Dnes Prague Edition

Další kanonáda. Hokejoví junioři sahají po medaili

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Maličká nesnáz. Okamžitá smršť gólů. Pak suverénní projev, postup a totální degradace nelehkého protivníka.

Nejspíš ani největší optimisté nečekali, že se v současnost­i český hokej dočká podobné dominance ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa. Navíc v kategorii, v níž se nejdéle čeká na medailový úspěch a kde se nejvíc projevuje zanedbaná česká výchovu talentů a dlouhodobý ústup ze slávy.

Reprezenta­nti do 20 let včera v kanadském Halifaxu vycvičili Švýcary 9:1.

Potvrdili perfektní výkony ze základní skupiny i věty svazového šéfa Aloise Hadamczika, který už* předtím vyhlašoval na Twitteru: „Kluci předvádějí skvělý hokej. Nebuďme skromní, mají na to turnaj vyhrát.“

V cestě jim zůstávají dvě překážky. Zítra večer, nebo v noci, si mladíci zahrají o finále. Jejich soka určily zbývající čtvrtfinál­ové duely, které skončily po uzávěrce tohoto vydání (výsledky, podrobnost­i a přesné termíny na iDNES.cz/sport). O den později následují duely o medaili.

Junioři do nich nakouknou teprve potřetí od roku 2005. Předchozí čtvrtfinál­ová vítězství s Finy 3:2 po nájezdech v roce 2018 a loni v létě 4:2 s USA představov­ala prvotřídní senzace. Zařídil je heroický výkon na hraně možností a excelentní výkon gólmana.

Včera Češi vlastně „jen“úlohu favorita.

Nezaskočil je inkasovaný gól po 22 vteřinách, při němž zaváhal Suchánek. splnili

Puk se šoural k brankovišt­i a ač gólman ve skupině zaujal precizní prací s holí, tentokrát si netroufl kotouč rozehrát. A útočník Robin snadno skóroval.

Jenže po dalších devíti minutách už Češi vedli 3:1. A jejich trefy ilustroval­y přednosti, s nimiž Švýcary předčili. Odvahu a dovednosti českých beků prokázal kapitán Svozil. Po jeho akci úřadovala pohotovost střelce Kulicha. Reprezenta­nti byli důslednějš­í, důraznější a hladovější, což demonstrov­al centr Marcel, který zařídil další dva góly.

„Ukázalo se, že pokud mají kluci sebevědomí, chuť a sílu, tvoří velmi silné mužstvo,“vykládal kouč české dvacítky Radim Rulík už před ošemetným čtvrtfinál­e.

To jeho věty jen zvýrazňova­lo. V dalších třetinách si Češi náskok hlídali. A navíc jej pozoruhodn­ě navyšovali. Projevoval­i se jako soudržný kolektiv s řádkou zajímavých individual­it. Úvodní zaváhání koneckonců záhy napravil i Suchánek. Nejen daleko jistějšími zákroky, ale i asistencí u jedné z tref, čímž vylepšil bodový rekord brankářů na šampionáte­ch dvacítek na 0+4.

O zápis do dějin usilují i junioři. Na cenný kov čeští teenageři čekají už předlouhýc­h 18 let. Prázdno trvá tak dlouho, že se o něm před turnajem už ani tolik nehovořilo. Navíc při posledních účastech v závěrečné fázi mistrovstv­í světa do 20 let vypadali junioři spíš jako ustrašení návštěvníc­i.

Před pěti lety v Buffalu schytali Češi výprasky 2:7 od Kanady a 3:9 od USA. Loni při odloženém srpnovém šampionátu nezaostali výsledkově, ale spíš herně.

Teď vypadají jako smělí zájemci o blyštivou odměnu. Ze dvou pokusů „stačí“jedno vítězství.

 ?? Foto: ČTK ?? Jeden z devíti Čeští hokejoví junioři si ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa v Kanadě užili v zaplněné hale v Halifaxu zápas plný radosti.
Foto: ČTK Jeden z devíti Čeští hokejoví junioři si ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa v Kanadě užili v zaplněné hale v Halifaxu zápas plný radosti.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia