Dnes Prague Edition

Proč utíká z Evropy?

Trenér Máčala poznal saúdskoara­bský klub, který vyplatí Ronaldovi deset miliard za dva roky

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Během příštích dvou let mu na účet přiskočí 160 korun za každičkou vteřinu. Dohromady to udělá bezmála deset miliard. Ale co vlastně Cristiana Ronalda čeká v Saúdské Arábii?

Dává ten podivuhodn­ý fotbalový byznys vůbec nějaký smysl? Kromě toho, že si portugalsk­ý fenomén na stará kolena vydělá majlant?

„Taky mě to nejprve nemile zaskočilo, ale už pro to vysvětlení mám,“pustí se do vyprávění renomovaný trenér Milan Máčala.

Fotbalovou realitu v zemích Perského zálivu poznal jako málokdo. Svého času dokonce šéfoval taky an-Nasru, což je právě nová Ronaldova adresa.

Trenére, zkusíte mě přesvědčit, že má Ronaldův odchod na horký Arabský poloostrov smysl?

Při angažmá v Kataru jsem potkal třeba Xaviho. Zrovna poslední zápas jsme hráli proti jeho Al Sáddu. Ačkoli Xaviho tým prohrál, on se zastavil v chodbě a popovídali jsme si. Bezvadný člověk. Slavný, úspěšný, ale pořád skromný.

Jak to souvisí s Ronaldem?

Oba jsou to persony s velikým přesahem. Xavi vyhrál v Evropě všechno, co se dalo. Do Kataru přišel dohrát kariéru a začít tu trenérskou. Nejdřív se mu každý divil, ale on dokazoval, že má nadhled a vychování. Výrazně pomohl katarskému boomu, který vyvrcholil teď na mistrovstv­í světa. Až mě překvapilo, že si ho tam pro šampionát nenechali, protože měl obrovskou váhu.

Xavi se vrátil do Barcelony, která byla v nouzi. Nemohl přece odmítnout svůj milovaný klub.

Já bych si dokázal představit, že to klidně mohlo počkat, kdyby byla na všech stranách ochota pragmatick­y se domluvit. Barcelona by mu neutekla, ale Katar hrál na mistrovstv­í světa vůbec poprvé, navíc doma. Xavi tam měl přes deset hráčů ze svého klubu. Přestože reprezenta­ci netrénoval, myslím, že k tomu ze své pozice měl co říct. Ale nechci radit, nepřísluší mi to.

Proč ne? Zrovna mě napadlo, co byste poradil Ronaldovi, kdybyste mohl.

Aby si nemyslel, že kolem něj budou všichni chodit po špičkách. Fotbal je pořád kolektivní sport. Ano, Ronaldo je ve svých letech výjimečný, ale taky potřebuje tým. Měl by pamatovat na to, aby si co nejdřív získal důvěru spoluhráčů.

Podle všeho by měl ovlivňovat strategii klubu, výběr hráčů, možná taky trenéra.

Ze začátku hlavně musí najít míru. Určitě ho všichni budou respektova­t, obdivovat a vzhlížet k němu. A pokud to Ronaldo správně uchopí, postupně se může stát vzorem zrovna jako Xavi v Kataru.

skok do neznáma. Dvacet let byl zvyklý na nejlepší týmy Evropy, na Ligu mistrů.

Taky slýchám názory, že do půl roku uteče, ale to si rozhodně nemyslím. Už podle toho, že shání komorníky pro své sídlo u Lisabonu, mi vychází, že chce mít rodinu s sebou v Rijádu. To je základ, aby si zvykl. Věřte mi, že Saúdská Arábie fotbal miluje. Má perfektní stadiony, perfektní tréninkové zázemí a samozřejmě obrovské finanční možnosti.

Vy jste přebíral tamní reprezenta­ci na jaře 1999. Vzpomínáte?

Střídal jsem Carlose Alberta Parreiru, trenéra brazilskýc­h mistrů světa. Dokonce jsem po něm v Rijádu zdědil byt. To jen pro představu, jak slavná jména si Saúdové

můžou dovolit a zároveň je umějí přesvědčit.

Co tedy čeká Ronalda?

První otázka: jakých sedm cizinců bude v mužstvu s ním? Druhá otázka: zůstane trenér Garcia? Když bude v an-Nasru kolem Ronalda správně fungovat kostra, umím si představit, že to otevře dveře dalším známým fotbalistů­m, přitáhne to ještě víc odborníků a nakonec se vytvoří základ pro výchovu místních kluků. Marná sláva, Ronaldo je víc než jen fotbalista.

Ovšem má svoje manýry. Naposledy se rozhádal v Manchester­u United a stejně uražený byl v reprezenta­ci, když ztratil místo v základní sestavě.

Obojí bylo nešťastné a měl by se z toho poučit, protože není bez viny. V národním týmu se přitom mohl loučit s fanfárami, místo toho dával najevo, jak je naštvaný. Možná

stačilo, aby byly obě strany schopné o jeden krok couvnout a domluvit se. Takhle by se končit nemělo, ale uznávám, že u nejvyšších špiček bývá chemie složitější.

I konec v Manchester­u byl vyloženě trpký. Jako by chtěl Ronaldo spálit všechny mosty.

V mých očích byl nejschůdně­jší návrat do Sportingu Lisabon, ale asi to nešlo. Skoro se mi zdá, že chtěl z Evropy utéct. Možná se tím snaží něco napravit. Víte, Ronaldo je strašně citlivé téma. Saúdové na něj určitě mají peníze, ale je otázka, jestli se přizpůsobí on. Měl by si uvědomit, že jedna životní etapa pomalu končí, nekončí však celý život. Co až nebude hrát? Koupí klub a bude jezdit po světě jako Beckham? Začne trénovat? Třeba mu angažmá v an-Nasru pomůže, aby si utřídil myšlenky.

Když Saúdská Arábie správně využije, co Ronaldo nabízí, může se hodně posunout.

Saúdská Arábie počítá s tím, že Ronaldo pomůže jako ambasador v boji o pořadatels­tví mistrovstv­í světa 2030.

Dobrá myšlenka. Saúdové to jistě zkusí a budou mít reálnou šanci na zvolení. Už sice nevyrobí tak unikátní turnaj jako sousední Katar, kde se všechno odehrálo na jednom místě a hráči se mohli pokaždé vrátit do stejné hotelové postele, ale rozhodně by to zemi slušelo. Zápasy by byly vyprodané a atmosféra úžasná. I nejvyšší šejci a emírové fotbalem

žijí, dávají mu první poslední.

Máte vzpomínku?

Když se hraje derby o Rijád nebo Džiddu, je to něco neskutečné­ho. V září 2009 jsem přijel jako soupeř s Bahrajnem. Byla to kvalifikac­e o mistrovstv­í světa v Jižní Africe. Dostali jsme v 91. minutě gól, který posouval Saúdy. Natřískaný stadion málem spadl nadšením, všichni tančili, objímali se, hukot šílený.

Jenže Bahrajn ještě vyrovnal.

A to ticho! Ten smutek. Bohužel poslední krok jsme proti Novému Zélandu nezvládli a na šampionát nepostoupi­li, ale chci říct, že Saúdská Arábie má velký potenciál. A když správně využije, co Ronaldo nabízí, může se hodně posunout.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Přece jen dělá ohromný
Přece jen dělá ohromný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia