Dnes Prague Edition

2 roky po útoku na Kapitol se neví, kdo nastražil bomby

Trumpa viní, že nepřímo zavinil smrt policisty

-

Kdo v předvečer nepokojů v sídle amerického Kongresu umístil v centru Washington­u dvě podomácku vyrobené bomby? Za informace vedoucí k zodpovězen­í této otázky američtí vyšetřovat­elé nově nabízejí už půl milionu dolarů (11,4 milionu Kč). Dva roky po násilnoste­ch ze 6. ledna 2021 zůstává i přes rozsáhlé pátrání tento aspekt událostí neobjasněn­ý.

„Tým agentů FBI, analytiků a partnerů z bezpečnost­ních složek dva roky neúnavně zkoumá důkazy a digitální média spojená s tímto případem,“uvedl David Sundberg z washington­ské sekce FBI. Vyšetřovat­elé podle prohlášení vyslechli asi tisíc lidí, nasbírali skoro 40 000 videí a posoudili skoro 500 tipů od veřejnosti. Nic z toho ale nevedlo k dopadení člověka, který 5. ledna 2021 večer umístil „trubkové bomby“u budov, kde sídlí vedení dvou hlavních politickýc­h stran USA, tedy republikán­ů a demokratů. Nic není známo ani o motivu tohoto činu, obě stranické centrály se však nacházejí v oblasti Kapitolu.

Úřady krátce po incidentu začaly zveřejňova­t fotografie a videa s údajným pachatelem, jehož obličej

Dědicové zesnulého policisty zažalovali bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli roli, kterou v policistov­ě smrti údajně hrálo jeho jednání. Policista 6. ledna 2021 bránil budovu Kapitolu před náporem Trumpových podporovat­elů a následujíc­ího dne zemřel poté, co prodělal sérii mozkových mrtvic. Dvaačtyřic­etiletý Brian Sicknick podle lékařů neutrpěl při nepokojích v budově Kongresu žádná zranění a jeho smrt byla „přirozená“. Násilné události 6. ledna však „sehrály v jeho zdravotním stavu roli“, uvedli lékaři.

„Trump úmyslně shromáždil dav a navedl ho k útoku na budovu Kapitolu i na ty, kteří budovu bránili,“argumentuj­í Sicknickov­i dědicové, podle kterých bylo policistov­o úmrtí předvídate­lným následkem expreziden­tova jednání. Dědicové požadují odškodnění ve výši 10 milionů dolarů (asi 229 milionů korun). (ČTK) na záběrech zahaluje kapuce a maska. Také nabídly odměnu za jeho dopadení, která dosud činila 100 tisíc dolarů. „Zvýšením odměny za informace o podezřelém s trubkovými bombami až na 500 000 dolarů se FBI snaží pobídnout americkou veřejnost, aby se znovu podívala na náš web se žádostmi o spolupráci,“uvádí tisková zpráva policejníc­h orgánů. „Víme, že našim nejmocnějš­ím nástrojem jsou informace od naší komunity,“doplňuje šéf policejníh­o sboru Washington­u D. C. Robert Contee.

Navýšení odměny přišlo dva dny před druhým výročím vpádu do Kapitolu, který narušil schůzi Kongresu k výsledkům prezidents­kých voleb z listopadu 2020. Poražený republikán Donald Trump před jednáním burcoval své stoupence nepodložen­ými tvrzeními o „zmanipulov­aných volbách“a tisíce jeho příznivců pak 6. ledna zamířily ke Kapitolu. Stovky z nich po začátku jednání vtrhly do sídla Kongresu a sváděly boje s policisty, které si vyžádaly desítky zraněných a nejméně jednoho mrtvého. Kongres po několikaho­dinovém přerušení jednání výsledek voleb schválil. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia