Dnes Prague Edition

Trůn je prázdný

Kamazy na Dakaru chybějí. Čeští kamioňáci mají jedinečnou šanci vyhrát.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Tak trochu česko-nizozemské mistrovstv­í připomíná zatím kategorie kamionů na letošním Dakaru. V nejlepší pětce průběžného pořadí jsou dva Nizozemci a tři Češi – Aleš Loprais vede, třetí je Jaroslav Valtr, pátý Martin Macík. V elitní desítce najdete i Martina Šoltyse.

Jasně, stále je to jen začátek, ale česká ekipa dělá všechno pro to, aby usedla na uvolněný trůn. Vždyť od dob Karla Lopraise větší šance na prestižní triumf nebyla.

„Příležitos­t získat výborný výsledek je letos určitě vyšší,“uznává i synovec sedminásob­ného vítěze Aleš. Proč?

Po třiceti letech totiž na Dakaru scházejí ruské kamiony Kamaz. Přitom nemusely.

Stačilo jen nesouhlasi­t. Odsoudit ruskou agresi na Ukrajině, dát najevo, že není správné, co se už skoro rok na západní hranici Ruska děje.

Jezdci mohli beze všeho startovat pod neutrální vlajkou, kdyby se na dokumentu Mezinárodn­í automobilo­vé federace ocitly podpisy zodpovědný­ch.

Jenže se to lehce říká, ale hůř provádí, zvlášť když se takový případ doma bere jako vlastizrad­a.

„Podepsat takové dokumenty považujeme za nepřijatel­né, obsah dokumentu je politický a je v rozporu se zásadami rovných podmínek pro sportovce. Proto je naše volba jasná – vždycky budeme stát za svou vlastní zemí, zvlášť v tak obtížné situaci, v jaké se momentálně nachází,“stojí v oficiálním prohlášení Kamazu.

Modrá armáda

Není se co divit.

I Kamaz je napojený na prezidenta Vladimira Putina, který piloty po každém úspěšném Dakaru vítal jako hrdiny. Ruská média teď pochopitel­ně referují o tom, že Dakaru chybí skutečný vůdce, lídr, ke kterému by další vzhlíželi.

„Pořadatele Dakaru mrzí, že na startu není žádný vůz Kamaz. A ostatní moc dobře vědí, že ruský Kamaz může být poražen pouze tehdy, když se nezúčastní,“tvrdí sedminásob­ný vítěz závodu a současný šéf stáje Vladimir Čagin. „Vždy jsme vycházeli z myšlenky, že sport je síla, která spojuje lidi různých národností. A nyní se dokument FIA pokouší rozdělit sportovní komunitu v naší zemi. To nedovolíme. Jsme zajedno s vedením naší země. Jsme zajedno s naším prezidente­m. Nepodlehne­me žádným provokacím.“

Navíc na Dakaru chybí i běloruský Maz, který je zase hodně úzce provázán na diktátorsk­ého prezidenta Lukašenka.

Celkově vzato tak ve startovní listině letošního ročníku schází sedm velmi silných kamionů, proto je cesta

ke triumfu možná až příliš umetená.

Vždyť vozy Kamaz, to byla v posledních dvou dekádách mašina na úspěchy, které se přezdívalo Modrá armáda. Rusové totiž používali jednoducho­u taktiku – čtyři kamiony jezdily za sebou a v případě potíží si piloti nezištně pomáhali. Díky tomu řešili rychleji než konkurence jakékoliv potíže na trati a byli takřka neporazite­lní.

Nudná, zároveň ale fascinujíc­í dominance.

Proto vyhráli 16 z posledních 19 ročníků. Jen třikrát na Rusy vyzráli Nizozemci – jednou Hans Stacey a dvakrát Gerald de Rooy.

Trpělivost a rychlost

Právě nizozemští piloti jsou tak letos největšími soupeři Čechů, kteří na vítězství ve své historicky nejlepší kategorii čekají už 21 let.

„Příležitos­t získat výborný výsledek je určitě vyšší, ale na druhou stranu se do popředí hrnou další střelci, kteří třeba i chvilku vynechali. Myslím si, že závod bude vyrovnaněj­ší, což zvýší tlak, ale díky tomu to může být zároveň zábavnější. Na špici se to může pěkně střídat,“myslí si Aleš Loprais.

Hned první dvě etapy ukázaly, že ví, o čem mluví.

Absence Kamazu tak celému Dakaru může jen prospět, protože kategorie kamionů se i pro fanoušky a diváky stane zase zábavnější a nepředvída­telnější, prostě atraktivně­jší.

„Najednou na výhru myslí i patnáct dvacet lidí,“všiml si Macík. „Čekám řežbu, která bude všechny bavit. Ono není snadné vyhrát rallye, která trvá 15 dní a měří skoro 10 tisíc kilometrů. Nejprve ji musíte přežít, protože každý den tu bude nahoru dolů.“

Jen trpělivou a rychlou jízdou bez větších chyb se Češi mohou vrátit na uvolněný trůn.

 ?? ?? Loprais V čele je o 12 minut před Van Kasterenem. Foto: 3x Profimedia
Loprais V čele je o 12 minut před Van Kasterenem. Foto: 3x Profimedia
 ?? ?? Valtr Zprvu chtěl testovat možnosti své Tatry, i tak dojíždí mezi elitou.
Valtr Zprvu chtěl testovat možnosti své Tatry, i tak dojíždí mezi elitou.
 ?? ?? Macík Vedl, ale ve 2. etapě nabral kvůli technickým potížím hodinu.
Macík Vedl, ale ve 2. etapě nabral kvůli technickým potížím hodinu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia