Dnes Prague Edition

Polovina lidí zaplatí 5 tisíc měsíčně navíc

Na čem české domácnosti musejí šetřit, aby vyšly s penězi

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Skoncem roku přišla o práci a teď jí má přijít podpora v nezaměstna­nosti. „Dvanáct tisíc,“mává odevzdaně rukou Monika Ostrá z Chomutova. „Žádám si o příspěvek na bydlení, ale asi to bude na dlouho,“rozpovídá se o tom, jak teď vůbec finančně vyjde. A když dojde na otázku, na čem šetří, když ceny rostou prakticky u všech položek, s úsměvem konstatuje: „Na všem!“Topí na 20 stupňů, jídlo jen to nejnutnějš­í.

A kdyby přišla nějaká nečekaná vydání, třeba se rozbila pračka, asi by si na ni musela půjčit. „K tomu čekám, že mi teď zvýší zálohy energií,“dodává.

Jak na tom Češi uprostřed krize ve skutečnost­i jsou, ukazuje aktuální průzkum agentury Median pro MF DNES.

Podle něj se měsíční životní náklady více než polovině Čechů zvýšily až o pět tisíc korun měsíčně, necelé třetině až o deset tisíc korun a pěti procentům dokonce o více než deset tisíc korun. K úsporným opatřením muselo sáhnout na 70 procent domácností.

Devět domácností z deseti

„Životní náklady se zvýšily téměř devíti desetinám obyvatel České republiky, nejčastěji do deseti tisíc korun měsíčně. V tomto ohledu neexistují napříč populací významné rozdíly. To ale zároveň znamená, že chudší zasáhlo zdražování více.

Důsledky si s sebou ale tito lidé mohou nést dlouho,“komentuje výsledky průzkumu šéf Medianu Přemysl Čech.

Oslovení odborníci se shodují, že současná situace, kdy raketově rostou výdaje domácností, je v moderní historii naprosto bezprecede­ntní. Podle nich nesnese ani srovnání s potížemi, kterým Češi čelili v průběhu hypoteční krize před deseti lety. Tehdy se životní úroveň snížila jen někomu, teď prakticky všem. Což ostatně korespondu­je s výsledky průzkumu.

„Na rozdíl od hypoteční krize před deseti lety nemáme problém s nezaměstna­ností a vypadá to, že ani mít nebudeme, což je dobré, ale na druhé straně milionům lidí stoupají výdaje a chudnou. Ti, co mají nějaké úspory, jsou frustrovan­í, že přicházejí o naspořené peníze, a pak se velké množství z nich dostává do neřešiteln­é situace, že nemají na energie,“říká Daniel Hůle, specialist­a na dluhové poradenstv­í obecně prospěšné společnost­i Člověk v tísni.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia