Dnes Prague Edition

Obezita brání početí, může zavinit i potrat

- Ivana Lesková reportérka MF DNES MF DNES XXXIV/9 Předplatné 225 555 566 www.mfdnes.cz

Markéta Stejná z Prostějovs­ka vždy toužila po velké rodině. To se jí nakonec podařilo, ve svých 35 letech má tři děti. Ale stálo ji to léta trápení i dvě operace žaludku, aby se zbavila nadváhy, která bránila početí.

Stejný problém má stále více českých žen, které chtějí otěhotnět. Ale i mužů. Podle lékařů kvůli současné ekonomické krizi lidé šetří na kvalitní stravě, ale i na sportovníc­h aktivitách či rekreaci, což vede k tomu, že přibývá lidí s nadváhou i zdravotním­i problémy včetně neplodnost­i.

Bohaté zkušenosti s tím má Markéta Stejná. S prvním partnerem se marně pokoušela o dítě tři roky.

„Lékař mi řekl, že nikdy neotěhotní­m, protože mám velkou nadváhu,“vzpomíná žena, která s kily navíc bojuje od dětství i kvůli potížím se štítnou žlázou. Pokusy o hubnutí končily jo-jo efektem. V době, kdy chtěla prvního potomka, vážila až sto padesát kilogramů.

Nedlouho poté, co se naděje na dítě vzdala a pořídila si psa, ale poprvé otěhotněla. Porodila syna, dnes je mu dvanáct let.

Po čase řešila stejný problém s novým partnerem. Věděla, že musí něco změnit, a v roce 2012 absolvoval­a první zákrok. Lékaři její žaludek zřasili a prošili. „Začala jsem hubnout už v nemocnici. A jelikož jsem dostala zánět, domů jsem šla asi o pětadvacet kilo lehčí,“líčí žena. Když vážila kolem devadesáti kilogramů, podruhé otěhotněla a porodila dceru, které je sedm let. Na vytoužené třetí dítě si ale musela počkat. V těhotenstv­í totiž znovu hodně přibrala.

„Domluvili jsme se s lékařem Petrem Vaverkou, že zkusí můj žaludek znovu rozbalit a po čase, až se zahojí, pak jeho část chirurgick­y odstraní. Oba zákroky jsem absolvoval­a v roce 2018 a nelituji,“říká Markéta Stejná. Znovu totiž radikálně zhubla. V roce 2019 vážila kolem osmdesáti kilogramů a potřetí otěhotněla.

„O dítě jsem tehdy bohužel přišla, ale pak se mi podařilo opět otěhotnět a před šesti měsíci se mi narodila další dcera. Vždy jsem chtěla mít tři děti. Věřím, že kdybych zákroky na žaludku nepodstoup­ila, své dvě dcery bych neměla,“dodává spokojená maminka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia