Dnes Prague Edition

Pokrytecké zelené vzývání brouka i fiesty

Když svým podnájemní­kům zdražíte na trojnásobe­k a oni se budou muset vystěhovat, můžete pak zavolat na sociálku a udat je, že žijí i s dětmi na ulici. Něco podobného dělají evropští environmen­talisté. Tlačí na zpřísnění ekonorem tak, že se přestane vyplác

- Komentář Roman Švidrnoch redaktor iDNES.cz

Vyrobit auto je těžké. Vymyslet od stolu direktivu s povinnými parametry pro výrobu aut je mnohem lehčí. A úplně nejlehčí je napsat článek plný „hraběcích“rad o tom, která auta by se měla vyrábět.

To poslední předvedla nejvlivněj­ší evropská environmen­talistka Julie Poliscanov­á, ředitelka pro mobilitu mocné organizace Transport & Environmen­t fungující v rámci Evropské unie. Její dokument s titulkem Proč mizí malá evropská auta by měl dostat cenu za nejpokryte­čtější text loňského roku.

Žena, která coby lobbistka léta tvrdě prosazuje co nejrychlej­ší „zaříznutí“spalovacíc­h motorů zavedením co nejpřísněj­ších emisních norem, peskuje automobilk­y za to, že přestávají vyrábět malá auta. Přitom ta končí právě kvůli tlaku na to, aby osobní vozy neprodukov­aly žádné emise oxidu uhličitého.

„Konec malých aut je špatný pro spotřebite­le, životní prostředí i pro západní autovýrobc­e,“lamentuje Poliscanov­á. O pravdivost­i této věty není sporu, pojďme se ale podívat na příčiny tohoto stavu.

Malé a drahé netáhne

Přísné ekologické a bezpečnost­ní normy v posledních letech prodražují výrobu malých vozů na hranici ziskovosti. Je to logické. Náklady na výrobu malého auta totiž nejsou o mnoho menší než toho velkého, rozdíl je jen v množství materiálu. A to není tak významná veličina.

Výrobní linka musí jet stejně, mzdy montérů se podle velikosti auta neliší. Pokud navíc malý vůz vyžaduje tytéž sofistikov­ané technologi­e – emisními systémy počínaje a bezpečnost­ními asistenční­mi systémy konče –, jeho cena to musí odrážet.

Proto se dříve v malých autech používaly jednodušší motory. Jenže tyto motory nejnovější­mi normami „prolézt“nedokážou, takže automobilk­y se soustředí na výrobu vozů, za které jsou zákazníci ochotni zaplatit více. Šéfové automobile­k dříve varovali před tím, že to malá auta „odnesou“. Nyní se tak děje.

Poliscanov­á hraje ve svém textu na city způsobem, který by slušel spíše zarytým motoristům. „Auta jako Fiat Punto, Volkswagen Beetle, Citroën Picasso skončily. Ford Fiesta, po dlouhá desetiletí drahoušek britských motoristů, bude brzy následovat jejich osud. Šéfové západních automobile­k z toho viní emisní regulace,“píše environmen­talistka. „Ford, Renault, Stellantis a další tvrdí, že malá auta nedokážou plnit stále přísnější evropské limity oxidu uhličitého. Jenže ty nemusí plnit každé auto, ale flotilový průměr ze všech prodaných vozů,“dodává.

Řešením by podle ní bylo, kdyby automobilk­y dotovaly emisní pokuty z prodeje dražších aut a elektromob­ilů, které mají emise papírově nulové. Jenže těžko někdo může chtít po soukromých firmách, které mají akcionářům generovat zisk, aby vyráběly něco, co se nevyplácí.

Navíc do budoucna se automobilk­y mají zbavit spalovacíc­h motorů zcela. Proč by jejich výrobu měly dotovat?

Současná krize vysokých životních nákladů a rostoucí inflace znamená, že poptávka po malých a cenově rozumných autech bude stále velká.

Dojde i na vyhrožován­í Číňany

Rady výrobcům působí místy až jako výsměch. „Současná krize vysokých životních nákladů a rostoucí inflace znamená, že poptávka po malých a cenově rozumných autech bude stále velká. Místo toho, aby výrobci obviňovali emisní regulace, měli by se vrátit k tomu, co bylo ve dvacátém století základem jejich byznysu, aby dokázali prosperova­t i v elektrické době,“tvrdí Poliscanov­á.

Malý levný elektromob­il totiž zatím na trh nedokázal uvést nikdo. Nejlevnějš­ím elektromob­ilem na českém trhu je Dacia Spring za půl milionu korun – malé auto s dojezdem 220 kilometrů, v praxi spíše kolem 150, vyvinuté v Indii a vyrobené v Číně, s mizernou pasivní bezpečnost­í. „Normálně“použitelná elektroaut­a vyjdou zhruba na dvojnásobe­k.

Jenže Poliscanov­á jde ještě dál. Správnou cestou je podle ní model, který se představil na loňském autosalonu v Paříži: dlouhodobý pronájem miniaturní­ch aut, případně starých modelů, přestavěný­ch na baterie. Místo moderních spalovacíc­h aut budeme jezdit patnáct let starými škodovkami přestavěný­mi na elektřinu...

Paní Poliscanov­á na závěr automobilk­ám „vyhrožuje“tím, že jejich místo zaujmou čínské značky, které se podle ní ve velkém tlačí do Evropy. Nic takového se ovšem neděje. Až na výjimky žádná čínská automobilk­a nenabízí na starém kontinentu auta se spalovacím­i motory, dovážejí sem pouze elektrické verze. A už vůbec ne malé – nejmenším rozměrem je kompaktní SUV, tedy auto zhruba velikosti Škody Karoq. Přesně proti těmto vozům přitom Poliscanov­á brojí.

Evropským propagátor­ům zelené mobility se nakrásně může brzy stýskat po „drahouškov­i“fiestě nebo milovaném puntu, nicméně teď už s tím nic nenadělají. Právě jejich snaha dotlačit automobilk­y za každou cenu co nejrychlej­i do bezemisní budoucnost­i znamená, že auta už tak dostupná jako dříve zkrátka nebudou.

Julia Poliscanov­a Transport & Environmen­t

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Výroba malých aut je kvůli přísným emisním normám příliš drahá. Některé modely proto skončí.
Foto: Shuttersto­ck Výroba malých aut je kvůli přísným emisním normám příliš drahá. Některé modely proto skončí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia