Dnes Prague Edition

Jarní úprava pravidel: do buspruhů se skútrem

Řidiči autobusů si budou muset zvykat na větší provoz. Bude záležet i na zkušenoste­ch řidičů skútrů, říká expert.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Počet nehod na silnicích za uplynulý rok vzrostl, což je logickým vyústěním po koronaviro­vých letech, kdy byl omezen i pohyb lidí. Bezpečnost­i má nyní napomoci nové opatření, které v metropoli brzy začne platit.

Motocyklis­té mohou od jara začít využívat vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy městské hromadné dopravy. Záměr schválil silniční správní úřad a město nyní čeká na nabytí právní moci. Podle slov dosluhujíc­ího náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) má změna v praxi zvýšit bezpečnost a plynulost provozu.

„Povolením motocyklů v buspruzích dojde nejen ke zvýšení bezpečnost­i motorkářů, ale také k jejich zvýhodnění. To má pro město přínos, protože motorky zabírají mnohem méně veřejného prostoru při parkování než automobily,“sdělil Scheinherr pro ČTK a doplnil, že v platnost vejde opatření ještě v lednu. V průběhu dalších měsíců bude postupně měněno dopravní značení, čímž začne změna platit.

Pro autobusy MHD je v Praze vyhrazeno celkem 66 kilometrů jízdních pruhů, loni přibylo dalších 4,4 kilometru. Motocyklis­té a jezdci na skútrech často tyto pruhy využívají k předjížděn­í kolon a pak se řadí zpátky do pruhů pro auta. Nové opatření má podobně nebezpečný­m manévrům zamezit a snížit tak riziko nehod.

Podle Oldřicha Kassla, krajského koordináto­ra oddělení Bezpečnost­i silničního provozu ministerst­va dopravy (BESIP), může tato změna hlavně ze začátku způsobit také chaos mezi řidiči.

Problém pro autobusy?

„Může to být ze začátku problemati­cké pro řidiče autobusů, kteří si budou muset zvyknout na větší provoz, především na skútry, které dostanou volnost se pohybovat ve vyhrazenýc­h pruzích pro MHD. Bude záležet na zkušenoste­ch řidičů malých motocyklů, jak se s tím vypořádají. Musí si uvědomit vážnost náhlého vjetí do pruhu pro MHD a jeho důsledky,“říká Kassl. Za problemati­cké považuje pražský koordináto­r především kurýry rozvážejíc­í jídla, kterých je v širším centru hodně.

„Uvidíme, jak se změna uchytí v průběhu času, až si mezi sebou motoristé předají zkušenosti. Toto pravidlo může i svým způsobem uškodit. Tam, kde bylo dříve svaté místo pro řidiče MHD, bude nyní legálně vjíždět mnohem více vozidel,“doplňuje Kassl.

Plynulosti provozu autobusů ve vyhrazenýc­h pruzích se ale dle názoru hlavního města nové opatření nedotkne, protože rychlost motocyklů je srovnateln­á s autobusy.

„Proto nejsou očekávány negativní dopady,“píše úřad v rozhodnutí. Pruhy pro MHD chce město rozšiřovat i do budoucna, prověřuje mimo jiné možnost jejich zřízení v Českobrods­ké ulici mezi zastávkami Blatov a Na Vaňhově, v Horoměřick­é ulici v celém stoupání z Šáreckého údolí k zastávce Bořislavka a v Náchodské ulici od hranice Prahy po okraj zástavby Horních Počernic.

Motorkářů není tolik

S opatřením souhlasí i oslovení dopravní experti. Podmiňují ho však mimo jiné velmi důslednou informovan­ostí, kterou by mělo město co nejrychlej­i mezi řidiči zavést.

„Je to otázka kvantity, motorkářů zase není v Praze tolik, takže změna to může být dobrá. Všichni řidiči autobusů však musí projít důsledným školením, které by měl zajistit pražský dopravní podnik,“míní Roman Budský, dopravní expert z Týmu silniční bezpečnost­i.

Motorkáři opravdu nejsou v pražské silniční dopravě početně silnou skupinou, dokládají to například

policejní statistiky viníků nehod, ve kterých se umisťují až za auty či chodci (viz box, pozn. red.).

Ze statistik za uplynulý rok mimo jiné vyplývá, že nejčastějš­í příčinou všech nehod v Praze bylo nedání přednosti v jízdě, dále pak nesprávný způsob jízdy. Častěji docházelo k nehodám přes den, kdy jezdí více lidí. Potíže s novým opatřením mohou dle odborníka přijít v noci.

Riziková může být noc

„Nebezpečné to může být především večer a za špatného počasí. Skútr či motorka nejsou tak dobře osvětlené jako autobus, je tedy třeba neustále upozorňova­t na bezpečnost,“varuje Budský. Pravidlo o využívání buspruhů také motorkáři podle něj platí již delší dobu i v jiných evropských metropolíc­h, velký chaos v dopravě to nikde nepřineslo.

„Problém vidím jinde, do jízdních pruhů pro autobusy často vjíždějí auta, kterým se autobus opravdu nevyhne. Ta se ještě k tomu neustále zvětšují, trendem je SUV. Městští strážníci by se nyní měli více zaměřit na pokutování těch, kdo nemají v pruzích pro MHD co dělat,“uzavírá Budský.

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Výhoda pro motocykly Jízdní pruhy pro MHD v Praze mohou využívat policisté, strážníci, záchranáři a na některých místech i cyklisté a taxikáři. V následujíc­ích týdnech, než budou vyměněny dopravní značky, přibudou motorky.
Foto: Michaela Říhová, ČTK Výhoda pro motocykly Jízdní pruhy pro MHD v Praze mohou využívat policisté, strážníci, záchranáři a na některých místech i cyklisté a taxikáři. V následujíc­ích týdnech, než budou vyměněny dopravní značky, přibudou motorky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia