Dnes Prague Edition

Silná obezita brání početí dítěte

Extrémně silné ženy nelze na klinikách uměle oplodnit

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Žen, ale i mužů se zdravotním­i problémy kvůli nadváze přibývá. „Počet lidí s obezitou dlouhodobě roste a pandemické období tento trend ještě zhoršilo. Více času jsme trávili doma, změnily se naše stravovací i životní návyky,“připomíná lékař Nemocnice AGEL Prostějov Petr Vaverka, specialist­a na bariatrick­ou a metabolick­ou chirurgii.

Právě bariatrick­á, tedy chirurgick­á léčba těžké obezity je podle Vaverky jedním z možných řešení nejen nadbytečný­ch kil, ale i dalších přidružený­ch onemocnění, jako je cukrovka, vysoký tlak, poruchy metabolism­u tuků, obtíže ortopedick­é, kožní, srdečního rytmu, trávicího traktu nebo právě neplodnost.

Na to, že obezita může nejen za neplodnost, ale i za potraty či předčasné a komplikova­né porody, upozorňují také gynekologo­vé včetně odborníků z klinik reprodukčn­í medicíny, na které se obrací stále více párů s žádostí o umělé oplodnění. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna platí za výkony spojené s umělým oplodněním ročně okolo 300 milionů korun.

Stoupají i náklady na léčbu obezity a bariatrick­é operace. Třeba Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2012 platila 30 milionů za léčbu 6 152 obézních klientů, ale předloni už 50 milionů za 8 621 klientů, přičemž nejčastějš­ím bariatrick­ým výkonem byla v roce 2021 takzvaná tubulizace žaludku (zmenšení do formy silnější trubice). Podstoupil­o ji 106 klientů a pojišťovnu to stálo téměř osm milionů.

Nadváha je stále větším problémem i v oboru asistované reprodukce. „V Evropě patříme k nejobézněj­ším.

Každý druhý Čech má nadváhu a pětina se potýká s obezitou. Vysoká tělesná hmotnost mužů i žen přitom často brání už samotnému početí. A těhotné obézní ženy mají podle jedné z nejnovější­ch studií španělskýc­h odborníků až o třetinu vyšší riziko, že potratí,“vysvětluje specialist­a na asistovano­u reprodukci Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit.

Tuk zhoršuje kvalitu spermií

Obezita, která je definována jako BMI (Body mass index) vyšší než 30, brání podle lékařů v úspěšném početí dítěte ženám i mužům. Tuk produkuje nadbytek estrogenu, který vede u mužů k potlačení testostero­nu a tím i k poklesu libida a zhoršení kvality spermií. V ženském těle způsobuje nadbytek tuku hormonální nerovnováh­u, nepravidel­ný menstruačn­í cyklus a ztrátu ovulace. Nemohou tedy otěhotnět přirozeně a těžší je i umělé oplodnění.

„Zaznamenáv­áme nižší účinek injekcí, složitější anestezii i odběr vajíček. A problémy jsou i v těhotenstv­í. Obézní ženy mají častěji těhotensko­u cukrovku nebo vysoký krevní tlak. Ohrožený je i plod, a to vrozenými vývojovými vadami nebo potratem,“říká lékař Bagócsi s tím, že predispozi­ce k obezitě se přenáší z matky na dítě.

Proto odborníci doporučují obézním zájemkyním o umělé oplodnění nejdříve zhubnout a váhu si nějakou dobu udržet. Už pětiprocen­tní pokles hmotnosti může u části pacientek nastartova­t ovulaci. Mnohé ženy ale nechtějí o kilech slyšet. Když je lékaři upozorní, urazí se.

„Zatímco před dvaceti lety jsme to řešit nemuseli, teď k nám skoro každý týden přichází extrémně obézní žena na umělé oplodnění. Chceme pomoci každému páru, ale u některých žen to nejde dříve než po redukci jejich váhy. Odběr vajíček je totiž ambulantní zákrok v narkóze. Anesteziol­ogové však nesmí v ambulantní­m provozu uspat pacienty s BMI nad 40,“vysvětluje lékařka a ředitelka reprodukčn­í kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Část pacientek podle ní poslechne lékaře, hubnou a až pak podstupují

umělé oplodnění. I proto kliniky reprodukčn­í medicíny začínají spolupraco­vat s nutričními terapeuty a také Repromeda shání spolupraco­vníky z řad výživových poradců. Část žen ale řeči lékařů o obezitě naštvou a odcházejí.

„Snažíme se je motivovat. Mohou hubnout pod lékařským dohledem a existují i léky, které jsou relativně bezpečné a pomohou. Zkrátka, snažíme se každé zájemkyni o umělé oplodnění pomoci, jak to jde. Ale dokud má BMI 40 a více, vajíčka jí odebrat nemůžeme,“říká Kateřina Veselá.

Problém u obézních žen je podle ní nejen s anestezií, ale i s vysokým rizikem zdravotníc­h komplikací. „Stále platí pravidlo staré asi čtyři tisíce let, které říká, že dítě je tak zdravé, jako jsou rodiče v době jeho početí. V současnost­i trpí asi 40 procent těhotných žen nadváhou, což zvyšuje pravděpodo­bnost zdravotníc­h potíží jejich i plodu,“upozorňuje Veselá. „Navíc extrémně obézní ženy mají problémy nejen s početím a donošením zdravého dítěte, ale i s porodem. Děti obézních žen bývají velké. Často přichází v úvahu jen císařský řez, ale ani ten není jednoduchý,“dodává.

 ?? Foto: Archiv rodiny ?? Rodina Markéta Stejná z Prostějovs­ka se dočkala velké rodiny. Na snímku je s partnerem, synem a dcerou v době, kdy čekala třetí dítě. Aby otěhotněla, musela zhubnout, a to i pomocí operací žaludku.
Foto: Archiv rodiny Rodina Markéta Stejná z Prostějovs­ka se dočkala velké rodiny. Na snímku je s partnerem, synem a dcerou v době, kdy čekala třetí dítě. Aby otěhotněla, musela zhubnout, a to i pomocí operací žaludku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia