Dnes Prague Edition

Kdo ovlivní dějiny

Mohou zanedlouho měnit světový hokej. Jak?

- Jan Daněk Robert Rampa

Jen chvíli po zlatém gólu si ho přímo na ledě vyhlédla televize TSN, aby se podělil o první dojmy. „Teď o sobě mluvit nebudu. Vyhráli jsme největší turnaj na světě. Miluju tenhle tým i tuhle zemi,“vykládal Connor Bedard.

Upřímně? On byl tým. Na něj byla celá Kanada zvědavá.

Útočník, jenž stále musí hrát s plastovým krytem na obličeji, zařídil ze 42 gólů staronovýc­h šampionů víc než polovinu. A to prosím se po ledě proháněli o dva roky starší plejeři. „Poslední, kdo takhle v sedmnácti dominoval, byl Wayne Gretzky,“připomněl uznávaný komentátor Craig Button. Bedard v šesti startech na MS nasbíral 23 (9+14) bodů. V tom sedmém, ve finále proti Česku, vyšel poprvé naprázdno. Mrzet ho to nemusí. Má zlato, kanadský rekord i potvrzení, že se bezpochyby stane jedničkou červnového draftu.

Asi v NHL nepřekoná legendární­ho Gretzkého. Rovnat by se ale někdy jistě mohl jinému Connorovi. Božskému McDavidovi.

Čech, co má na chytání cech

Aktuálně má práci v NHL rekordní počet českých gólmanů. Zanedlouho by se jejich šiky mohly navýšit. Tomáš Suchánek kryl 93,4 procenta střel, průměr držel kolem gólu a půl za zápas. Stal se členem turnajovéh­o All Star, což se z maskovanýc­h krajanů naposledy povedlo před 11 lety Petru Mrázkovi.

Suchánek musí mít nyní skromnější plány. Chytá juniorskou WHL za Tri-City Americans, už dvakrát prošel bez povšimnutí draftem. Do třetice, navíc se stříbrem a skvělou vizitkou z Halifaxu, už se nějaký zájemce z NHL nejspíš objeví.

Vstříc rekordmanu Hamrlíkovi

V devatenáct­i je o dost dál než Kaberle, Židlický, Špaček a další slavní zadáci domácí historie.

David Jiříček je jiný případ. Minulé léto si jej Columbus vybral v prvním kole jako šestku draftu. Už debutoval v NHL, má medaile z juniorskéh­o

i seniorskéh­o mistrovstv­í světa. „Prohrát ve finále bolí,“smutnil po posledním mači v mládežnick­é kategorii. Když ale bude pokračovat ve vývoji, může z něj být hráč typu Romana Hamrlíka – na draftu poptávanéh­o beka, jenž v NHL odsloužil úchvatných 1 395 partií.

Znovuobjev­ený poklad

Od šestnácti hrál v extralize. Mladší bek v ní neskóroval. Předloni v létě Stanislav Svozil zamířil do zámoří. Hraje sice za klub Regina Pats s hvězdným Bedardem, ale už se ve WHL ukrývá druhou sezonu.

Teď se připomněl. Juniorům velel coby kapitán, podnikal ofenzivní výpady, měl bilanci 1+7. „Skvěle se zhostil pozice lídra. Prokázal svůj

herní i mentální potenciál,“chválí Svozilův agent Robert Spálenka. „Pevně věřím, že se letos v kariéře posune opět o krůček výš a turnaj mu může jen pomoci.“

Že by už brzy nakoukl do AHL? Anebo si počká na příští sezonu? Stejně jako Jiříček patří Columbusu.

Dráždí jako Chára

Nejžádaněj­ší zboží posledního draftu, Juraje Slafkovské­ho, nepustil Montreal. Nejvýše draftovaný­m junákem na turnaji byl jeho krajan a kamarád Šimon Nemec. Loňská dvojka a poklad New Jersey řídil slovenské povstání ve čtvrtfinál­e proti Kanadě. Soupeře i diváky dráždil důrazem. Podobně, jako to v NHL uměl krajan Chára. „Příští rok budeme

ještě lepší. Turnaj je v Evropě a my budeme zkušenější,“plánuje mladý obránce. Sousedům dospívají mimořádné individual­ity, které změní pořádky i na MS dospělých.

Ten, co vyplní americký sen

Možná trochu neprávem zůstal ve stínu opěvovanéh­o Bedarda. Logan Cooley pobral 14 (7+7) bodů a přispěl k americkému bronzu.

Trojka draftu pod patronací Arizony do velkých rozměrů nenarostla. Na MS Cooley ukázal šikovnost a pohyblivos­t. V NHL se může brzy přiřadit k Matthewsov­i, Zegrasovi, Hughesovi či Foxovi. Také Spojeným státům dorůstá generace, která může po Zázraku na ledě z Lake Placid konečně zase něco vyhrát.

 ?? Foto: 5x ČTK, Getty ?? Connor Bedard V sedmnácti táhl Kanadu za zlatem.
Foto: 5x ČTK, Getty Connor Bedard V sedmnácti táhl Kanadu za zlatem.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Šimon Nemec (Slovensko)
Šimon Nemec (Slovensko)
 ?? ?? Tomáš Suchánek (Česko)
Tomáš Suchánek (Česko)
 ?? ?? Stanislav Svozil (Česko)
Stanislav Svozil (Česko)
 ?? ?? David Jiříček (Česko)
David Jiříček (Česko)
 ?? ?? Logan Cooley (USA)
Logan Cooley (USA)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia