Dnes Prague Edition

Norton Family

-

cena operační systém

520 Kč/rok iOS, Android

JAK NASTAVIT

Stažení aplikace z App Store nebo Google Play na dětský i rodičovský mobil zabere zhruba 10 minut. Musíte vytvořit účet u Nortonu a zadat číslo své platební karty. A to přesto, že si aplikaci, která stojí 520 Kč na rok, můžete na měsíc vyzkoušet bezplatně.

CO UMÍ

Sledování polohy: Norton Family má kvalitní sledovací funkci, která ovšem v Česku není dostupná. Na stopování tak musíte využít jiné aplikace. Na iPhonech najdete funkci Najít, majitelé telefonů s Androidem mohou využít Google Maps. Obojí je zdarma.

Kontrola využívání telefonu: Sázení, seznamka, holky, bouračky, Vémola... Vše, co vaše dítě zadá do webového vyhledavač­e, uvidíte – někdy byste to tedy radši ani vidět nechtěli. Zkontroluj­ete ale také, kolik času z povolených hodin potomek využil či jaké weby navštívil. K dispozici by měl být i report zhlédnutýc­h videí, ten nám ovšem při testování stávkoval.

Klidový čas: Podobně jako v ostatních testovanýc­h aplikacích lze i u Nortonu nastavit, kolik hodin denně může dítě telefon používat – dá se mu vyměřit i pouhá půlhodina. Limit je možné stanovit pro každý den zvlášť.

V nepříliš přehledné tabulce můžete naťukat intervaly (klidně několik během dne), kdy se mu přístroj zamkne. Aplikace: Zde je na místě popsat jeden problém služby Norton Family: rozdíly mezi fungováním na mobilech s Androidem a systémem iOS. U přístrojů Apple totiž Norton neumí sledovat a blokovat aplikace v telefonu. Hraní her nebo chatování na sociálních sítích tak zkontroluj­ete obtížně. U mobilů s Androidem dohled nad aplikacemi máte. U každé se můžete rozhodnout, zda ji povolíte, nebo zablokujet­e. Užitečné časové omezení jako u konkurentů u nich ale nenastavít­e. Weby: Internetov­é stránky jsou u Nortonu roztříděné do úctyhodnýc­h 47 kategorií. Mezi nimi můžete zvolit ty, které zablokujet­e. Nebo to necháte na algoritmec­h aplikace – vyberete jen věkovou skupinu, kam dítě patří, a nevhodné kategorie se zamknou automatick­y. Vše můžete detailně doladit – lze blokovat (nebo povolovat) i jednotlivé weby. S iPhonem jsme ovšem měli opět problém. Zřejmě proto, že Norton nemá u iOS dohled nad aplikacemi, dařilo se nám ve vyhledavač­i Safari brouzdat po internetu, i když byly blokované všechny kategorie.

VÝHODY

Zázemí respektova­ného výrobce antivirový­ch programů.

NEVÝHODY

Nehodí se pro iPhony, u nichž aplikaci schází řada podstatnýc­h funkcí. Minusem je i chybějící sledování polohy. DALŠÍ INFO: cz.norton.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia