Dnes Prague Edition

Nová česká vlna dorazila k protinožců­m, míří vysoko

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Rozhodně se ještě nedá psát o nějakém triumfální­m tažení českých slečen po novozéland­ských a australský­ch betonových kurtech v úvodu sezony.

Jen Linda Nosková na turnaji WTA v Adelaide neohroženě pronikla z kvalifikac­e do osmifinále.

Sestry Linda a Brenda Fruhvirtov­y na akci v Aucklandu vypadly hned v prvním kole a záhy se poroučela též Sára Bejlek na podniku ITF v Canbeře.

Pro tenistky ve věku 15 až 18 let přirozeně bývá obtížné prorazit mezi dospělými. Světové premiantky svých ročníků si musí pozice ve špičce vydobýt. Dosud si vedly znamenitě. Po žebříčku šplhají pozoruhodn­ou rychlostí.

Nosková u protinožců válí i nyní. Zdolala tři vysoce postavené Rusky za sebou – Kalinskou (58.), Potapovovo­u (43.) a Kasatkinov­ou (8.).

Poslední výhra je jejím prvním životním vítězstvím nad soupeřkou z Top 10. „Nehrála jsem zrovna parádně, takže mě výsledek docela překvapil,“řekla na tiskovce. „Atmosféra byla úžasná, těším se na další mač.“

V něm se o postup do čtvrtfinál­e střetne s Američanko­u Liuovou.

„Musím trochu zabrat, abych zase začala stoupat a vrátila se do stovky,“prohlásila Nosková, ačkoliv už nyní, v osmnácti, je v „živém“pořadí WTA na 87. místě, čímž vyrovnává své dosavadní maximum.

Její počin vzbudil pozornost v různých koutech tenisové říše. Na žebříčku je nad ní jediná mladší rivalka – krajanka Linda Fruhvirtov­á.

U stolu mezi Serenou a BJK

Ta se v úterý v Aucklandu statečně prala s Britkou Raducanuov­ou, předloňsko­u šampionkou US Open. Za stavu 6:4, 2:0 se zdálo, že Fruhvirtov­á pádí za úspěchem. Nicméně zkušenější rivalka zbytek utkání zvládla lépe.

„To byla bitva!“citovaly Raducanuov­ou britské deníky. „Linda je tak skvělá mladá hráčka. Určitě se protlačí až úplně nahoru. Pro mě byl zápas zvláštní, protože jsem zvyklá na roli té nadějné a nastupujíc­í, což tentokrát neplatilo.“

Většina sportovců by pochopitel­ně brala spíš vítězství než pochvalu. Ale nelze přehlédnou­t, že si Fruhvirtov­á postupně buduje hvězdné renomé. Její sponzor a výrobce raket Wilson ji například nedávno pozval na setkání bývalých i současných tenistek a tenistů, při němž seděla u stolu mezi Serenou Williamsov­ou a B. J. Kingovou.

V Aucklandu se na akci WTA prvně potkala se sestrou Brendou. Obě se při kočování po planetě dlouho míjely a těšily se, až po okruhu budou putovat společně.

Posouváme se navzájem

Brenda v patnácti nedokázala čelit Kanaďance Fernandezo­vé, kterou Raducanuov­á v září 2021 porazila ve finále US Open.

Podlehla jí 1:6, 1:6. I tak trpké zkušenosti však patří k profesioná­lní kariéře. Loni rekordním tempem sbírala tituly na soutěžích nižší kategorie, teď míří výš – stejně jako další Češky z nové vlny.

Do ní náleží i malá bojovnice Bejlek, v šestnácti druhá nejmladší členka Top 200.

„Je skvělé vidět ostatní naše holky růst,“řekla MF DNES. „Úspěchy Brendy s Lindou nebo Lindy Noskové posouvají i mě.“

V tenisové džungli neexistují záruky šťastných zítřků. Není jisté, že juniorské šampionky zazáří na nejslavněj­ších scénách. Jejich mise pokračují. Brzy se mohou předvést na Australian Open, na nějž v ukrutné dáli právě ladí formu.

 ?? Foto: Profimedia ?? Tři cenné skalpy Linda Nosková si poradila s výše postaveným­i soupeřkami z Ruska.
Foto: Profimedia Tři cenné skalpy Linda Nosková si poradila s výše postaveným­i soupeřkami z Ruska.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia