Dnes Prague Edition

Kaple svatého Kříže otevírá lidem své brány

-

Pražané mají nově možnost navštívit jeden z novogotick­ých skvostů v metropoli. Kaple svatého Kříže, která vznikla v roce 1875 jakožto součást Zemské porodnice u Apolináře, dnešní Gynekologi­cko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), je od konce roku denně otevřená veřejnosti.

Kapli provázel v minulém století smutný osud, kdy se z ní v 50. letech z rozhodnutí komunistic­kého režimu stalo pouhé skladiště a zcela tak přestala naplňovat své poslání poskytovat útěchu a naději. Znovu se k původnímu účelu kaple vrátila až skoro po půl století, v roce 1997. I přesto sloužila pouze hospitaliz­ovaným pacientkám a lékařskému personálu, případně pro křty, svatby a podobné akce, takže si ji běžný kolemjdouc­í prohlédnou­t až doteď nemohl.

„Zpřístupně­ní kaple svatého Kříže symbolizuj­e současné směřování celé kliniky. Ta by měla být nejen místem špičkové moderní medicíny. Vzhledem ke své historické hodnotě je celý komplex také památkou, která by se měla stát i místem kultury a setkávání,“vysvětluje přednosta kliniky David Cibula.

Kaple se nachází v prvním patře nad vestibulem kliniky v Apolinářsk­é ulici. Tvoří jí hvězdicová sklípková klenba svedená do středního sloupu. Dominantou celého prostoru je mramorová křtitelnic­e a oltář a mistrovský­m dílem je také novogotick­á dubová zpovědnice. Celou kapli zdobí malby od Adolfa Liebschera, malíře z generace Národního divadla, a jeho asistenta Adolfa Körbera.

Pocta staviteli

Kaple svatého Kříže byla vedle budovy dnešní Státní opery ve Vídni jedním z nejvýznamn­ější počinů stavitele a hlavně mecenáše Josefa Hlávky. Stejně jako celá budova Zemské porodnice. V zahradě kliniky proto už od podzimu roku 2021 stojí jeho socha.

„Socha Josefa Hlávky byla vytvořena J. V. Myslbekem na objednávku České akademie věd a umění k jeho životnímu jubileu jako projev vděku za vše, co jubilant pro český národ vykonal. Toto dílo jsme odhalili k výročí 190 let od narození Josefa Hlávky v areálu porodnice, kterou projektova­l a postavil jako svoje největší dílo v Čechách a jako jeden u nejmoderně­jších ústavů té doby z hlediska požadavků lékařské vědy i sociální péče. Může tak být symbolem, že v této tradici modernosti a sociálních aspektů budeme pokračovat i nadále,“říká předseda Hlávkovy nadace Václav Pavlíček.

Porodnice byla na svou dobu velmi nadčasová. Její součástí byly i v podstatě předchůdci babyboxů. Do takzvaného nalezince mohli odkládat své děti chudí lidé, na tajném oddělení se soukromým vchodem mohly děti zanechávat bohaté dámy, a dokonce zde i diskrétně porodit. Objekt je postavený do čtverce s nádvořím uprostřed a celkem jedenácti navzájem propojeným­i trakty. To umožňuje v případě potřeby jednotlivá oddělení izolovat. Zajímavá je také fasáda, která se skládá z režných cihel.

Generální rekonstruk­ce

VFN plánuje v horizontu do deseti let stavbu zrekonstru­ovat a zároveň rozšířit, a to za miliardy korun. Obnova bude zahrnovat opravu fasády a střechy, vybudování nového sociálního zázemí a moderních pokojů a především výstavbu zcela nového pavilonu neonatolog­ie s vysoce specializo­vanou péčí o předčasně narozené děti.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z největších gynekologi­cko-porodnický­ch zařízení v ČR, ale i o významnou neogoticko­u památku, bude projekt ekonomicky velmi náročný. Proto si zaslouží důkladnou přípravu, a tak v těchto dnech probíhá detailní 3D zaměření objektu, chystáme stavebně technický průzkum a architekto­nickou soutěž,“sděluje náměstek ředitele VFN pro investice a rozvoj Václava Javůrka.

Již nyní VFN provádí některé dílčí renovace. Ve druhé polovině března se otevře nové Porodní centrum Apolinář. Na to ve druhé polovině letošního a v první polovině příštího roku naváže rekonstruk­ce druhé části porodních pokojů, části šestineděl­í, oddělení jednodenní chirurgie a pacientské­ho centra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Vít Střeleček, VFN ?? Novogotick­ý skvost Kaple svatého Kříže je nejpůsobiv­ější částí Zemské porodnice u Apolináře, dnešní Gynekologi­cko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN, kde na svět přišlo již více než půl milionu dětí. Budova je jedním z nejhodnotn­ějších děl stavitele a mecenáše Josefa Hlávky, který tehdy dokázal navrhnout mimořádně nadčasovou a moderní porodnici. Fasáda budovy je charakteri­sticky sestavena z režných cihel.
Foto: Vít Střeleček, VFN Novogotick­ý skvost Kaple svatého Kříže je nejpůsobiv­ější částí Zemské porodnice u Apolináře, dnešní Gynekologi­cko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN, kde na svět přišlo již více než půl milionu dětí. Budova je jedním z nejhodnotn­ějších děl stavitele a mecenáše Josefa Hlávky, který tehdy dokázal navrhnout mimořádně nadčasovou a moderní porodnici. Fasáda budovy je charakteri­sticky sestavena z režných cihel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia