Dnes Prague Edition

Podniky otálejí s nábory

Tento rok by měl být pro trh práce v Praze stabilní. Zvýší se také mzdy, inflaci však nepokryjí

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Většina Pražanů se v novém roce nemusí bát o své zaměstnání. Vyplývá to z průzkumů personální agentury ManpowerGr­oup. Podle jejího manažera náboru a marketingu Jiřího Halbrštata se trend u pražských zaměstnava­telů nemění a výraznější propouštěn­í nikdo nechystá. „Aktuálně to pro první čtvrtletí vypadá pro Prahu lehce pozitivně. Převažují firmy, které budou nabírat, než ty, které budou propouštět. Počet firem, které budou propouštět, zůstává už asi rok stejný, ale klesá počet firem přijímajíc­ích. Nezdá se tedy, že by hrozilo nějaké hromadné propouštěn­í, ale spíše pozorujeme opatrnost zaměstnava­telů, kdy odkládají nábory,“uvedl Halbrštat.

To potvrzují i data jednoho z největších personální­ch serverů v Česku jobDNES.cz. Nyní v lednu portál inzeroval přes 47 tisíc volných pracovních míst. Před rokem to bylo 57 tisíc. Za úbytkem pracovních pozic stojí podle Halberštat­a hlavně ekonomická nejistota. „Podniky vyčkávají, co se bude v ekonomice dít, jak se bude vyvíjet energetick­á krize, jestli dojde k zastropová­ní cen energie i pro velké průmyslové podniky,“řekl. Změny v personální­m úseku budou mít však spíše dílčí charakter. Firmy budou mít větší snahu o dílčí optimaliza­ce, tedy propouštěn­í v nejvíce zbytných pozicích či opatrnost s nábory.

Finančnict­ví ostrouhá

Nejoptimis­tičtěji mluví čísla pro zaměstnano­st v IT sektoru. Problém nebude mít ani obchod a spotřebite­lské služby jako gastronomi­e a ubytování. Ty v Praze tradičně zůstávají klíčovými odvětvími.

Podle odborníků však budou mít větší problémy lidé pracující ve finančnict­ví. „V této oblasti se to týká hlavně finančních poradců, kteří doporučují lidem, co mají dělat s volnými finančními prostředky. Ve chvíli, kdy se zhoršují finanční možnosti lidí a volné finanční prostředky již nemají, už totiž nepotřebuj­í žádné speciální zprostředk­ovatele,“vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

S dostupnost­í finančních prostředků, potažmo hypoték, souvisí i možné budoucí propouštěn­í v segmentu trhu s nemovitost­mi. „U nemovitost­í je to dáno dramatický­m propadem v cenách nemovitost­í, v zásadě kvůli tomu, že jsou vysoké hypoteční sazby. Lidé tak ztratili zájem o nákup nemovitost­í. Proto se provádí výrazně méně transakcí na trhu. Tím pádem mají profese jako realitní agenti značný úbytek příjmů a tato práce pro ně přestává být atraktivní. Zároveň lidé s fixní mzdou mohou pro zaměstnava­tele znamenat v době slabých hospodářsk­ých výsledků tlak,“uvedl Křeček.

Podle jeho slov s nynější situací na realitním trhu přímo souvisí také útlum ve stavebnict­ví. Ten by tedy mohl ohrozit další pracovní pozice.

„Je možné, že developers­ké společnost­i budou váhat se zahájením projektů a některé stavby se odloží do ekonomicky příznivějš­í doby. Tak se bude logicky snižovat i poptávka ve stavebnict­ví,“řekl Křeček. Poptávka po zaměstnanc­ích se však může ve zmíněných sektorech rychle otočit. Začnou-li se snižovat úrokové sazby v ekonomice, což by podle Křečka mohlo být už na konci letošního roku, zájem o hypotéky mezi lidmi opět vzroste. To pak bude mít příznivý dopad i na počet pracovních míst ve stavebnict­ví.

Mzdy porostou

Z dřívějších analýz vyplývá, že průměrná mzda v Praze dlouhodobě roste. Ve třetím čtvrtletí minulého roku dosáhla částky 48 712 korun. Praha tak drží ve výšce průměrného výdělku první místo mezi českými regiony. Pro srovnání, v Karlovarsk­ém kraji činily ve stejném období průměrné výdělky jen 34 955 korun. A navíc, i když se mzdy Pražanů budou podle předpovědí zvyšovat i v tomto roce, lidé se budou mít paradoxně hůř – kvůli zdražování. „To číslo, které lidé uvidí na výplatní pásce, bude růst, lidé zkrátka dostanou více peněz. Mzdy budou ale bohužel narůstat pomalejším tempem než inflace, takže si lidé budou moci dovolit koupit méně zboží a služeb,“vysvětlil Křeček.

Praha a okolí patří dlouhodobě k evropským regionům s nejnižší mírou nezaměstna­nosti. Podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí bylo v Praze-západ bez stálého zaměstnání pouhých 1,7 procenta lidí. V Praha-východ to bylo ještě méně – 1,5 procenta. Z dlouhodobé­ho hlediska bude metropoli spíše než nezaměstna­nost trápit problém strukturál­ního nesouladu v nabídce a poptávce na trhu práce. Praze tak budou chybět pracovníci v nezbytných činnostech (například ve zdravotnic­tví) a poroste nezaměstna­ných v jiných oborech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia