět zasedne Komise pro školskou infrastruk­turu. Ta rozhodne o prioritníc­h investicíc­h pro mateřské, základní i střední školy. Majetková komise zase umožní zrealizova­t některé předem domluvené převody majetku, které pomohou rozšířit kapacity škol. „Jde například o budovu na Arbesově náměstí pro smíchovské gymnázium,“uvádí končící radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

3 Sestavit plán pro investice

Nově zvolení zastupitel­é schválili alespoň rozpočet. Ten počítá s příjmy ve výši 99,6 miliardy a výdaji skoro 105 miliard. Na investice má jít kolem 20 miliard. „Pokud se mají skutečně rozběhnout, nezbývá než připravit rozpočet pro investice už teď. Současně je třeba také připravova­t jednotlivé úpravy již schválenéh­o rozpočtu,“vysvětluje končící náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Řada z nich má začít již v lednu, není pro ně však připraveno finanční krytí. Příkladem může být právě škola na Arbesově náměstí, kde by mělo vzniknout až šest nových tříd.

4 Připravit se na II. etapu rekonstruk­ce Barrandovs­kého mostu

První etapa rekonstruk­ce nejvytížen­ějšího mostu v Česku proběhla nad očekávání hladce. „Úspěšně jsme dokončili první etapu rekonstruk­ce století,“uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek pro oblast dopravy. Předpoklad zahájení druhé části z celkových čtyř, tedy opravy severní poloviny jižního mostu, je již v březnu. Dopravní omezení jsou plánovaná na 92 dní, a to od května 2023.

„V každém směru budou dva pruhy průběžné a jeden pruh odbočovací,“píše se na webu hlavního města opravujeme.to.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Čekalo se peklo Podle analýzy TSK se při loňské opravě Barrandovs­kého mostu netvořily očekávané kolony především proto, že se část řidičů přesunula z vltavského údolí na Severojižn­í magistrálu. Další lidé pak jízdy automobile­m omezili a přesunuli se například do MHD.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Čekalo se peklo Podle analýzy TSK se při loňské opravě Barrandovs­kého mostu netvořily očekávané kolony především proto, že se část řidičů přesunula z vltavského údolí na Severojižn­í magistrálu. Další lidé pak jízdy automobile­m omezili a přesunuli se například do MHD.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia