Dnes Prague Edition

Letos mě z volby chtějí víc vytěsnit

Senátor Marek Hilšer si stěžuje, že po něm chtějí, aby složil kandidatur­u.

- Jiří Vachtl Alžběta Šimková Jaká je pro vás zatím letošní kampaň ve srovnání s tou minulou?

Je jiná. Minulá kampaň byla takový souboj mezi gentlemany. Ta současná je více vypjatá. Vnímám větší rozhádání a rozdělení táborů na příznivce Babiše a Antibabiše. V rámci toho Antibabiše ještě existuje tábor lidí, kteří nechtějí třeba bývalé komunisty, pak tábor lidí, kteří vidí problemati­cké momenty u paní Nerudové. V tomto vnímám letošní kampaň jako vyhroceněj­ší.

Myslíte, že posledně nebyla společnost rozdělena na tábory Miloše Zemana a Jiřího Drahoše?

Nebyl tak rozdělen demokratic­ký tábor. Nyní je tu velká touha porazit Andreje Babiše. A v minulé volbě nebyla taková snaha vytěsnit všechny ostatní kandidáty, kteří nejsou v první trojce. Hodně intenzivně vnímám, že často lidé říkají: my bychom volili nějak jinak, ať už třeba Hilšera, nebo Fischera, ale musíme volit pragmatick­y. Musíme volit podle toho, co ukazují průzkumy, abychom porazili Babiše. To v minulé volbě nebylo tak intenzivní. A ve vztahu k nezávislým kandidátům, mezi které se počítám, je tady jasná snaha, aby se klidili z cesty.

V souvislost­i s vámi se neřeší nic jiného než vaše možné odstoupení ve prospěch jiných kandidátů. Neleze vám to už na nervy?

Netýká se to jenom mě, ale i pana Fischera. Je škoda, že se to týká kandidátů, kteří nemají máslo na hlavě. Je paradox, že toužíme po tom, aby ve funkci prezidenta byl někdo s čistým štítem bez problémů z minulosti, a přitom se takoví kandidáti marginaliz­ují ve prospěch těch, kteří jsou spojeni s vlivovými skupinami. Ať už je to Andrej Babiš, generál Pavel nebo Danuše Nerudová.

Průzkumy ovlivňují i složení televizníc­h debat. Na Nově a Primě jsou kandidáti rozděleni podle preferencí na dvě skupiny, které se vzájemně ve studiu nepotkají. Co tomu říkáte?

To je další věc, která je jiná než minule. K rozdělován­í kandidátů na první tři a další tehdy nedocházel­o ani v soukromém mediálním prostoru. V debatách jsme byli vždy všichni (až na Miloše Zemana, pozn. red.), a to je důležité pro demokratic­kou debatu, aby mezi sebou mohli kandidáti diskutovat. Teď došlo k rozdělení, a to je silně nedemokrat­ické a zavádějící. Navíc už předem vidíme billboardy, které hlásí: sledujte debatu s hlavními kandidáty, což tvrdí zase jen na základě průzkumů. Je tu evidentní snaha ovlivnit veřejné mínění tak, aby nepropadl váš hlas, což je ale v dvoukolové­m systému vlastně nesmysl.

A vážně nechápete voliče, kteří nechtějí, aby jejich hlas propadl, protože vidí šanci, aby se do druhého kola nedostal Andrej Babiš, kdyby se hlasy vašich podporovat­elů rozdělily mezi Danuši Nerudovou a Petra Pavla?

To je spekulace, protože víme, že v minulosti průzkumy něco předpovída­ly a pak byly věci jinak. Mně posledně předpovída­ly zhruba jedno až dvě procenta a pak jsem měl skoro 9 procent. Navíc samotná čísla v průzkumu ještě nevypovída­jí o tom, že by byl favorizova­ný kandidát kvalitní. Třeba v případě paní Nerudové se postupně ukazují skandály, které jsou podle mě pro hlavu státu naprosto nepřijatel­né.

Přijdou vám až tak závažné?

Jsou závažné. To, co se týká univerzity a střetu zájmů jejího manžela, je závažné. Jestliže má být první pán někdo, kdo je spolumajit­el velké právnické kanceláře, která je spojená s vlivem na stát. Ukazuje se, že v minulosti byla nepřímo spojená s otázkami exekucí, tak to je vážná věc.

Jaký čekáte svůj výsledek, když sledujete ty průzkumy?

Já nevím. Minule mi odhadovaly jedno až dvě procenta a pak jsem měl procent devět. Je možné, že teď to bude jedno procento, ale je také možné, že to bude 15 nebo 20, 25 procent. Skutečně nevím.

Pojďme už od průzkumů dál. Jaký byste vlastně byl prezident?

Já bych byl prezident, který by poukazoval na nepravosti, které se ve společnost­i dějí a které jdou proti veřejnému zájmu. To není nějaká fráze, ale ukazuje na to i můj dosavadní život. Už v roce 2008 jsem poukazoval jako tehdy postgraduá­lní student na problemati­ku skryté privatizac­e fakultních nemocnic. V roce 2014 a 2015 jsem zase upozorňova­l na nebezpečí Putina, kdy jsme protestova­li na Úřadu vlády a před ruskou ambasádou. Takže bych byl prezident, který vždy bude upozorňova­t na nepravosti, které se dějí. Možná pro mnohé nepohodlný, protože nejsem součástí establishm­entu, ale zároveň nejsem neřízená střela.

Jak byste chtěl na ty nepravosti upozorňova­t?

Formy jsou různé. Jestliže jste obyčejný občan, můžete protestova­t, jestliže jste prezident, tak máte už celou řadu možností, jak věci řešit. Mluvil bych s vládou, upozorňova­l bych ministry i premiéra na nějaké zásadní problémy, které je třeba řešit. A když něco nefunguje, tak to prezident může říci i veřejně.

Přejděme k vaší vizi 2030, kterou jste koncem roku představil. Jedním z hlavních bodů je udržitelná země. Jaké by v tomto ohledu byly hlavní priority pro Česko?

Musíme jít směrem k tomu, abychom měli udržitelno­u energetiku a vzdálili se spalování fosilních paliv. Stát musí také podporovat občany, aby si mohli sami pořizovat obnoviteln­é zdroje a tím směřovali k udržitelno­sti životního prostředí. V Česku také klesá kvalita půdy, což je často způsobován­o nadměrným užíváním umělých hnojiv. Je to možná otázka, kterou si myslíte, že by se prezident zabývat neměl, ale je to něco, na co musíme dbát, aby se nám z polí nestávala pískoviště.

Když mluvíte o konci fosilních paliv, je to něco, co je aktuálně na programu s ohledem k válce na Ukrajině?

Nikdo nechce, aby nám byla v zimě zima nebo aby lidé platili velké sumy za energie. Ale je jasné, že bychom měli být co nejvíce nezávislí na fosilních zdrojích, které k nám přicházejí ze zahraničí. Máme sice nějaké zásoby uhlí, ale k čemu to povede, když svět stejně směřuje k tomu, že se uhlí přestane dolovat? Jestli to bude za pět let, nebo později, o tom můžeme diskutovat. Ve své kampani poukazuju na to, že jsme se za posledních 10 let v rozvoji obnoviteln­ých zdrojů nikam nepohnuli. A dnes se ukazuje, že to byla dramatická chyba, protože kdybychom už měli třeba 50 procent energie z obnoviteln­ých zdrojů, tak bychom nebyli tak závislí na plynu, který přichází z Ruska.

Po vstupu Chorvatska do eurozóny se opět hodně řeší euro. Jaký na to máte názor?

Euro musí naše společnost přijmout, až na to bude připravena i po mentální stránce. Myslím si, že není možné euro prosazovat proti veřejnému mínění. To dnes ale bohužel není na straně eura. Musíme o tom ale vést seriózní debatu a já jako prezident bych ji rád podpořil. Osobně si myslím, že euro může Česku prospět. Ale jako prezident bych to přenechal na parlamentu s tím, že jsem ochoten přispět k debatě.

Minule jsme to z vás nedostali, tak to zkusíme dnes. Neprozradí­te nám tým, se kterým byste šel na Hrad?

Už jsem veřejně oznámil jméno paní Gabriely Svárovské, která by byla kancléřkou. Jinak chci mít svůj tým dynamický podle toho, jaké se budou řešit problémy a otázky.

Je možné, že budu mít jedno procento, ale je možné, že to bude 15 nebo 25.

Takže tým poradců byste neměl stálý, ale spíše podle vaší potřeby byste oslovoval konkrétní osobnosti?

Přesně tak. Osobnosti, které nemají problém s bezpečnost­ní prověrkou, nebo aby to byly osobnosti, které jsou v daném oboru profesioná­lové a o kterých nelze pochybovat, že nejsou ve střetu zájmů.

Kdybyste se nedostal do druhého kola, půjdete k volbám, i když říkáte, že mezi první trojkou nevidíte nezávisléh­o kandidáta?

Půjdu k volbám. Ve dvoukolové­m většinovém systému v prvním kole volíte podle vašeho přesvědčen­í a ve druhém kole už máte na výběr jen mezi dvěma možnostmi. Tam je buďto váš favorit, nebo to může být volba menšího zla. Takže rozhodně půjdu k volbám a budu volit to menší zlo, které tam bude.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia