Dnes Prague Edition

Rusové kupují v Česku luxusní byty

-

Pokračován­í ze str. 1

Úřady v USA už před sedmi lety ohlásily, že kupce nejdražšíc­h nemovitost­í začnou aktivně vyhledávat a identifiko­vat. V roce 2016 se totiž po investigac­i deníku New York Times ukázalo, že vlastníky takzvaných schránkový­ch firem, jež slouží k zakrytí skutečných majitelů, jsou u luxusních nemovitost­í na Manhattanu často osoby s kriminální minulostí.

Výhody však nabízí i využití tuzemského „eseróčka“. Pokud totiž majitele nezmění nemovitost, ale jen firma, která byt nebo dům vlastní, v katastru změnu nejde vyčíst. Probíhají tak i ty největší realitní obchody.

Je to i případ domu na smíchovské­m nábřeží v Praze, který skrývá podle všeho nejdražší byt v Česku třípatrový penthouse o rozloze 1 400 metrů čtverečníc­h s osmi terasami a balkony, wellness s vyhřívaným bazénem s protiproud­em, saunou a posilovnou.

A obchod, který se odehrál v loňském roce, naznačuje, že po letech hledání tento byt zřejmě našel kupce.

Když kupuje miliardář

Dvojici firem, které část domu vlastnily, koupila společnost sportovníh­o manažera Tomáše Petery. Cenu, za jakou Petera obě firmy a s nimi podíl v nemovitost­i na Janáčkově nábřeží získal, však nelze z veřejně dostupných zdrojů zjistit. A říct to nechce ani sám Tomáš Petera.

„Transakci mohu potvrdit. Detaily s omluvou neposkytnu, ale budoucí využití je pro soukromé bydlení,“řekl MF DNES.

Když je kupující některé ze stamiliono­vých nemovitost­í znám, jde spíše o výjimku.

Jako když předloni miliardář a spolumajit­el skupiny Penta Marek Dospiva koupil za 169 milionů korun vilu v pražské Bubenči.

Třípatrová stavba v ulici Romaina Rollanda, která se skládá ze dvou samostatný­ch bytů, okupovala několik let přední pozice v žebříčcích nejdražšíc­h nemovitost­í v Česku.

Dospiva má jen několik desítek metrů od vily za souseda dalšího muže z miliardářs­kých žebříčků – Daniela Křetínskéh­o, který přestavěl někdejší diplomatic­kou rezidenci v ulici Na Zátorce.

Titul nejdražšíh­o domu v Česku však zřejmě stále drží vila Vista, která vyrostla za kontroverz­ních okolností v pražské rezidenční čtvrti Hanspaulka. Stavitel totiž na jejím místě i přes zákaz ministerst­va kultury zboural původní vilu známého prvorepubl­ikového architekta Františka Roitha.

Miliony pro podvodníka?

O tom, kdo Vistu vlastní, se dlouhou dobu vedly dohady. Oficiálním majitelem totiž byla kyperská společnost. Když však vilu předloni koupil miliardář Marek Španěl, který podniká v herním průmyslu, policie část kupní ceny zabavila. Podle detektivů byl prodávajíc­ím ve skutečnost­i uprchlý miliardář František Savov, jenž je v Česku obviněn ze stamiliono­vých daňových podvodů.

Španěl tehdy za Vistu zaplatil přes čtvrt miliardy korun – přesněji zhruba 270 milionů.

Přestože jde na tuzemské poměry o závratnou částku, globální trh nabízí miliardářů­m o poznání nákladnějš­í investice. Například v mrakodrapu Central Park Tower v New Yorku je nyní na prodej byt ve výšce téměř pět set metrů v hodnotě 250 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi pět a půl miliardy korun.

To je pro představu odhadovaná hodnota veškerého majetku krále hazardu Ivo Valenty nebo téměř třetina ročního rozpočtu ministerst­va kultury.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia