Dnes Prague Edition

Pastrňák k nezastaven­í. Nahání i Jágra nebo Esposita

Hokejový kanonýr předvedl v Kalifornii pestrý rejstřík dovedností. Udrží-li svižné tempo, na konci sezony bude mít 66 gólů a 119 bodů

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Šlupka vypálená z voleje. Pohotový švih namířený mezi brankářovy betony. Věšák pod víko po parádním brejku. David Pastrňák hattrickem v Anaheimu jen potvrdil, v jaké se nachází pohodě.

Útočník Jan Hlaváč sám sázel góly v NHL či reprezenta­ci. Při zápasech Boston Bruins se však proměňuje v nadšeného diváka, jehož nejvíc baví křídlo s číslem 88 na dresu.

„Pasta je hráč, na kterého se koukám fakt rád,“tvrdí autor zlaté trefy z mistrovstv­í světa v Norsku 1999. „Úžasná je ta jeho nepředvída­telnost. V arzenálu má snad všechny možnosti zakončení. Chytře si najde místo, umí tečovat, prosadí se bekhendem i obyčejnou dorážkou.“

„Říkám mu umělec,“pravil před reportéry v Anaheimu bostonský kouč Jim Montgomery. „Zvedne vás ze sedačky různými způsoby. Kdybych proti němu stál při tom jeho nájezdu a pokoušel bych se o zákrok, zlámal bych si kotník.“

Pastrňákov­o dovádění mezi mantinely se promítá do řady statistik.

Už ve 40. utkání základní části NHL překonal třicetigól­ovou hranici. Se 32 zásahy je druhý v lize za McDavidem z Edmontonu.

Třináctým hattrickem v kariéře se přiblížil krajanu Jágrovi (15) nebo klubové ikoně Neelymu (14), který je zatím v historii Bruins druhý za Espositem (26).

Neboj se a riskuj!

Pakliže udrží dosavadní tempo, zastaví se na konci ročníku na 66 brankách, čímž by překonal Jágrův národní rekord (62), vyrovnal by třetí nejlepší výkon v klubových dějinách a vklínil by se mezi pět výjimečnýc­h zápisů Esposita (55, 61, 66, 68, 76) ze 70. let.

V bodování by součtem 66 + 53 = 119 s přehledem pokořil stovku, což se mezi Čechy zatím povedlo pouze Jágrovi.

Ohlédnete-li se na posledních sedm sezon NHL, najdete Pastrňáka v Top 5 ve společnost­i velmistrů Ovečkina, Matthewse, McDavida a Draisaitla.

V pouhých šestadvace­ti má na kontě 272 „kousků“, takže by po třicítce mohl dokráčet na kótu 500.

„Stane se jedním z nejlepších našich snajprů všech dob,“předpovídá Hlaváč. A k důvodům zmíněným v úvodu článku přidává další.

„Není moc často zraněný, nevypadává ze sestavy.“

„Jak je všeuměl, těžko se soupeřům brání.“

„Dokáže taky skvěle přihrát, což ukázal v Anaheimu asistencí Krejčí-* mu od zadního hrazení, takže beci opravdu nevědí, co vyvede.“

„Věří si. Někdy dvakrát ztratí puk a Boston pak třeba dostane gól. Jiný by potom začal volit opatrná řešení. Ale Pasta i potřetí zariskuje, vyjde mu to a on rozhodne zápas.“

Když je práce zábava

V současnost­i Pastrňákov­i dokonale vyhovují parťáci, jež okolo sebe má. Při přesilovce ho zásobují pasy hlavně veteráni Bergeron a Marchand. Při hře pěti proti pěti nastupuje s krajany Zachou a Krejčím. Hlavně rutinér Krejčí, jehož pomáhal naverbovat k návratu z Olomouce, mu náramně rozumí.

„Nejenže ho dokáže najít, on to navíc Pastovi dává tak, že může hned pálit,“upozorňuje Hlaváč.

Není divu, že na jeho 32 brankách v ročníku 2022/23 si nejvíc asistencí připsali právě Krejčí (11), Bergeron a Marchand (po 10).

Po chmurném období, z něhož se Pastrňák vyprošťova­l po úmrtí novorozené­ho synka Vigga, se na jeho tváři znovu často objevuje typický úsměv. Na ledě se baví.

Boston válí, v celé soutěži se smí honosit nejlepší bilancí. Jeho nejzářivěj­ší hvězda si snad každým večerem s báječnou lehkostí vylepšuje pozici při vyjednáván­í o prodloužen­í smlouvy, která mu letos končí.

Podle znaleckých odhadů by se jeho průměrný plat v osmiletém kontraktu měl pohybovat okolo 12 milionů dolarů.

V práci se mu nyní daří vpravdě fantastick­y. On ovšem nejvíc prahne po triumfu ve Stanley Cupu.

Před čtyřmi lety ve finále s Bruins narazil na St. Louis Blues. Právě proti nim se nejhůř prosazuje i v dlouhodobé fázi NHL (jediný gól v osmi mačích). Play off ale startuje až v dubnu. Tak proč si zatím neužít trochu legrace, že?

 ?? Foto: USA Today ?? Ve formě David Pastrňák je rozjetý, včera jej v NHL vyhlásili první hvězdou týdne.
Foto: USA Today Ve formě David Pastrňák je rozjetý, včera jej v NHL vyhlásili první hvězdou týdne.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia