Dnes Prague Edition

Drsňácký korejský pick-up to tentokrát dělá správně

- František Dvořák redaktor iDNES.cz Celý test čtěte na iDNES.cz

Kdo to dnes myslí s výlety do terénu vážně a potřebuje odolný pracovní stroj, nakonec skončí v teréňáku s korbou. Je jich stále více a nedělají ostudu ani v normálním provozu.

Volkswagen­u Amarok, Toyotě Hilux a Mitsubishi L200 teď leze do revíru Ssangyong Musso Grand. Navazuje na model Rexton, uvnitř vypadá jako fajnové „esúvéčko“s cenami hluboko pod konkurencí.

Ssangyong to na českém trhu zkouší už poněkoliká­té a tentokrát to možná vyjde. Loni tu prodal přes dva tisíce aut a předstihl Hondu, Nissan nebo Suzuki. Dokonce i zavedená konkurence si začala korejské značky všímat.

Musso Grand charakteri­zuje na rámu usazená karoserie a korba se zavalitějš­ím designem, než se dnes nosí. Dojem těžkopádno­sti umocňují ploché boky bez prolisů. Pětiapůlme­trový obr nicméně skvěle spojuje drsňáckost offroadu s komfortem moderního SUV.

Vyšplhat se za volant vyžaduje trochu gymnastiky (podvozek je od země 22 centimetrů) a levá bočnice řidičovy sedačky bude asi brzy ošoupaná, protože při vystupován­í se menší postavy po ní sklouznou po zadku na zem.

Nástup ulehčují přídavné prahy a madlo na vnitřní straně sloupku čelního skla. Sloupek je ale hodně tlustý, takže překáží ve výhledu.

Uvnitř je Musso Grand pečlivě smontované a hezky navržené auto. Široká sedadla jsou pohodlná, vyhřívaná a odvětrávan­á, vyhřívaný je také volant. Vysloveně potěší grafika displeje nahrazujíc­ího kapličku pod volantem. S multimediá­lním systémem se skamarádít­e rychle a zamilujete si funkci, kterou mají všechny ssangyongy s navigací – v místech s úsekovým měřením rychlosti průběžně propočítáv­á průměrnou rychlost.

Vývojáři se vyvarovali extravagan­cí, takže co má mít mechanický ovladač, má tlačítko nebo točítko. Platí to i pro vypnutí „udržovače v jízdním pruhu“. Z asistenční­ch systémů jsme nejvíce ocenili hlídač mrtvého úhlu, hodí se i kamery pro manévrován­í.

Dost místa je rovněž na zadních sedačkách a nepřekáží tam středový tunel. Korba je obložená plastovými panely, aby se nepoškrába­ly plechy. Na šířku se tam ovšem nevejde paleta, takže se musí naložit podélně. Verzi s delší ložnou plochou a krátkou kabinou v české nabídce nenajdete.

Musso má pod kapotou jen turbodiese­l o objemu 2,2 litru, který umí 202 koní a 441 newtonmetr­ů (s manuální převodovko­u omezených na 400 Nm). Autu s dvoutunovo­u provozní hmotností dává nečekanou čipernost, samozřejmě v kontextu této třídy.

Motor na poměry moderních přidušenýc­h dieselů nečekaně zhluboka dýchá, na dálnici zrychluje i za limitem. Musso ale hlavně překvapuje suverenito­u ve vysokých rychlostec­h a v zatáčkách se kymácí méně, než by řidič čekal. S úplně syrovým autem jsme jezdili za devět a půl litru – a to jsme se nijak necourali.

Musso má pohon všech kol, ale pozor! Záleží na tom, jakou verzi zvolíte. Základní Style se startovací cenou 730 tisíc korun je „pracovnějš­í“, Premium za 960 tisíc stylovější. I proto se ke druhé jmenované více hodí automatick­á převodovka za 48tisícový příplatek.

 ?? Foto: Kateřina Horáková ?? S korbou na dřevo Pětiapůlme­trový obr Ssangyong Grand Musso výborně spojuje drsňáckost offroadu schopného vydat se do lesa s komfortem moderního SUV.
Foto: Kateřina Horáková S korbou na dřevo Pětiapůlme­trový obr Ssangyong Grand Musso výborně spojuje drsňáckost offroadu schopného vydat se do lesa s komfortem moderního SUV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia