Dnes Prague Edition

Peníze navíc pro pěstouny spolkla inflace

Náhradní rodiče chybějí, příspěvky nestačí

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Gabriele bylo šestačtyři­cet, když se s manželem Jiřím rozhodli stát se náhradními rodiči. Do péče si tehdy vzali tříletého Ondru. Zhruba po roce se ujali i jeho mladšího bratra Marka. Klukům letos bude 12 a 8 let.

Manželé jsou pěstouny. Na finanční situaci si nikdy nestěžoval­i, žena zůstávala s dětmi doma. V covidových lockdownec­h však Jiří onemocněl. „Začala jsem zase pracovat ve škole, a to na částečný úvazek,“říká Gabriela. Pak ale přišla krize a inflace vyhnala ceny nahoru. Přišly obavy, zda rodina vše utáhne.

Záchrana přišla v říjnu, kdy stát začal vyplácet vyšší příspěvky pro pěstouny a děti z náhradní rodinné péče. Příspěvek na úhradu potřeb dítěte vzrostl o 27 procent. A aktuálně pěstounům stát přispívá podle věku dítěte od 6 290 do 9 220 korun měsíčně. „Že si pěstouni berou děti pro peníze, je nesmysl. Odměna pěstouna pro naši rodinu stačí. Děti ale nemají potřebu dostávat vše nové, u nás doma se nic nevyhazuje,“přiznává skromný životní

styl Gabriela. Organizace, které pěstounsko­u péči zprostředk­ovávají, nárůst příspěvků oceňují. Avšak upozorňují, že navýšení rozhodně nepřiláká k pěstounstv­í více lidí. Přitom náhradní rodiče v Česku dlouhodobě chybějí.

„Navýšení je spravedliv­é. V době letící inflace státu ani nic jiného nezbývalo. Jde o to, aby peníze, které jdou na základní potřeby dítěte, dokázaly tyto náklady pokrýt,“hodnotí Pavel Šmýd, předseda Sdružení pěstounský­ch rodin.

Příspěvek byl roky zmražený

„Ale právě proto, že se zvyšuje inflace, zdražuje jídlo, ceny bydlení i energií nebo pomůcky do školy, neznamená to pro rodiny přilepšení. Rozhodně to není nic, co by dokázalo zajistit více pěstounský­ch rodin,“dodává Šmýd.

Nově se zvýšila i další dávka, kterou stát pěstounům vyplácí.

O 35 procent vzrostl jednorázov­ý příspěvek při převzetí dítěte. Aktuálně může dosahovat maximálně 13 500 korun. Závisí opět na věku dítěte. „Dávka slouží na nákup potřebného vybavení pro dítě při příchodu do pěstounské, předpěstou­nské či poručenské péče. Výše příspěvku se nezměnila od roku 2008, proto vládla sáhla k jejímu mimořádném­u navýšení,“vysvětluje ministerst­vo práce. Ročně mají na dávku nárok asi tři tisíce dětí.

I za předpoklad­u, že rodina pečuje o více dětí najednou, počty pěstounů nestačí. Například z jihomoravs­kých dětských domovů by k pěstounům mohly zamířit takřka bez prodlení hned tři stovky dětí. Ovšem nových pěstounů se v kraji loni přihlásilo jen padesát.

Vysočina aktuálně hledá domov pro padesátku dětí. „Chybějí zejména pěstouni pro etnické děti, děti s handicapem, starší děti nebo velké sourozenec­ké skupiny,“vysvětluje krajský radní pro sociální věci Jan Tourek (KDU-ČSL).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia