Dnes Prague Edition

Řidiči méně umírají, ale více pijí alkohol

Při nehodách zahynulo loni nejméně lidí od počátku statistik

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Policisté by rádi snížili počet obětí nehod tak, aby umíral maximálně průměrně jeden člověk denně, 365 lidí do roka. Do tohoto cíle je ještě relativně daleko, nicméně loni zemřelo při nehodách nejméně lidí za více než 60 let. Bylo jich 454, což je o 16 méně než před rokem.

„Je to dlouhodobě klesající trend, doufáme, že bude pokračovat i v dalších letech,“uvedl náměstek policejníh­o prezidenta Tomáš Lerch. „Naším cílem je, aby v roce 2030 nezemřel na silnicích více než jeden člověk denně. Během deseti let chceme snížit na polovinu i počet vážných zranění,“dodal Lerch.

Z celkově 454 usmrcených bylo 300 řidičů, 80 spolujezdc­ů a 74 chodců. Nejčastěji lidé umírali v osobních vozech.

Největším nešvarem na silnicích podle dopravní policie je, že se řidiči nevěnují řízení a třeba vyřizují po cestě rodinné a pracovní věci či sedají za volant unavení. To způsobuje zhruba pětinu nehod. „Řidiči stále telefonují za jízdy a manipulují s telefonem, proto se na to zaměřujeme,“popisuje Lerch.

Dlouhodobě se podle policejníc­h statistik nemění příčiny vážných nehod. „Příčinou nejtragičt­ějších nehod je nepřizpůso­bení rychlosti stavu vozovky, přejetí do protisměru a to, že se řidiči nevěnují řízení,“míní šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Tragické pondělí

Z policejníc­h statistik lze vyčíst i takové detaily, že nejvíce nehod se stalo loni v pátek a ty nejtragičt­ější se pak odehrávají v pondělí. „Černým dnem na českých silnicích byly pátek 14. ledna a neděle 16. října. To zahynulo šest osob,“uvedl Zlý. Třetina smrtelných nehod se odehrála po střetu s pevnou překážkou – většinou stromem – ale i reklamním poutačem nebo budovou. Nejvíce nehod loni zavinili řidiči osobních aut. Druhým nejčastějš­ím viníkem nehod byla zvířata. Způsobí zhruba 15 procent nehod.

Chodci jich zapříčinil­i 947, což je o 182 více než předloni.

Prioritou dopravní policie je podle Lercha ochrana „zranitelný­ch“, tedy cyklistů a chodců, a dohled na používání ochranných pomůcek (přileb u dětských cyklistů – pozn. red.) Možná i díky tomu poklesl počet mrtvých chodců meziročně o šestnáct. Poklesl i počet mrtvých z řad motocyklis­tů.

Policie se také dlouhodobě věnuje alkoholu za volantem. Přes všechna upozornění a preventivn­í akce podle Lercha stále dochází k velkému počtu dopravních nehod pod vlivem alkoholu.

„Zaznamenal­i jsme nárůst řidičů pod vlivem alkoholu,“uvedl Lerch. To potvrzuje i Zlý. „Negativním trendem ve vývoji nehodovost­i je určitě zvyšování podílu alkoholu, a to zejména alkoholu nad 1,5 promile,“zdůraznil šéf dopraváků.

Pod vlivem alkoholu se stalo 4 754 nehod, meziročně o 302 více. Zemřelo při nich 46 lidí, více než předloni. Policie se podle obou důstojníků věnuje i prevenci. „Chceme, aby dopravní policisté na komunikací­ch byli vidět, hlavně v rizikových obdobích a na hlavních tazích,“slibuje Lerch. Doposud nejtragičt­ějším byl rok 1969 se 1 758 usmrcenými.

Od vzniku České republiky zemřelo nejvíce lidí v roce 1994, kdy bylo obětí 1473. Pod tisícovkou se jejich počet drží od roku 2008.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Hromadná nehoda Loňské statistiky obsahují i nehodu u Žebráku na dálnici D5, kde se srazilo 36 aut.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Hromadná nehoda Loňské statistiky obsahují i nehodu u Žebráku na dálnici D5, kde se srazilo 36 aut.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia