Dnes Prague Edition

Změna taktiky Západu? Tanky už nejsou tabu

První útočná technika západní výroby míří na Ukrajinu. Co dodá Západ příště? Kyjev poprvé dostane západní obrněnce – od Francie

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Brány útočné technice západní výroby na Ukrajinu jsou otevřeny? Francie se jako první země tento týden odhodlala poslat ukrajinské armádě obrněná vozidla AMX-10RC opatřená kanonem, kterým se také říká „lehký tank“.

Jde o první signál o změně taktiky západních spojenců, včetně pro Kyjev klíčových Spojených států. Spojenci se zatím poskytován­í svých útočných strojů snažili spíše vyhýbat v obavě z další ruské eskalace.

Může se jednat o první vlaštovku před rozhodnutí­m o dodávkách ještě významnějš­í techniky nebo přinejmenš­ím o mezikrok, který Kyjev posune k dalším kýženým zbraním. Západ se postupně přesvědčil o tom, že ať poskytl Ukrajině cokoliv ještě donedávna „nepředstav­itelného“, jedním příkladem za všechny jsou americké raketomety HIMARS, reakce Ruska nebyly horší než zvěrstva, která na Ukrajině tak jako tak páchá.

Po francouzsk­ém čtvrtečním oznámení později večer navíc následoval­o německé rozhodnutí předat Ukrajincům bojová vozidla pěchoty Marder a po předešlém odmítavém postoji ještě jednu baterii systému protivzduš­né obrany Patriot. Německý kancléř Olaf Scholz se na tom dohodl s americkým prezidente­m Joem Bidenem. Washington pak ve stejný okamžik slíbil bojová vozidla Bradley.

Nynější rozhodnutí o dodávkách přitom přichází jen krátce před další schůzkou ukrajinský­ch spojenců v německém Ramsteinu, která se má konat tento měsíc. Kyjev nyní nejvíc stojí o německé tanky Leopard, americké Abrams nebo francouzsk­é Leclerc. Jejich dodávky se tak teď nezdají zcela nereálné.

Přelomové zprávy zazněly skoro jako odpověď na jednostran­né vyhlášení příměří ruského vůdce Vladimira Putina, které mělo platit na pravoslavn­é Vánoce. To ovšem analytici přijali se skepsí a označili to spíše za propagandi­stický krok a snahu připravit Ukrajince o iniciativu na bojišti, což se vzápětí v podstatě potvrdilo.

Jen krátce po zahájení „klidu zbraní“včera po celé Ukrajině zazněly sirény, v Bachmutu na východě země pokračoval­a dělostřele­cká palba z obou stran a Kramatorsk podle úřadů zasáhly dvě ruské střely. Moskva tak jen dál přesvědčuj­e Západ, že o mír v nejbližší době nestojí a ustupovat nehodlá.

Přelomová technika?

Je jedno, zda tank, nebo „jen“obrněný vůz, stroje AMX-10RC opatřené kanonem ráže 105 mm jsou podle expertů především ideální rezervní technikou, která díky své vysoké mobilitě může být klíčová například při obávaném obnovení útoku z Běloruska. Svou roli mohou sehrát i při další vlně ofenzivy podobné té podzimní u Charkova, ačkoliv jejich umístění po celé linii fronty se nečeká – vůz je určen pro průzkum a palebnou podporu pěchoty a využívá se i jako stíhač tanků.

„Ideální je v podmínkách stabilní fronty, což je noční můrou nepřítele. AMX má tišší motor než tank. Je opatřen termokamer­ami a dalšími nástroji pro zaměřování. To vám umožní přijet, ‚vyděsit‘ nepřítele a odjet,“řekl ukrajinské­mu webu Liga šéfredakto­r vojenského portálu Defense Express Oleh Kratkov.

Podle francouzsk­ého vojenského poradce a plukovníka v penzi Michela Goyi však několik desítek kusů těchto strojů dynamiku na bojišti nezmění. Pro evropskou redakci webu Politika poznamenal, že ho Ukrajinci sice využijí dobře, tak daleko jako ruské tanky nicméně tyto francouzsk­é stroje nedostřelí.

Významnou pomocí pak budou americké transporté­ry Bradley, které podle vojenských analytiků poskytnou nezanedbat­elnou podporu ukrajinský­m tankům. Byly totiž navrženy tak, aby dokázaly proniknout pancířem sovětských bojových vozidel pěchoty i tanků T-72. Ostatně právě stroje Bradley se dobře osvědčily v první válce v Zálivu proti irácké, tedy sovětské, technice.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia