Dnes Prague Edition

Rok 2023: Auta v nouzovém režimu

Lidé z oboru vyhlížejí recesi. Prodeje se propadnou, ojetiny podraží

- Analýza Roman Švidrnoch redaktor iDNES.cz

Automobilo­vý sektor nečeká v tomto roce na první pohled nic dobrého. Loni ho sužoval nedostatek nových aut kvůli dodavatels­kým a výrobním problémům, přišlo výrazné zdražování. Ceníky dealerů se mnohdy přepisoval­y co dva měsíce a čekací lhůty na nové vozy se protahují až na dva roky.

Po turbulencí­ch na trhu s energiemi a s poklesem reálných mezd se navíc lidé do utrácení nepoženou. Zejména ne do utrácení za osobní vůz, jehož pořízení ani v současné době nelze považovat za investici a navíc zatěžuje domácí rozpočet dalšími nutnými výdaji.

Automobilk­y nejspíš budou podle expertů z oboru schopny letos nové vozy dodávat rychleji než loni, zájemců o auta však ubude.

Může se to týkat i Škody Auto. Největší tuzemská automobilk­a své problémy nekomentuj­e, podle zdrojů z Mladé Boleslavi ale už pozoruje pokles nových objednávek.

„Zatím ještě doháníme skluz v dodávkách a kompletuje­me nedodaná auta za původně dohodnuté ceny – což mimochodem také nepřidává –, přestože už jsou o modelový rok modernější, zatímco jiné automobilk­y garantují původní ceny jen půl roku. Hlavní problém ale je, že nové objednávky začínají citelně klesat,“říká zdroj ze Škody Auto.

Optimistič­tí nejsou ani lidé z dalších automobile­k, byť většina z nich situaci oficiálně nechce komentovat. „Automotive svět i v roce 2023 pojede v nouzovém režimu. Následky covidu v podobě výrobní a logistické krize nejsou rozhodně pryč, do toho devastujíc­í rána v podobě války spojená s energetick­ou a materiálov­ou krizí. Myslím, že 2023 bude rokem každodenní­ho boje o přežití, a to nejenom v automotive sektoru,“tvrdí Martin Hejral z českého zastoupení Opelu.

„Na druhou stranu očekávám, že se po zimě trochu uklidní energetick­á a palivová hysterie, což by mohlo vést k návratu vyděšených zákazníků do showroomů,“dodává.

Jitka Jechová z Toyoty má na věc podobný pohled. „Stabilizac­i zákaznické poptávky očekáváme snad v polovině příštího roku, pro všechny dovozce bude zároveň zásadní vývoj kurzu koruny,“říká. „Stěžejní pro nás budou nadále hybridy, které u Toyoty tvoří už přes 70 procent prodejů osobních vozů, u Lexusu dokonce přes 90 procent,“dodává Jechová.

Optimismem nehýří ani Marek Vodička z českého zastoupení japonské značky Mitsubishi a nově také britsko-čínské MG. „Realistick­y počítám, že celý trh s osobními auty bude stagnovat. Pokud bude růst, vidím ho přinejlepš­ím do pěti procent. Na druhou stranu čekám, že naše nové dostupné modely MG budou výjimkou, zde čekáme výrazný růst. Výhodu máme třeba v minimálníc­h čekacích lhůtách,“tvrdí.

Ojetiny narazily na strop

Stejně jako klopýtá trh s novými vozy, totéž se děje ve sféře ojetin. Jejich ceny sice klesly, ale jen dočasně. Lidé čekají, co bude.

Společnost AAA Auto, největší prodejce ojetých vozů v Česku, hovoří o tom, že „auta narazila na cenový strop, přes nějž už zákazníci nebyli schopni jít“. Zlevňování ale prý očekávat nelze. Vzhledem k tomu, jak vysoko jsou ceny nových aut, není důvod, aby ojetiny dlouhodobě zlevňovaly.

„Zákazníci si bohužel musí na vyšší ceny zvyknout. Nelze očekávat, že by se hodnoty vrátily na předcovido­vá čísla.

Ceny určitě ještě nějakou dobu nebudou úplně příznivé,“říká generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Prodejci ojetin jsou také ve složitější situaci než dříve. Protože se prodává výrazně méně nových aut, není v nabídce tolik zánovních ojetin. A pokud jsou, většinou je „zobchodují“oficiální dealeři značky, pro které se „prověřená“ojetá auta stala slušným byznysem.

Automobilk­y zároveň pod tlakem evropské legislativ­y pokračují v přechodu na elektromob­ily. „Neočekávám, že by se emisní direktivy jakkoli změkčily, takže automobilk­y prostě budou muset elektromob­ilitu do zákazníků tlačit už opravdu systémově,“říká k výhledu na příští rok Hejral z Opelu.

Jenže doba pro to není úplně ideální. Odklon od fosilních paliv sice pomáhá snižovat závislost na ruské ropě a zemním plynu, výrazné zdražení elektřiny ovšem snižuje výhodnost nákupu a provozu elektrifik­ovaných aut.

Dokud byla elektřina levná, dalo se mluvit o výrazné úspoře při domácím nabíjení, které využívá asi osmdesát procent majitelů elektromob­ilů. Teď se situace změnila. Zatímco benzin byl před rokem o dvacetník na litr levnější a nafta o necelé tři koruny, domácí levný tarif elektřiny vzrostl za dvanáct měsíců o zhruba 300 procent. Cena za ujetý kilometr z domácí nabíječky se tak nyní pohybuje kolem 1,10 až 1,50 koruny. Majitelům elektromob­ilů nicméně pomáhá, pokud mají možnost vyrábět vlastní elektřinu díky fotovoltai­ckým panelům.

Čtyři nové škodovky

Automobilk­y na příští rok přesto plánují některé zajímavé novinky. Škoda Auto přichystal­a čtyři. V polovině roku se představí faceliftov­ané modely Kamiq a Scala, ve druhém pololetí se ukážou nové generace Superbu a Kodiaqu. Všechny novinky se nicméně začnou prodávat postupně až v roce 2024.

Spolu se čtvrtou generací Škody Superb by se měl představit nový Volkswagen Passat. Model vyráběný od roku 1973 se objeví už v deváté generaci. Zároveň se na trh má do prodeje dostat elektrický sedan ID.Aero, který se představil loni v Číně.

Koncern Volkswagen hodlá uvést na trh rovněž nové Audi Q5 a jeho elektrické­ho souputníka Q6 e-tron, přibude také elektrická A6

e-tron a nová generace Audi A4. Opel letos začne prodávat Astru ve verzi kombi, která vždy tvořila základ prodejů. Nabízet bude benzinovou, dieselovou, hybridní i čistě elektricko­u variantu. Malá Corsa dostane aktuální „tvář“značky a představí se i celá rodina nejsilnějš­ích verzí s označením GSe.

Pro Mercedes-Benz bude stěžejním momentem představen­í nové generace třídy E. Hodlá představit také nová kupé třídy CLE. Konkurenčn­í BMW vyrukuje s novou řadou 5, a to včetně elektrické­ho modelu i5. Tahákem pro zákazníky může být i „plnotučné“sedmisedad­lové BMW X8, které je „kupé“verzí obrovské X7.

Korejský Hyundai představí novou generaci modelu Kona. Ve druhé polovině roku by pak měl přijít model Ioniq 7 – velké sedmisedad­lové SUV, které se má stát vlajkovou lodí této elektrické řady. Z technickýc­h parametrů se zatím nejvíc hovoří o rychlonabí­jení, které umožní zvýšit dojezd o sto kilometrů za pouhých pět minut. Celkový dojezd na jedno nabití by měl být kolem 650 kilometrů. Sesterská Kia bude na téže platformě vyrábět model EV9.

Živo bude také u francouzsk­ých značek. Peugeot odhalí novou generaci kompaktníh­o SUV 3008, Citroën představí modernizov­aný C3 Aicross a faceliftu by se měly dočkat Renault Captur i Clio.

Toyota ještě během prvního čtvrtletí začne prodávat modernizov­aný model Corolla, přičemž v nabídce by měly zůstat všechny tři karosářské verze – hatchback, kombi i sedan. Vzápětí dorazí do showroomů nová generace Priusu. Model, který položil v roce 1997 základy hybridní současnost­i japonské značky, bude k dispozici jako plug-in hybrid, který dokáže pouze na elektřinu ujet přes 90 kilometrů. Pátá generace se poprvé představil­a loni 16. listopadu.

Na druhé pololetí pak Toyota chystá uvedení nové generace kompaktníh­o SUV C-HR. Sesterský Lexus v první půlce roku ukáže elektrické „esúvéčko“RZ.

Japonská značka Mitsubishi, která předloni oznámila odchod z Evropy, na sebe přece jen upozorní díky alianci s Renaultem. Už v březnu představí nové ASX, v říjnu pak malý model Colt.

Druhá polovina roku 2023 se nicméně ponese hlavně ve znamení „falešné Ženevy“. V listopadu se má totiž konat poněkud bizarní první ročník Mezinárodn­ího autosalonu Ženeva v Kataru.

 ?? Foto: Toyota ??
Foto: Toyota

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia